Astımı olan çocuklarda okul öncesi yapılması gerekenler nelerdir?

Astımı olan çocuklarda okul öncesi yapılması gerekenler nelerdir?

Okullar açılmadan önce, astımı olan çocuklarda  kışa hazırlık yapmak lazım...

Çocukluk çağı astımı erişkinlerden oldukça farklı, özellikle hayatın ilk yıllarında üst solunum yolu enfeksiyonlarını takiben öksürük, hırıltı , nefes darlığı gibi  şikayetleri olan çocukların önemli bir kısmı büyüdükçe bu hastalığı üzerinden atıyor.

Bu dönemde çocukların şikayetleri önemli mevsimsel farklılıklar gösteriyor. Bir çok çocuk yazın çok iyi ve bu neden ile biz hastaların ilaçlarına bu dönemde ara veriyoruz...

Ama yaz bitince, sonbahar gelince, okullar açılınca , o güzel  küçük burunlar akmaya başlayınca... birçok çocukta ataklar tekrar başlıyor.

Eylül salgınları diyoruz buna...

Kapalı ortamlarda tekrar bir araya gelen çocuklar enfeksiyonları da kolaylıkla birbirine geçiriyor. Bu neden ile yaz boyunca  hiç ilaç kullanmayan ya da sadece lüzum halinde öksürük, hırıltı vs olduğunda kısa süreli rahatlatıcı inhaler tedavileri kullanan hastaların kışa hasta bir şekilde girmemeleri için bazı önlemler almamız  gerekiyor.

Çocuğunuzun bir önceki kışı nasıl geçirdiği de çok önemli ...

Bir önceki kış sık hastalıklar, acil vizitler, ya da hastane yatışları olan çocukların  eylülde hiç bir şikayetleri olmasa da bir koruyucu tedavi başlanması  kışa ağır bir hastalık ile başlaması ihtimalini azaltır.

Bu neden ile Eylülde  ayındaki kontrollerinde ‘Yaz nasıl geçti?’ diye sorarız...

Yaz boyunca rahatlatıcı ilaç ihtiyacı oldu mu? Oldu ise ne kadar sıklıkla bu ilaçları kullanması gerekti? Muayene bulguları ve tabii ki eğer çocuğun yaşı uygun ve yapabiliyor ise solunum fonksiyon testi ölçümleri bizim için çok değerli bazı bilgiler verir ve tüm bunların sonuçlarına göre vereceğimiz tedaviyi planlarız.

Tabii bir de grip aşısı meselesi var...

Çok sayıda mikrop var bizi hasta eden ama bunlardan bazıları çok önemli influenza gibi mesela bu neden ile her yıl tam da bu zamanlarda grip aşısı konuşulmaya başlanır...İnfluenza önemli çünkü tüm dünyada her yıl 3 ile 5 milyon kişinin influenza ile ağır hastalığa yakalandığı  ve 250.000-500.000 kişinin hayatını kaybettiği düşünülüyor.

Grip aşısı kimlere  yapılmalıdır? Herkes aşı olmalı mıdır?

Özellikle risk grubunda olanlar için aşılama önemlidir

Astım, diyabet, kalp hastalığı , böbrek hastalığı, nörolojik ya da nöromuskuler hastalıkları olan çocuklar ve bu çocuklar ile aynı evde yaşayan diğer kişiler risk grubunda olmasa bile mutlaka aşılanmalıdır. Örneğin evde astımlı bir çocuk var ise evdeki herkesin aşılanması önerilmektedir.

Bağışıklık sistemleri baskılanmış kişiler: Kanser hastaları, organ ve kemik iliği nakli yapılanlar ve bu kişiler ile aynı evde yaşayanlar

Uzun süreli aspirin tedavisi alan çocuk ve adolesanlar (koma, karaciğer hasarı ve ölüme neden olan Reye Sendromu gelişebilme riski nedeni ile)

Hasta bakımı ile ilgilenen sağlık çalışanları

Bu gruplar dışında özellikle  6 ay – 5 yaş arası çocukların , hamilelerin ( Hamileliğin ilk 3 ayından sonra ya da  bebeğini emziren bir annenin grip aşısı olmasında bir sakınca YOKTUR!)  ya da 6 aydan küçük çocukların bulunduğu evlerde yaşayanların  bu çocukların bakımları ile  ilgilenenlerin de grip aşısı yaptırması önerilmektedir.

Bu risk gruplarından birinde değilseniz bile grip aşısının yapılması bu yıl içinde grip olma riskinizi azaltır!

Grip aşısı ne zaman yapılmalıdır?

Grip enfeksiyonu her mevsimde ortaya çıkabilir, bununla birlikte grip enfeksiyonlarının çoğu ekim- mayıs ayları arasında oluşur. Son yıllarda grip enfeksiyonlarının önemli bir kısmı Ocak ve şubat aylarında ortaya çıkmıştır.

Aşının koruyuculu etkisi 2 -3 hafta sonra  ortaya çıkar  bu neden ile tavsiye edilen  yıllık grip aşısının  aşı kullanıma sunulur sunulmaz  grip salgını başlamadan önce eylül – ekim aylarında  yapılması ve hastaların aşılanmalarının Aralık ayından önce  bitirilmesidir. 

Ancak kişi gribe yakalanmamış ise aşılama grip sezonunun sonuna kadar uygulanabilir.

Yaş gruplarına göre aşının dozu nedir?
Daha önce AŞILANMAMIŞ;3 yaşın altındaki çocuklarda aşı yarım doz  (0.25 ml)  yapılır  ve 4 hafta sonra ikinci doz yapılır

Eğer geçen yıl aşı yapıldı ise ( tek doz bile olsa)  3 yaşın altındaki çocuklarda tek doz ve yarım doz aşı yeterlidir

Daha önce hiç grip aşısı yaptırmamış olan 3-8 yaş arası çocuklara 4 hafta  ara ile  iki  TAM DOZ  ( 0.5 ml)  yapılır

9 yaşın üzerindeki çocuklarda tek doz ve tam doz aşı yeterlidir

Grip aşısının yan etkileri var mıdır?
Ülkemizde uygulanan aşılar inaktif yani canlı olmayan virüslerden oluşuyor. Bu nedenle aşının hastalık yapma riski yok. En sık görülen yan etkisi aşı yerindeki ağrı ve hassasiyet.

Aşı iyi tolere edilmektedir. Aşı sonrası nadiren hafif geçen 1-2 gün içinde kendiliğinden geçene nezle türü bir şikayetler oluşabilir

Sistemik ve lokal etkiler 24-48 saat içerisinde kaybolur.

Hafif üst solunum yolu enfeksiyonunun varlığı aşı yapılmasına engel değildir!

En sık sorulan sorulardan biride  grip aşısının içinde thimerosal  ( Civa bazlı koruyucu) olup olmadığı ve bunun olası zararlarına ilişkindir…

Civa bazlı koruyucu bir madde olan thiomersal çok dozlu aşıların içinde başka mikrorganizmaların bulaşmasını engellemek için eklenmektedir.

Tek doz aşılar koruyucu olarak CIVA (Thimerosal) İÇERMEMEKTEDİR.
Ayrıca bilimsel çalışmalar içinde bu koruyucu madde bulunan aşılar ile lokal şişlik kızarıklık dışında önemli bir zararlı etki bildirilmemiştir

Gripten korunmanın aşıdan başka yolları var mıdır?
Aşı olsanız da olmasanız da (aşının koruyuculuğu  % 100 olmadığı için)  çocuklarınızı ve kendinizi gripten korumak için aşağıdaki önlemlere dikkat etmeniz önerilir.

Ellerinizi sık sık yıkayın. Virusun en önemli bulaşma yolunun  virus bulaşmış  ellerin göz ve ağız ile teması olduğunu unutmayın!

Küçük çocukların ağızlarına götürdüğü oyuncaklar ve objelerin  dezenfeksiyonu önemlidir. Yüzeylerinde yıkanabilen ya da kullanıldıktan sonra atılan kağıt havlular ile temizlenmesi uygun olacaktır.

Çocuğunuzun burnunu kullanıldıktan sonra atılan kağıt mendiller ile temizleyin

Grip nasıl tedavi edilir?
Grip olan çocuklarda destekleyici tedaviler verilebilir. Çocuğun dinlemesi, bol sıvı alması,ateş, kas ağrılarını gidermek için  parasetamol – ibufen gibi ateş düşürücü ağrı kesicilerin verilmesi  önerilir

Küçük çocuklarda burunun serum fizyolojik ile temizlenmesi ve sekresyonların aspire edilmesi çocukları rahatlatır

Antibiyotikler sadece bakteriler üzerinde etkili fakat virüsler üzerine etkili olmadıkları için grip tedavisinde hiçbir yarar sağlamazlar.

Özellikle risk grubunda olan bazı hastalarda ilk şikayetlerin başlamasından sonraki 24 - 48 saat içerisinde antiviral bazı ilaçların verilmesi bulguların daha az şiddetli olması ve daha kısa sürmesini sağlar.

Grip tehlikeli bir hastalık mıdır?
Aslında grip enfeksiyonu hiç bir sağlık sorunu olmayan kişilerin bile günlerce bazen haftalarca okula ,işe gidememesine neden olabilir. En sık rastlanan bulgular ateş, baş ağrısı, yorgunluk, öksürük, boğaz ağrısı, kas ağrısıdır. Ama bazı kişiler grip enfeksiyonları ile birlikte hayatı tehdit edebilecek komplikasyonlar açısından  risk altındadır; astımlı hastalar, beş yaşın altındakiler ama özellikle 2 yaşın altındakiler, kronik sağlık sorunları olan kişiler (diyabet, obezite, kalp hastalığı ya da 19 yaşın altında olup aspirin kullanan, bağışıklık sistemi yetersizliği olan)  ve 65 yaşın üzerindeki kişiler.

Bakteriyel pnömoni, kas iltihabı, kalp kasının ya da kalp etrafındaki zarın iltihabı, menenjit, çocuğun vücudunun susuz kalması, var olan kronik hastalığın kötüleşmesi  grip enfeksiyonunun en tehlikeli komplikasyonlarıdır.

Zatürre, grip virüsünün akciğerleri direkt olarak etkilemesi ile olabileceği bazen eşlik eden bakteriyel bir enfeksiyon zatürreye yol açar. Bakteriyel ya da viral zatürre ağır hastalığa  ve hastane yatışına neden olabilir, hayatı tehdit edebilir.

Hemen acile gidin!
Eğer  grip semptomlarını takiben çocuğunuzun durumu ağırlaşıyor, ateş, titreme, göğüs ağrısı, terleme, yeşil ya da kanlı balgam, dudaklarda ya da tırnaklarda morarma  var ise en  yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız uygun olacaktır. Bazı hastalarda nefes alma esnasında göğüste batma şeklide ağrı olabilir, bazı çocuklarda ise  karın ağrısı zatürrenin tek bulgusu olabilir. Zatürre tanısında hastanın muayenesine ek olarak akciğer grafisi çekilmesi ve balgam testi yapılması gerekebilir.

 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Fazilet Karakoç

Etiketler
Astımlı hastalar nelere dikkat etmeli
Prof. Dr. Fazilet Karakoç
Prof. Dr. Fazilet Karakoç
İstanbul - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube