Dönme/ Yuvarlanma
Dönme/ yuvarlanma bebeğin gelişiminde çok önemli bir kilometre taşıdır. Oturma ve emekleme gibi diğer tüm denge becerilerinin başlangıç noktasıdır. Önden arkaya dönme genellikle üç aylıkken olur. Arkadan öne dönme veya tersi ise altı aylıkken ya da o civarda gerçekleşir.
Dönme yeteneği bebeğin vücudunun üst kısmının (baş, boyun, omuzlar, kollar ve göğüs) gücüne bağlıdır.
Karın üstü yatmasına daha fazla izin verilen bebekler bu beceriyi sırt üstünde daha çok vakit geçiren bebeklere göre daha çabuk kazanırlar.
Sırt üstü uyuması bebeğiniz için daha güvenli olabilir ama yüzü koyun dönmesi de normal gelişiminin bir parçasıdır. Bu gerçekleştiğinde bebeğiniz duruşunu kendisi seçecek ve tekrar sırt üstü yatış durumuna dönecektir. En önemli faktör gece bebeğin fazla sıcağa maruz kalmaması ve çarşafa, üst örtüsüne dolanmamasıdır.
Daha iri bebeklerin önden arkaya, arkadan öne dönmeleri daha uzun zaman alabilir. Erken doğanlar bu hareketleri normal gününde doğanlardan daha geç yapabileceklerdir.
Bazı bebekler ise bezleri çıkarıldığında daha kolay dönerler.
Bu temel hareket nasıl desteklenmeli?
Aşağıdaki durumlar bebeğinizin dönme/ yuvarlanmasına yardımcı olacaktır.
/ Karın üstü durmasına daha fazla izin vermek bebeğinizin yuvarlanabilmesi için üst vücut kaslarının kuvvetlenmesini sağlayacaktır.
/ Sırt üstü durumdan yüz koyun dönmesi oyun yoluyla teşvik edilebilir. Bir oyuncak gösterildiğinde veya çıngırak sallandığında bebeğiniz almak için ondan tarafa dönecektir.
/ Bebeğinizin kollarını ve bacaklarını doğru pozisyonda tutunuz ( bir kol ve omuz vücudun alt kısmında, diğer diz bükülü) ve onu hafifçe yuvarlayınız. Bebeğiniz hemen öğrenecek ve kendiliğinden dönme çalışmaları yapacaktır.
/ Bebeğinize güzel bir şarkı, ninni mırıldanarak onu hafifçe sallayıp döndürebilirsiniz.
/ Size dönebilmesi için saklanıp ortaya çıkma (ce-e) oynayabilirsiniz.
/ Dönmeyi eğlenceli bir aktivite haline getirin. Eğer bebeğiniz huzursuzlanırsa sakin ve oyuna hazır olduğunda tekrar deneyin.
Dönüp yuvarlanmak bebeklerin ilginç oyuncaklara ve her türlü cisme ulaşabilmesini sağlar. Anne babaların bu yüzden dikkatli olmaları gerekir.
Eğer bebeğiniz 10 aya kadar dönemiyorsa doktorunuza danışınız.