Bdt nedir? hangi durumlarda ve nasıl uygulanır?

Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), bireyin düşünce, duygu ve davranışları arasındaki ilişkiyi anlamaya ve olumsuz düşünce kalıplarını değiştirerek daha sağlıklı bir yaşam sürdürmeye yönelik bilimsel temelli bir psikoterapi yöntemidir.

Bdt nedir? hangi durumlarda ve nasıl uygulanır?

BDT Nedir?
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), bireyin düşünce, duygu ve davranışları arasındaki ilişkiyi anlamaya ve olumsuz düşünce kalıplarını değiştirerek daha sağlıklı bir yaşam sürdürmeye yönelik bilimsel temelli bir psikoterapi yöntemidir. Aaron T. Beck tarafından geliştirilen bu terapi, bireylerin yaşamlarındaki olumsuz düşüncelerin, duygusal sorunlara ve işlevsiz davranışlara nasıl yol açtığını incelemeyi amaçlar.

BDT’nin temel ilkesi, kişinin olaylara dair düşüncelerinin, duygusal tepkilerini ve davranışlarını doğrudan etkilediği fikrine dayanır. BDT, bu tür olumsuz ve işlevsiz düşünce kalıplarını fark ederek, bunları daha gerçekçi ve olumlu düşüncelerle değiştirmeye odaklanır.

BDT, genellikle kısa vadeli ve yapılandırılmış bir terapi olarak bilinir. Bireyin sorunlarına yönelik somut hedefler belirlenir ve bu hedeflere ulaşmak için belirli stratejiler uygulanır. BDT, depresyon, anksiyete, obsesif-kompulsif bozukluk (OKB), travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) gibi birçok psikolojik rahatsızlıkta etkili bir terapi yöntemi olarak kabul edilmektedir.

Bilişsel Davranışçı Terapi Hangi Durumlarda Uygulanır?
- Anksiyete Bozuklukları
- Depresyon
- Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB)
- Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB)
- Yeme Bozuklukları
- Bağımlılıklar
- İlişki ve İletişim Sorunları
- Stres Yönetimi

BDT Nasıl Uygulanır?
1. Değerlendirme ve Hedef Belirleme
2. Düşünce Kalıplarının Keşfi
3. Bilişsel Yeniden Yapılandırma
4. Davranışsal Müdahaleler
5. Ev Ödevleri ve Uygulamalar
6. Sürekli İzleme ve Değerlendirme
7. Terapi Sonlandırma ve Bağımsızlık Kazanma

BDT yapılandırılmış, hedef odaklı ve iş birliğine dayalı bir terapi süreci sunarak bireylerin düşünce ve davranış kalıplarını değiştirir ve duygusal iyilik halini artırır. Bu yöntem, bireylerin daha sağlıklı, dengeli ve fonksiyonel bir yaşam sürmelerine katkıda bulunur.

Bu makale 29 Nisan 2025 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Esra Sayın

Psikolog, Aile Danışmanı Ve Çift Terapisti olan Esra Sayın 1987 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans Eğitimini Üç yılda tamamlayarak Onur derecesiyle Mezun olmuştur. Eğitimlerini İstanbul Üniversitesi'nde tamamlamış Özellikle Aile Danışmanlığı, Çift Terapisi, Bireysel Danışmanlık, Cinsel İşlev Bozuklukları alanında çok sayıda danışan görmüştür. Uzun yıllar Türk Hava Yolları  Anonim Şirketi’nde çalıştıktan sonra 2020 yılında ESRA SAYIN PSİKOAKADEMİ 'yi kurmuştur. 2020 yılından beri Kurucusu olduğu bu kurumda Cihangir, Nişantaşı ve Bağdat Caddesi olmak üzere toplam üç lokasyonda aktif olarak 12 yaş üstü danışan görmektedir. Ayrıca Çift Danışmanlığı ve Bireysel Danışmanlık ile ilgili birçok Eğitim ve Seminer vermekte, farklı Etkinlik Ve Organizasyonlarda Konuşmacı olarak yer almaktadır. Mesleki Eğitim ve Uzmanlık Alanları : • Aile Danışma ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
whatsapp
Psk. Esra Sayın
Psk. Esra Sayın
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube