Bilinçli ebeveynlik: bebeğe hazırlık

Bilinçli Ebeveynlik: Bebeğe Hazırlık

Bilinçli ebeveynlik: bebeğe hazırlık

Bilinçli Ebeveynlik: Bebeğe Hazırlık

Ebeveyn olmak, ebeveyn olmayı planlamak ve 9 ay boyunca bebeğin gelişini beklemek ne kadar uzun bir süreymiş gibi gözükse de hayatımızda edindiğimiz alışkanlıkları bozan yani güvenli alanlarımızda değişiklik yapan bir süreçtir. Bu değişiklikler ise ebeveynlerin stres gibi yoğun duygular yaşamalarına sebep olabilir. Peki, bu yeni düzen ve ona alışma sürecimiz nasıl ilerliyor? Bebeğiniz doğuma kadar hangi gelişim süreçlerinden geçiyor? Sürece nasıl hazırlanırız?

Hazırlık sürecine daha iyi ayak uydurabilmek için hamilelik sürecinde bebeğinize neler olduğunu öğrenmek bilinçlenmenizi ve henüz ortada olmayan bebeğinizi tanımaya başlamanızı sağlayacaktır. Bebeğin, fiziksel gelişimi gibi duygusal ve psikolojik gelişimi de o daha anne karnındayken başlar. Araştırmalara göre anne ve babanın hatta sizlerin anne ve babasının yaşadığı ağır olaylar genler ile aktarılır. Bununla birlikte annenin hamilelikte yiyip içtiği gibi hissettikleri ve yaşadıkları da bebeği doğrudan etkilemeye başlar. Yoğun kaygıları olan bir anne bebeğine bu kaygıları aktarır. Hamilelikte 5. aya girilmesi ile bebek duymaya, 6. ayında ise duyduğu sesleri ayırt etmeye ve tanımaya başlar. Bu sebeple doğumdan sonra birçok farklı gelişimi destekleyen bebek ile konuşmanın doğumdan önce de önemli bir yeri vardır ve bağlanmanın ilk adımları atılmış olur. Peki ya ebeveynler?

Güvenli alanlarımızdaki değişiklik düşüncesinin stres, korku gibi duygular yaşatması çok doğaldır ve yalnız değilsiniz. Kendinize sorun “Hayatımda ne oluyor? Neler değişiyor? Bundan sonra neler değişecek?” Bilinmezin derin sularından çıkıp ilerideki kıyıyı tanımaya çalıştıkça rahatladığınızı fark edeceksiniz. Evet, kendinizi biraz rahatlattıktan sonra nelere ihtiyacınız olduğunu bilmek kendinize daha fazla güvenmenizi sağlayarak korkularınızın azalmasında yardımcı olacaktır. Bebek gelişimi ile ilgili kitaplar okuyarak neler ile karşılaşacağınız konusunda fikir sahibi olabilirsiniz bir öneri olarak Haluk Yavuzer’in “Bedensel, Zihinsel ve Sosyal Gelişimi ile Çocuğunuzun İlk 6 Yılı” güzel ve birçok yönden bilgilendirici bir kitap olacaktır. Kitapların yanında yeni çocuk şarkılarını, masalları ve oyunları öğrenerek bebeğinizle nasıl kaliteli zaman geçireceğinizi planlayabilirsiniz.

Kendinize bir kere daha sorun “Ben nasıl bir ebeveyn olmak istiyorum?” Bu soruya yapabileceklerinizi hesaplamadan sadece istediğiniz ebeveyn modelini düşünerek cevap verin. Daha sonra şu an sizin nerede olduğunuza bakın ve yapmak istediklerinize karar verin. Sabırlı olun fakat bu süreçte kendinizle ilgilenmeyi, yapmayı sevdiğiniz şeylere devam etmeyi bırakmayın ve mümkün olanlara zaman ayırmaya devam edin. Bebeğinizin sağlıklı ve mutlu olmak için size muhtaç olduğunu ve bunun için sizin sağlıklı ve mutlu olmanız gerektiğini sakın unutmayın. Geriye dönüp baktığınızda güzel hatırlayacağınız bu anların tadını çıkarmayı da ihmal etmeyin. Günlük tutun mesela; bugün ne hissettiniz, ilk tekme ne zaman geldi, en kötü mide bulantınız nasıldı hepsini yazın, fotoğraflayın.

Bu makale 10 Mart 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Elif Melisa Türkmen

Ege Üniversitesi Psikoloji bölümü 2018 yılı mezunuyum. Eğitim sürecimde Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi; şizofreni, bipolar, poliklinik, çocuk-ergen servislerinde ve Devlet Hastanesinde stajyer psikolog olarak görev aldım. Aynı zamanda 2017-2018 senesinde pedagojik formasyon eğitimimi ve psikolojik danışmanlık stajımı tamamladım. Lisans eğitimimden bu yana Bilişsel Davranışçı Terapi, Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi, Evlilik ve Çift Terapisi, Cinsel Terapi, Yas Danışmanlığı, Aile Danışmanlığı, Oyun Terapisi, Resim Analizi, Sınav Kaygısı, Çocuk ve Yetişkin Testleri eğitimlerimi tamamladım. Çalışma hayatıma özel bir kolejde okul psikoloğu olarak başlarken aynı zamanda psikolojik danışmanlık merkezinde görüşme gözlemleri ve süpervizyon destekli danışmanlık vermeye başladım. Şu anda Gedik Üniversitesi Klinik Psikoloji yüksek lisans ...

Psk. Elif Melisa Türkmen
Psk. Elif Melisa Türkmen
Manisa - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube