Borderline (sınırda) kişilik bozukluğu nedenleri, yaygınlığı ve tedavisi

Borderline (sınırda) kişilik bozukluğu nedenleri, yaygınlığı ve tedavisi

Tüm kişilik bozukluklarında olduğu gibi sınır durum kişilik bozukluğunda da kalıtımsal etkenler ve çocukluk döneminde yaşanan travmatik olaylar bozukluğun oluşum nedenleri arasında yer almaktadır (Öztürk & Uluşahin, 2016). Günümüze göre en geçerli kabul edilen Kernberg’in öne çıkardığı hipoteze göre; psiko-seksüel gelişimin erken döneminde çocuğun, anne figürünü hem bakım sağlayan ve ilgilenen kişi olarak, hem de cezalandırıcı ve otorite oluşturan kişi olarak algılayarak annenin iki yönünü birleştirememesinden kaynaklandığı kabul edilir (Kernberg, 1967). Doğum esnasında oluşan kafa travmaları, beyin hasarı ya da beyin rahatsızlıkları geçirmiş kişilerde sınır durum kişilik bozukluğuna sık rastlandığı gözlemlenmiştir (Yüksel, 2006). Araştırmalara bakıldığında, çocukluk çağında yaşanan fiziksel, cinsel ve duygusal kötü muamele öyküsü yer aldığı bilinmektedir (Jhonson, Bromley, & McGeoch, 2005).

SINIRDA KİŞİLİK BOZUKLUĞUNUN EPİDEMİYOLOJİSİ

Literatüre bakıldığında, sınır durum kişilik bozukluğunun yaygınlığı ve görülme sıklığı ile ilgili yeterli bir çalışma mevcut değildir. Yapılan farklı çalışmalara bakıldığında görülme sıklığı % 2-4 olarak belirtilmiştir, ancak %90 orana sahip olguların başka bir  psikiyatrik tanısı daha mevcuttur (Bayat & Şengül, 2003).

SINIRDA KİŞİLİK BOZUKLUĞUNUN TEDAVİSİ

Sınırda kişilik bozukluğunun analizi oldukça zordur ve psikoterapist yardımcı ego olarak işlev görür, hastanın dürtü kontrolü, öfke, eleştiri ya da reddedilme gibi durumlar karşısında duyarlılığını azaltmak hedeflenir, yoğun psikoterapi sonrasında hastalar genellikle iyi olurlar (Bayat & Şengül, 2003). İlaç tedavisi tercihine, belirtilerin izlenmesi ardından bir psikiyatr tarafından karar verilir (Bayat & Şengül, 2003). Sınır durum kişilik bozukluğunun tedavisi için duygu durumun kontrol edilmesi ve dürtü denetimi sağlamak açısından ilaç ile tedavi yöntemine başvurulabilir (Köroğlu, 2007). Sınırda kişilik bozukluğunun tedavisinde, transferans olan terapiler, şema terapi, düşük seviye BKB’de farmakoterapi, ve hipnoz etkili olan tedavi yöntemleri arasında sayılabilir (Keskin, 2014).

Dinamik Yönelimli Destekleyici Psikoterapi, sınırda kişilik bozukluğuna sahip hastalarının tedavisinde üç farklı yol izlenir. Birinci yeğin depresyon, yemek problemleri ve kendine yönelik yıkıcı davranışlar gibi bu hastalarda akut krizler en iyi destekleyici şekilde tedavi edilirler. İkinici, bir grup sınır durum kişilik bozukluğu (BKB) hastası muhtemelen ilk aşamada destekleyici yaklaşımla başlayarak sonrasında irdeleyici yaklaşımla başlayıp sonrasında irdeleyici geçiş yapılan model için daha kullanışlıdır. Üçüncüsü ise, BKB hastalarının büyük çoğunluğu dinamik yönelimli destekleyici yaklaşım ile en iyi şekilde tedavi edilebilmektedir (Bateman & Fonagy, 1999).

Bu makale 6 Aralık 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Tutku Damla Topaloğlu

Uzman Klinik Psikolog Tutku Damla Topaloğlu, 1995 yılında İzmir’de doğmuştur. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimini İzmir’de tamamladıktan sonra, 2013 yılında, burslu olarak Girne Amerikan Üniversitesi %100 İngilizce Psikoloji bölümünü kazanmıştır, 2018 yılında mezun olduktan sonra aynı yıl, Yakın Doğu Üniversitesi Tezli Klinik Psikoloji programını %100 burslu olarak kabul edilmiştir ve 2020 yılında Uzman Klinik Psikolog ünvanını almıştır. Lisans eğitiminin sonunda tezini “The Moderating Influence of Self-Esteem on Relationship Satisfaction”, Yüksek lisans eğitiminin sonunda ise “Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavisi Gören Hastaların Psikolojik Dayanıklılık ve Öz Yeterlilik Düzeylerinin Tedavi Motivasyonuyla İlişkisi” üzerine yazmıştır. 2018 yılında lisans stajını Lefkoşa LEPİM Psikiyatri Merkezi’nde tamamladıktan sonra şirket bünyesinde ...

Etiketler
Borderline
Uzm. Kl. Psk. Tutku Damla Topaloğlu
Uzm. Kl. Psk. Tutku Damla Topaloğlu
İzmir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube