Bağımlı kişilik yapısına sahip olduğumu nasıl anlarım?

Bağımlı kişiliğin 2 temel göstergesi vardır. Birinci gösterge; yetersizim inancı, ikince gösterge; yalnızlık kaygısıdır. Bağımlılık yapısıyla ilgili farkındalığını derinleştirdikten sonra, kendini destekleyip, tek başına bir şeyler yaptığını deneyimledikçe, özerklik ve özyeterlilik duygularını geliştirdikçe bağımlılık şemasının gittikçe zayıflayacak ve hayatının merkezi olmaktan çıkacaktır.

Bağımlı kişilik yapısına sahip olduğumu nasıl anlarım?

 

Bağımlı kişiliğin 2 temel göstergesi vardır.

Birinci gösterge; Yetersizim inancıdır.

Tek başına olduğunda kendini yetersiz ve çaresiz hissedersin. Sorunlarla baş edemeyeceğini, günlük hayatını bile yönlendirmede zorlanacağını hissedersin.

Kendine güvenin azdır. Kendine güvenmediğin için kararlarına da güvenemezsin. Kararsızlık hayatında önemli rol oynar. Sürekli çevrendekilere danışmaya ve senin adına karar vermelerine ihtiyaç duyarsın.

İkince Gösterge; Yalnızlık kaygısıdır.

Yalnız kalmak senin için ciddi bir kaygı nedenidir. Kaygının arka planındaysa yalnız kalırsam baş edemem, sorunların üstesinden gelemem ve çaresiz kalırım düşünceleri vardır.

Tek başına bir yere gitmek istemez, gitmek zorunda kaldığında kendini çok rahatsız hissedersin. Sürekli bir ilişki içinde olmaya ihtiyaç duyar. Tek başına kaldığında sorunlar karşısında, ebeveynin kaybetmiş bir çocuğun yaşadığı panik ve çaresizliği hissedersin.

Burada şunu ayırt etmek gerekir. Çaresiz ve yetersiz hisseden sen değil, içindeki kaygılı çocuktur. Çareszilk hissetmen çaresiz olduğun, yetersizlik hissetmen yetersiz olduğun anlamına gelmez. Muhtemelen çocukluğunda fazla koruyucu yaklaşıldığı ve özerklik ihtiyacın tam olarak karşılanmadığı anlamına gelebilir.

Ancak Bu durum değişebilir. Bağımlılık yapısıyla ilgili farkındalığını derinleştirdikten sonra, kendini destekleyip, tek başına bir şeyler yaptığını deneyimledikçe, özerklik ve özyeterlilik duygularını geliştirdikçe bağımlılık şemasının gittikçe zayıflayacak ve hayatının merkezi olmaktan çıkacaktır.

Bu makale 21 Haziran 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog Dr. Özgür Erdem Arıcı

Klinik Psikolog Doktor Özgür Erdem Arıcı, İstanbul’da doğmuş, ilk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamlamıştır. İlk lisans eğitimini Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesinde ikinci lisans eğitimini ise tam burslu olarak okuduğu Haliç Üniversitesi psikoloji bölümünden dereceyle onur öğrencisi olarak mezun olmuştur. İstanbul Arel Üniversitesinde, Mindfulness uygulamaları üzerine araştırmalar yapmış, öz-şefkat, öz-anlayış ve bilinçli farkındalık üzerine yaptığı çalışmalarla master eğitimini yüksek başarı derecesiyle tamamlayarak ‘Uzman Psikolog’ ünvanını almıştır. Ardından, Şema Terapi, Duygu Düzenleme güçlükleri, Somatizasyon ve Fibromiyalji Sedromu üzerine yaptığı Doktora tez çalışması ile doktora eğitimini tamamlamış ve ‘Klinik Psikoloji’ alanında 'Doktor’ (PhD) unvanını almaya hak kazanmıştır. Doktora eğitimi sonrasında, fiziksel hastalıkla ...

Etiketler
Psikolojik
Klinik Psikolog Dr. Özgür Erdem Arıcı
Klinik Psikolog Dr. Özgür Erdem Arıcı
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube