Basamaklı diş kesimi nedir ? neden gereklidir ?

Basamaklı diş kesimi nedir ?  neden gereklidir ?

Bilindiği gibi diş kaybı ya da dişte aşırı madde kaybı gibi,fonksiyonel nedenlerle ya da estetik amaçlı yapılan uygulamaların başında, sabit kuron köprü protezler yani kaplamalar gelir. Bunlarda seramik, metal-seramik, zirkonyum-seramik gibi materyallerden üretilirler. Böyle bir tedavi uygulanması gerektiğinde azami estetik sağlamak gerekir. Yapılan protezin rengi, şekli, boyutları ve kişiye yakışması kadar, dişetine uyumu da estetiğin sağlanmasında ve protezin uzun zaman kullanılmasında etkilidir.

Hangi materyal kullanılırsa kullanılsın yapılan protez hazırlığında, basamaklı diş kesimi çok  porselen olan kaplama ve köprüler) hem metal kalınlığı (0,3-0,5 mm) hem de üzerine işlenen seramiğin kalınlığı (1mm ) söz konusu olduğundan , bu tip protezlerde basamaklı diş kesimi çok daha büyük önem kazanır. Metal + seramik kalınlığı toplam 1,5 mm gibi düşünülürse ve eğer diş kesimi yapılırken, dişeti kenarındaki diş yüzeyinden ,bir basamak oluşturacak şekilde 1,5 mm aşındırılmazsa , yapılan protezin kenarları, dişin sınırlarından dışarı taşmış olur. Bu durumda , yemek artıklarının biriktiği ve diş fırçalamayla ,rahatlıkla temizlenemeyen bir bölge oluşur. Bu da dişetinin irite olmasına, kızarıklık ve ödem oluşmasına neden olur. Bu durum protez ilk yapıştırıldığında algılanmaz ancak, zaman içinde fırçalama esnasında kanamayla başlayıp ardından hafif şişlik ve kızarıklık olarak devam eder. Bu durum bu haliyle bile estetiği ciddi oranda bozacak bir faktörken olay gitgide büyür, protez kenarları daha fazla yemek artığı tutar ve nihayetinde de o bölgede dişeti çekilmesi olur. Bu da hem çok kötü bir görüntü hem de diş sağlığının giderek bozulması anlamına gelir.

Estetik yada fonksiyon kaybı gibi nedenlerle yaptırılan, sabit kuron köprü protezlerinde , protezin dişetine uyumu çok önemlidir. Ve bu uyumun sağlanması da diş kesimi esnasında, protez kenarlarının, diş sınırlarından , dişetine. doğru taşmamasını sağlayacak şekilde, basamaklı diş kesimi yapılmasına bağlıdır.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Ceyda Sancaklı

Etiketler
Kaplama
Dt. Ceyda Sancaklı
Dt. Ceyda Sancaklı
Sakarya - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube