Bir yer bulalım, sinir stresten uzak...

Stres üzerine...

Bir yer bulalım, sinir stresten uzak...

"Deniz kenarı müstakil bir ev, birkaç kedi köpek, sevdiklerim yanımda, telefon-internet hiçbir şey olmasın. Bağ bahçeyle uğraşıyım, hayvanlarla ilgileniyim, sevdiklerimle zaman geçiriyim. Tek istediğim stressiz sade bir hayat!"
İstediğimiz şey sadece bu değil mi?

Stres yaratan durumları ele alış şeklini, düşünce ve değerlendirmelerini değiştirmediğin sürece hayalini kurduğun o evde bile yoğun stres yaşaman olası. Yani, şuanki hayatın olağan akışında seni zorlayan durumları değerlendirme konusunda çarpıtılmış kalıplara sahipsen hayalini kurduğun evde de en ufak zorluk senin için bir stres faktörü haline gelebilir.
Ayrıca stresin temel görevi bizi hayatta tutmaktır. Hayatımızın tehlikede olduğu durumlarda, vücutta yarattığı fizyolojik durum bizi korumak için savaş verir.
Aynı zamanda bizi zorlayan herhangi bir durumla karşılaşmamız o durum için çözüm yolları bulmamızı sağlar. Yani stres altında olmak, problem çözme becerimizin gelişmesini de sağlar.
Peki bu hayal ettiğimiz yaşamla, şuanki hayatınız arasındaki fark nedir?
İlişkiler.
Sevdiğimiz ve güvendiğimiz insanlar dışında kimseyle ilişki kurmuyoruz. Kimse bize zarar veremez, ben istemediğim sürece kimseyle iletişim kurmam. Yani, kimse benim hassas, duyarlı olduğum duyguları (endişe, yetersizlik, değersizlik, reddedilme, başarısızlık) tetikleyemez.
Yani duygularımızdan bir kaçış olarak o eve gitmek istiyoruz. O eve gidersem hissettiğimiz tüm duyguların şuan bıraktığımız yerde kalacağını düşünüyoruz. Maalesef ki yanılıyoruz. Sen o duygunun temeline inmediğin, o sayfayı açıp tekrar okumadığın sürece o duygu görülmek için elinden geleni yapacak, bunun için hep fırsat kollayacak. 
Yani, Stres bir olay ya da nesne değildir. Stres nesneye ilişkin düşüncelerinin sende uyandırdığı duygulardır bir bakıma. Örneğin kedi neden stres kaynağı olsun kedi kedidir :) Kedi gördüğünde strese girmen seninle alakalı bir durumdur kediyle ilgisi yok. Eğer kedi genel olarak stres kaynağı olsaydı herkes kediden korkardı.
Bu yüzden sinir stresten uzak bir yerin hayalini kurmak yerine, hayatımızdaki stres yaratan durumlarda aklımızdan geçen düşünceleri bulmaya ve onları daha makul ve gerçekçi olanıyla değiştirmeye çalışmamız gerekiyor.

Bu makale 25 Ekim 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Yağmur Özdemir

Psk. Yağmur Özdemir, lisans eğitimini Demiroğlu Bilim Üniversitesi Psikoloji bölümünü burslu olarak tamamladı. Yüksek lisansını İstanbul Arel Üniversitesi'nde tamamlarken evcil hayvanlarla ve günümüz sorunsallarından biri olan sosyal kaygı üzerinde alan çalışmaları yürüttü. Lisans eğitimi sürecinde, kliniklerde ve anaokullarında gönüllü stajyer psikolog olarak çalışmalarda bulunmuştur. Psk. Yağmur Özdemir, mesleki çalışmalarıa hem online psikoterapi hem de yüz yüze psikoterapi seanslarıyla devam etmektedir.   EĞİTİM VE SERTİFİKALAR Eğitim: Demiroğlu Bilim Üniversitesi-Psikoloji İstanbul Arel Üniversitesi-Psikoloji (YL) Sertifikalar: Bilişsel Davranışçı Terapi Oyun Terapisi Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi Bütüncül Çift Terapisi Çocuk Resimlerinin Psikolojik Analizi Eğitimi Filial Terapi Eğitimi ...

Etiketler
Sosyal kaygı
Psk. Yağmur Özdemir
Psk. Yağmur Özdemir
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube