Antidepresanlar hakkında bilmemiz gerekenler

Antidepresanlar hakkında bilmemiz gerekenler

Depresyon hastalığı insanların yaklaşık %30 unu etkileyen bir beyin hastalığıdır. Genellikle depresyona giren kişilere yakınları tarafından bir takım çözüm önerileri sunulur ve depresyondan bu çözüm önerileri ile kurtulacağı sanılır ancak işle çoğu zaman yolunda gitmez. Çözüm önerilerine motivasyonu depresyon nedeniyle azalan kişi uymakta sorun yaşar ve kendini daha da çaresiz hisseder. Depresyonun basit çözüm önerileri ile aşılması çoğu zaman imkansızdır çünkü depresyonda beynimizde bir takım hormonal değişiklikler olur ve bunu düzeltilmesi için çoğu zaman antidepresan adını verdiğimiz ilaçlar kullanılır. Ancak antidepresan ilaçların doktor kontrolü olmadan kullanılması sakıncalıdır ve kişiye özgü tedavinin doktor tarafından başlatılması ve takip edilmesi önem arz eder.

Hipertansiyon ya da şeker hastalığınızın yeni başladığını düşünün, 1 hafta boyunca tansiyonunuzu ölçüyorsunuz ve tansiyonunuz hep yüksek seyrediyor gidip eczaneden tansiyon ilaçı alıp kullanır mısınız ya da tansiyon hastası olan bir yakınınızın kullandığı tansiyon ilaçını kullanmaya başlar mısınız ? Tabiki hayır. Nasıl ki tansiyon hastalığında kullanılan ilaçları kendi kafamıza göre kullanmıyorsak ve bir hekimin tansiyon hastalığı tanısı koyduktan sonra hekimin önerisi ile bir ilaça başlıyorsak neden kendimizi mutsuz, keyifsiz hissettiğimizde de bir psikiyatriste muayene olup eğer uygunsa antidepresan kullanımına başlamalı ve düzenli bir şekilde takiplerimize devam etmeliyiz.

ANTİDEPRESANLAR

-Antidepresanlar bağımlılık yapmaz, yapılan yüzlerce bilimsel çalışmada antidepresanların bağımlılık yapmadığı saptanmıştır.

-Diğer ilaçlarda olduğu gibi antidepresan ilaçlardan tedavinin başlangıç günlerinde  kişiden kişiye değişmekle beraber bir takım hafif yan etkiler gösterebilir (sıkıntı hissi, mide bulantısı, titreme vb.) ve bu yan etkilerin 4-7 gün arasında geçmesi beklenir. Hafif yan etkiler olduğunda doktorumuza danışmadan  nasıl tansiyon ve şeker ilaçlarımızı kullanmayı terketmiyorsak, antidepresan ilaçlarında olası yan etkileri olduğunda doktorunuz danışmanızda fayda vardır.

-Her antidepresan her insanda aynı etkiyi sağlamayabilir. O yüzden antidepresan başlangıçından sonra düzenli doktor kontrolleri şarttır. Bir ilaçın başlangıç dozundan yeterli etkiyi görmeyebiliriz bazen tedavi sürecinde ilaç doz değişikleri ve ilaç değişimleri doktorumuzun önerisi ile yapılabilir.

-Antidepresanlar birçok psikiyatrik hastalığın tedavisinde (Depresyon, anksiyete, panik atak, obsesif kompulsif bozukluk vb) son derece etkili olduğu saptanmıştır.

-Antidepresanlar geçici iyilik hali sağlamaz. Antidepresanlarla tedavi süresi sonrası yaşamış olduğumuz şikayetlerin tamamen geçmesi ve bir daha tekrarlamanın olmaması sağlanır. Tabiki her hasatlıkta olduğu gibi psikolojik hastalıklarında bazı kişilerde tekrarlama ihtimali olduğunu unutmamamız gerekir. Özellikle yoğun psikolojik stres yaşayanlarda, çocukluk yıllarında travmatik deneyimleri olan kişilerde, uzun süre tedavi olmayan kişilerde tekrarlama olasılığı fazladır.

-Antidepresan kullanacağına yoga, meditasyon yap, alışverişe çık, kuaföre git gibi öneriler faydadan çok zarar sağlayacaktır. Şeker hastalığı tanısı aldığınızı düşünün bir dahiliye doktoruna gidiyorsunuz ve size bir takım ilaçlar başlanıyor ve bir takım hayat tarzı önerilerinde bulunulur ( egzersiz yapmak, diyete dikkat etmek gibi). Nasıl sadece diyet ve egzersiz yaparak şekerimizi kontrol altına almamız mümkün değilse. Antidepresan ilaç ve/veya psikoterapi tedavisi başlanmadan da depresyondan kurtulmamız mümkün olmayacaktır.

-Antidepresanlar mutluluk hapı değildir. Bir kez kullanınca insanı mutlu etmez, etkisinin başlayabilmesi için en az 15 gün geçmesi gerekir ve psikiyatristin önerdiği doz ve sürede kullanılması gerekir. Tedavinin erkenden ben iyileştim diyerek kesilmesi hastalığın tekrarlamasına neden olur.

-Psikiyatrik hastalıklarda hastalanan ruhumuz değil beynimizdir. Beynimizin de karaciger, böbrek, kalp gibi bir organ olduğunu ve onunda hastalanabileceğini unutmamamız gerekir. Bedenimizde ki diğer organlarla ilgili şikayetlerimizi geciktirmeden tedavi etmek istediğimiz gibi beynimizden kaynaklı şikayetler içinde mutlaka bir psikiyatrist tarafından takip edilmeliyiz.

-Psikiyatristler, tıp doktorudur ve tıp fakültesi bittikten sonra tıpta uzmanlık sınavından sonra psikiyatri bölümünde uzmanlık kazanırlar. Hastalıkların ilaçla tedavisini yaptıkları gibi bazen psikoterapi yöntemlerine de başvurabilirler.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Burak Toprak

Uzm. Psk. Burak TOPRAK, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2008 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2009 - 2014 yılları arasında Erenköy Ruh Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Psikiyatri unvanı almıştır.

2014 - 2016 Yılları arasında Elazığ Ruh Sağlığı Hastanesi'nde, 2016 - 2017 yılları arasında Fransız Lape Hastanesi'nde Bağımlılık Servis Şefi olarak görev yapmış olan Uzm. Psk. Burak TOPRAK, 2018 itibariyle mesleki çalışmalarına Bağdat Caddesi'ndeki Dr. Burak Toprak Psikiyatri ve Psikoterapi Kliniği'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Depresyon ilaçları
Uzm. Dr. Burak Toprak
Uzm. Dr. Burak Toprak
İstanbul - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube