Atnalı fistül nedir?

Atnalı fistül nedir?

Atnalı fistül anal apse-fistül hastalığının en komplike ve sorunlu durumlarından biridir.  Hastalık genellikle derin anal apseden köken alır ve anüsün her iki yanına doğru uzanır. Anüsün her iki yanında fistül ağzı olur. Bu fistül ağızlarından kanlı-irinli akıntı gelişir. Tedavisi özelliklidir ve tecrübe gerektirir.

Atnalı Fistül Belirtileri

Başlangıçta anal apse bulguları olan ateş ve anal ağrı mevcuttur. Daha sonra anal akıntı şikayeti gelişir. Akıntı kanlı ve irinlidir. Anal bölgede ıslaklık hissi, ağrı ve kaşıntı olabilir.

Atnalı Fistül Muayenesi

Muayene hasta mahremiyeti ve hassasiyetlerini sağlayacak bir ortamda yapılmalıdır. İdeal koşullarda anal bölgenin iyi görülmesi için proktolojik masada ve aydınlatma kullanılarak yapılmalıdır. Fistül ağızları bulunmalıdır. Cerrahın tecrübesi bu aşamada hastalığın tanınması ve ayırıcı tanı için önemlidir.

Atnalı Fistül Tanısı

Her komplike proktolojik hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da cerrahın deneyimi hastalığın tanınmasında çok önemlidir. Tanı genelde proktolojik muayene ile konulur. Teyit etmek ve haritalandırılmasının yapılması için Pelvik MR tetkikinden faydalanabilir.

Atnalı Fistül Görüntüleme Yöntemleri Nelerdir?

Proktolojik vakaların görüntülenmesinde en çok kullanılan tetkikler, rektoskopi, kolonoskopi, anal ultrasonografi ve MR görüntülemedir. Anal fistül ve atnalı fistülün değerlendirmesinde en sık kullandığımız yöntem pelvik MR’dır.

Atnalı Fistül Medikal Tedavisi Mümkün Müdür?

Anal fistüllerin ve atnalı fistülün ne yazık ki medikal tedavisi mümkün değildir. Tedavi sadece cerrahi ile mümkündür.

Atnalı Fistül Cerrahi Tedavisi

Atnalı fistülün cerrahisi özellik arz etmektedir. Cerrahın anatomik hakimiyeti cerrahinin başarı şansını artıran en önemli faktörlerden biridir. Derin postanal (deep postanal apse)’nin bulunarak drenajı cerrahi tedavinin temel prensibini oluşturur. Fistül yollarının ortaya konulması ve drenajı gereklidir.

Atnalı Fistül Tedavisi Sorunlu Mudur? Neden?

Anal fistül cerrahilerinin hepsinde cerrahi tedaviler problemlidir. İlk cerrahinin başarılı olması atnalı fistülünün tedavi olmasında en önemli şanstır. Hastalığın komplike olması, anal kasların (sfinkterlerin) hastalıktan etkilenme düzeyi, daha önce geçirilmiş cerrahi ve nüks olması mevcut sorunları artıran etkenlerdir.

Atnalı Fistül Ameliyatı

Bu ameliyat anal fistül cerrahisinin en zor ameliyatlarında biridir. Derin anal apseye  (deep postanal apse) ulaştıktan sonra direne edilmesi gerekir. Genelde bu apse posteriorda anal kanala açılır. Seton ile bu drenaj sağlanır. Ardından her iki yanda fistül ağızlarından yerleştirilen seton ile drenaj sağlanmalıdır.

Seton Nedir?

Seton değişik materyaller kullanılarak yapılabilir; penröz dren, cerrahi eldiven kenarı, elastik damar askısı ve bu iş için özel üretilmiş setonlar. Setonun amacı apsenin direne olmasını (akması) sağlamak ve mümkün mertebe anal kaslara (sfinkterlere) zarar vermemektir.

Crohn Hastalığında Fistül Tedavisi

Crohn hastalığı, sindirim sisteminin iltihabi barsak hastalığıdır. İltihap denince akla mikroplar gelse de bu hastalıkta sebep otoimmunitedir. Crohn bazen anal bölgeyi tutar ve anal fistül, fissüre sebep olur. Crohn hastalığında gelişen fistüllerde tedavi standart fistül cerrahisindeki gibi değildir. İyileşme sorunu olduğu için çoğu zaman drenaj amaçlı seton kullanılır. Bir diğer iltihabi barsak hastalığı ülseratif kolittir. Ülseratif kolitte anal fistül nadirdir.

Atnalı Fistül Ameliyatı Sonrası İyileşme

Atnalı fistül cerrahisi sonrası hasta genelde 1. Gün taburcu olur. Anal akıntı bir süre devam eder. Bu hastalarda kısa sürede iyileşme beklentisi olmamalıdır. Cerrah açısından da hastanın yakın takip edilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Yerleştirilen setonlar belli aralıklarla çekilir. Gerektiğinde revizyon cerrahisi uygulanır.

Nüks Atnalı Fistül

Atnalı fistülde iyileşmeyi/nüksü etkileyen en öneli etkenler hastalığın erken teşhis edilmesi ve ilk cerrahinin ehil ellerce yapılmasıdır. Her şey yolunda gitse bile bu hastalıkta ne yazık ki belli oranda nüks ihtimal olduğu unutulmamalıdır.

Bu makale 3 Mayıs 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Bahadır Ege

Prof. Dr. Bahadır EGE, 1995-2001 yılları arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde tıp eğitimini tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 2001-2007 yılları arasında ise Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda ihtisasını yapmış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Mecburi hizmet yükümlülüğü kapsamında 2007-200 yılları arasında Batman Devlet Hastanesi'nde ve 2008-2009 yılları Yalova Devlet Hastanesi'nde görev yapmış olan Prof. Dr. Bahadır EGE, 2011 yılında Ankara'ya dönerek Koru Hastanesi'nde Genel Cerrahi uzmanı ve Başhekim olarak 2014 yılına kadar görev yapmıştır. Yine aynı üniversitede 2014 yılında Genel Cerrahi Doçentlik kadrosuna atanmıştır. 

Özel Koru Ankara Hastanesi'nde görev yapmış olup mesleki çalışmalarına özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Fistül tedavisi
Prof. Dr. Bahadır Ege
Prof. Dr. Bahadır Ege
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube