Bahar yorgunluğu mu depresyon mu ?

Bahar yorgunluğu mu depresyon mu ?

Bahar mevsimi Birçok insanın sabırsızlıkla beklediği doğanın yeniden dirilişe geçtiği, kuş cıvıltılarının adeta bir melodiye dönüştüğü ve birçok insanın enerjisinin arttığı bir dönemdir. Peki, yeni umutların mevsimi olan ilkbahar  her insanı aynı derecede olumlu etkiliyor mu ? Özellikle bahar dönemine girdiğimiz ilk haftalarda bazı kişilerde uyku miktarında artış, isteksizlik, enerji kaybı, tüm gün süren yorgunluk görülmeye başlar. Daha agresif ve huzursuzlukla karakterize bu durum genellikle bahar yorgunluğu olarak geçiştirilir. Sabahları yorgun uyanır ve işe gitmek istemeyiz, planlarımızı ertelemeye başlarız. Peki bahar yorgunluğu diye adlandırılan bu dönemi hafife mi almak gerekir ? 

Yaşamış olduğumuz yorgunluk, mutsuzluk, hayattan zevk alamama, iştahsızlık, uyku sorunları, karamsarlık, tahammülsüzlük gibi şikayetler 2 hafta boyunca devam etmişse, şikayetlerimiz nedeniyle iş performansımız azaldıysa ya da sosyal işlevselliğimiz bozulmaya başladıysa mutlaka bir psikiyatrist tarafından değerlendirilmemiz gerekebilir. Çünkü bahar yorgunluğu olarak düşündüğümüz durum depresyona girmemize neden olmuş olabilir.

Bahar Yorgunluğunu Nasıl Geçer ?

Taze meyveler tüketin

Kış aylarında bolca B ve C vitamini içeren taze meyveler tüketerek bahara hazırlanmalıyız.

Sıvı alımına dikkat edin

Günde en az 2 tl su tüketimi yapmalı çay ve kahve gibi anksiyetemizi arttıran içeçeklerin tüketimini azaltmalıyız. Alkol’den uzak durmalı, gerginliğimizi alması için hergünMelisa, Yasemin çayından faydalanmalıyız.

Spordan Vazgeçmeyin 

Düzenli yürüyüşler enerjinizi arttırabilir

Günde en az 30 dk düzenli egzersiz yaparak vücut direncimizi arttırmalıyız.

Sosyalleşin 

Sosyalleşmeye özen gösterin, vakit geçirmekten zevk aldığınız insanlarla buluşun. Arkadaşlarınızla açık alanlarda görüşün gün ışığından yararlanın. İnternet ve cep telefonu kullanımınızı sınırlandırın.

Uyku hijyeni olmazsa olmaz

Uyku hijyeninize dikkat edin, hergün aynı  saate uyuyup, uyanmaya dikkat edin. Uyumak için sadece yatak odanızı kullanın. Güneş gören bir odayı tercih etmeniz faydanıza olacaktır.

Profesyonel Destek alın

Eğer yukarıdaki önerileri dahi yapamayacak kadar kendinizi tükenmiş hissediyorsanız ya da yukarıdaki saydığımız şikayetleriniz  2 hafta boyunca devam etmişse zaman kaybetmeden bir psikiyatri uzmanı ile görüşün. İlaç Tedavisi ya da psikoterapi yöntemleri ile sağlınıza kavuşun.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Burak Toprak

Uzm. Psk. Burak TOPRAK, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2008 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2009 - 2014 yılları arasında Erenköy Ruh Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Psikiyatri unvanı almıştır.

2014 - 2016 Yılları arasında Elazığ Ruh Sağlığı Hastanesi'nde, 2016 - 2017 yılları arasında Fransız Lape Hastanesi'nde Bağımlılık Servis Şefi olarak görev yapmış olan Uzm. Psk. Burak TOPRAK, 2018 itibariyle mesleki çalışmalarına Bağdat Caddesi'ndeki Dr. Burak Toprak Psikiyatri ve Psikoterapi Kliniği'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
whatsapp
Etiketler
Depresyon ilaçları
Uzm. Dr. Burak Toprak
Uzm. Dr. Burak Toprak
İstanbul - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube