Araknoid kist

ARAKNOİD KİST

Araknoid kist

✅ Beyin ve omuriliği çevreleyen zarlar arasında oluşan sıvı dolu keselerdir
✅ Çoğunlukla doğuştan vardır ve hayat boyu belirti vermeyebilir.
✅ Nadiren şikayete sebep olabilirler. Bu şikayetler kistin büyüklüğüne ve yerleştiği beyin bölgesine göre çok çeşitlilik gösterebilir.
✅ En sık baş ağrısı ve nöbete (havale) neden olur. Bunun yanında; hidrosefali, denge bozuklukları, vücudun bir tarafında güçsüzlük yapabilir.
✅ Tanı manyetik rezonans (MR) ya da bilgisayarlı tomografi (BT) ile konur.
✅ Genellikle MR ve BT görüntülerinde rastlantısal olarak saptanırlar ve genellikle şikayete sebep olmadıklarından sadece takip edilirler.
✅ Şikayet ortaya çıktığında kistin büyüklüğü, bulunduğu yer, çevredeki beyin dokusuna yaptığı baskıya göre tekrar değerlendirilir.

Doç. Dr. Cem Paketçi
Çocuk Nörolojisi Uzmanı
 

Bu makale 21 Kasım 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Cem Paketçi

Doç. Dr. Cem Paketçi 2003 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun olarak Tıp Doktoru ünvanı almıştır. İstanbul Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden 2008 yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanlığını almış, 2012 ve 2016 yılları arasında Namık Kemal Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. 2016 yılında Çocuk Nörolojisi yan dal ihtisasını yapmak üzere İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’nda eğitimine başlamıştır. Yan dal uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra doçent ünvanı almış, 2022 yılında İstanbul Medipol Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başlamıştır. Bahçelievler Medipol Hastanesi’nde hastalarını görmeye devam etmektedir.

Etiketler
ARAKNOİD KİST
Doç. Dr. Cem Paketçi
Doç. Dr. Cem Paketçi
İstanbul - Çocuk Nörolojisi
Facebook Twitter Instagram Youtube