Bebeklerde 'konak' bir cilt hastalığının işareti midir?

Bebeklerde 'konak' bir cilt hastalığının işareti midir?

Yenidoğan bebeğinizin saçlı derisinde sarımsı, yapışkan, yama tarzında pullu-kabuklu lezyonlar yeni ebeveynleri panik yapabilir ama genellikle bu endişelinecek birşey değil, zararsız bir durumdur.

Konak, büyük çocuklarda ve erişkinlerdeki kepeğin karşılığı olarak seboreik dermatitin yaygın bir tipidir. Bulaşıcı değildir ve kötü hijyen göstergesi değildir. Her ne kadar anne babalar için cildi irrite edici, rahatsızlık verici görünse de bebeklerde bir şikayete yol açmaz.

Genellikle 3 haftalık ile 12 ay arası bebeklerde görülür. 3. ayda görülme sıklığı pik yapar (%70), ilerleyen aylarda azalır, nadiren 1-2 yaş arasında da görülebilir (%7).

Konağın kesin nedeni tam olarak bilinmemekle beraber maternal bir takım hormonların (androjen) bebeğe plasenta yolu ile geçmesi sebase dediğimiz yağ bezlerinin büyümesini stimüle eder. Yağ bağımlı bir mantar türü olan Malassezia furfur' un rolü net değildir.

Kafatasının ön ve tepe kısmı en yaygın olarak tutulur. Alın, kulak arkası, göz kapakları, kaşlar, yanaklar, burun-dudak arası oluklar, gövdede kıvrım yerleri, göbek etrafı ve bez bölgesi de etkilenebilir.

Konak her bebekte farklı gözükür;

-kalın plaklar ya da kabuklar halinde

-yapışkan ya da yağlı yamalar halinde, sıklıkla beyaz ya da sarı pullarla kaplanmış

-kepek şeklinde

Çok nadir olarak, konağı olup biraz kızarıklık ve kaşıntısı olan bebeklerde o bölgelerde saç kaybı olabilir ancak konak gerilediğinde ayn yerde saçlar tekrar büyür.

Seboreik dermatiti klinik olarak atopik dermatitten ayırmak zor olabilir. Her 2 durumun da ayırdedici özellikleri şöyledir;

                    Seboreik dermatit                      Atopik dermatit

Yaş                Genellikle ilk 3 ay                        3 aylıktan sonra

Kaşıntı              Beklenmez                               Sıklıkla mevcut


 NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURMALI

-ilk kez konak ile karşılaşıyor iseniz,

-Bebeğinizin saçı olmayan yerlerinde seboresi varsa,

-Ev tedavileriniz işe yaramadıysa,

-Gittikçe kötüleştiyse ya da vücudun geniş bölgelerini kapladıysa,

-Etkilenen cilt bölgesinde enfeksiyon işareti olabilecek gerginlik ve kızarıklık, sızıntı başlaması, ısı artışı olması

-Bebeğinizin bağışıklık sistemi zayıf ise,

-Bebeğiniz aynı zamanda kilo alamıyorsa doktorunuzda yardım almanız gerekebilir.


 TEDAVİ

Konak aslında tedavi gerektiren bir durum olmasa da, doktorlar ebeveynleri rahatlatıp izleyerek beklemeyi önerse de bebeğinizin kafasından bu kabukları uzaklaştırıp yok etmek isteyebilirsiniz. Bunu genellikle şampuan (her gün 1 kez) sonrası yumuşak bir tarak ile bebeğinizin saçlarını tarayarak sağlayabilirsiniz. Bebek yağları da kabukları yumuşatmaya yardımcı olacaktır. Gece bitkisel yağ ile kaplanan saçlı deriyi sabah şampuanlamak da etkilidir. Yağı iyi yıkayıp giderdiğinizden emin olun, çünkü çok fazla yağ kabuk oluşturabilir ve konağı kötüleştirebilir. Kabuklar kaybolduktan sonra, haftada 2 kez şampuan yaparak yağ dengesini kontrol altında tutabilirsiniz.

Eğer belli bir süre bu şekilde tedavi etmeye çalışıp sonuç alınamazsa başka çeşitli tedavi seçenekleri de vardır. Beyaz vazelin, katran içeren şampuanlar (güvenli ancak irritasyon yapma potansiyeli var), ketakonazol krem ya da şampuan (1 aydan büyüklere kullanılabilinir, sistemik emilime geçmez), hidrokortizon %1 krem (günde 1 kez uygulanır, özellikle kıvrım yerlerinde etkili).

Konak aylar içinde bir zaman kaybolup hızlıca tekrar ortaya çıkabilir ama aynı adımları izleyerek kontrol altına alabilirsiniz.


 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Evrim Şenkal

Uzm. Dr. Evrim Şenkal, 06.03.1979 tarihinde Samsun'da doğdu. İköğrenimini 1986 ile 1990 yılları arasında Samsun'da Gülsüm Sami Kefeli İlköğretim Okulu'nda, lise öğrenimini ise 1991 ile 1998 yılları arasında Samsun Anadolu Lisesi'nde tamamladı. 1998 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlayan Dr. Şenkal, 2004 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı ve ardından 2005 yılında Zeynep Kamil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ihtisasına başladı, 2010 yılında ise ihtisas eğitimini tamamlayarak uzman doktor unvanını aldı. İhtisas eğitimini tamamlamasının ardından 2010 ile 2014 yılları arasında Çarşamba Devlet Hastanesi'nde uzman doktor olarak görev alan Dr. Şenkal, 2014 ile 2015 yılları arasında ise Medipol Üniversitesi Hastanesi'nde görev aldı. Dr. Şenkal'ın, ulusal ve ...

Etiketler
Seboreik dermatiti
Uzm. Dr. Evrim Şenkal
Uzm. Dr. Evrim Şenkal
İstanbul - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube