Boşanma sürecinin çocuklara açıklanması

Boşanma sürecinin çocuklara açıklanması

Bir şekilde bir araya gelerek aile kuran çiftler, çeşitli sebeplerden -hatta bazen bir araya geliş sebeplerinden- boşanma kararı alarak ayrılabilirler. Kişilerin boşanmaya bakış açıları sürecin daha kolay ya da daha zor geçirilmesinde belirleyici olur. Ekonomik durum, yaşanan yer, sosyal ilişkiler gibi pek çok alanda değişikliği beraberinde getiren bu geçici kriz süreci tıpkı yetişkinler gibi, çocuklar için de bazen zorlu bir süreç olabilir. Boşanmanın beraberinde getirdiği belirsizlikler, endişe & kaygılar ve güven sarsılmasıyla baş etmeye çalışan çocuklar için, anne ve babanın sergileyecekleri tutarlık çok önemlidir. Bu yazımızda da, sürecin çocuklara nasıl daha iyi aktarılabileceği açıklanmaya çalışılacaktır.

-Öncelikle ayrılma kararı kesinleştikten sonra çocukla da paylaşılmalıdır. Bu bilginin paylaşılması çok erken ya da çok geç olmamalıdır. 

-Boşanma kararı anne ve baba tarafından sakin bir ortamda çocuğa açıklanmalıdır.

-Ebeveynler boşanma kararını yeterince düşünerek, artık son çare olarak aldığını belirtmelidir.

-Açıklamalar yapılırken, çocuğun gelişimsel düzeyiyle uygun olacak, anlaşabileceği bir dil kullanmak önemlidir.

-Çocuklar yaşça küçükse anlayabileceği düzey ifadelerle süreç anlatılmalı, yaşça büyükse daha fazla bilgilendirilmesi sağlanmalıdır.

-Boşanma olgusunun olağan bir durum olduğu, herkesin başına gelebileceği ifade edilmelidir.

-Bu kararı almada çocuğun bir suç ya da sorumluluğunun olmadığı söylenmeli ve düşündürülmelidir.

-Boşanma sonunda ebeveynlerin artık ayrı yaşamak durumunda olacağı, fakat bunun ebeveynlerinin çocuğa olan sevgi ve ilgilerinin eksileceği anlamına gelmediğinden bahsedilmelidir.

-Boşanma sonunda oluşacak yeni düzen hakkında (kim-nerede yaşayacak, ayrı yaşanan ebeveynle ne sıklıkta görüşülecek vb)  çocuğa gerekli ve yeterli bilgilendirme yapılmalıdır.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog Dr. Birgül Emiroğlu Bakay

Birgül Emiroğlu Bakay 1983 yılında İstanbul'da doğdu. İlköğretim ve Lise Eğitimini İstanbul’da tamamladı. 2006 yılında Haliç Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra 2007 yılında Maltepe Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programına kabul edildi. Şizofreni Hastalarında İşlevsel İyileşme Ölçeği ’nin Geçerlilik ve Güvenilirlik Çalışmasını İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniğinde tamamladı. 2018 yıllında İstanbul Arel Üniversitesi Klinik Psikoloji Doktora programına kabul edildi ve “İnfertil Hastalarda İnfertilite Stresinin Yordanmasında Toplumsal Cinsiyet Algısı, Cinsel Mitler Ve Psikiyatrik Belirtilerin Rolü” konulu tezini tamamlayarak Psikoloji Doktoru ünvanını almaya hak kazanmıştır. Türk Psikologlar Derneği'nden Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi, Travma Odaklı Bilişsel Davranışçı Terapi ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Boşanma süreci
Klinik Psikolog Dr. Birgül Emiroğlu Bakay
Klinik Psikolog Dr. Birgül Emiroğlu Bakay
Samsun - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube