Anoreksiya nervoza & psikoterapiler

ANOREKSİYA NERVOZA & PSİKOTERAPİLER

Anoreksiya nervoza & psikoterapiler

ANOREKSİYA NERVOZA & PSİKOTERAPİLER

Günümüzde sürekli değişen güzellik algısı ve popüler kültürün de etkisiyle insanlar herkes tarafından beğenilen bir vücut şekline sahip olmak için birçok yol deniyor. Herkes tarafından beğenilen ve kabul edilen vücut ölçülerine ve güzellik olgusuna ulaşmak için birçok kişi farkında olmadan ruhsal bozuklukların esiri olmaktadır. bozukluklar. Adölesan yaş gruplarında gözlenen vücut şeklinin bozulması, kilo alımının artması, yüzdeki sivilceler ve daha birçok faktör ile bu dönemdeki bireylerin fiziksel görünümleri ve vücut fenomenleri ile ilgili duygular ürettikleri gözlemlenmiştir. Duyguların ve üretkenliğin en üst düzeyde olduğu bu dönemde birey kaygı, depresyon (duygudurum bozuklukları), beden disimhorpik, sosyal fobi, obsesyon ve kompulsiyonlar gibi pek çok psikopatolojik bozuklukla baş etmek zorunda kalabilir. Bu psikopatolojik bozuklukların yanı sıra ruhsal bozukluklarla birlikte bedensel işlevlerde bozulma olarak görülen yeme bozuklukları, zaten kilosuna ve vücut şekline takıntılı olan bu yaş aralığında oldukça yaygındır. Yeme bozukluklarında kişinin dış görünüşünde bir sorun olduğu gözlemlense de psikolojik ve ruhsal açıdan büyük sorunlar yaşanmaktadır. Yeme bozukluklarının nedenini kesin ve net bir şekilde belirlemek mümkün değildir. Ancak yeme bozukluklarında psikolojik, sosyal ve biyolojik faktörlerin büyük etkisi olduğu hiç şüphesiz bir gerçektir. Tabii ki bebeklikten itibaren anne-babaların beslenme aktivitelerine verdikleri bakım ve tutumların etkisi de göz ardı edilmemelidir.

Yeme bozuklukları, yeme davranışlarının tamamen ve yaşamsal olarak bozulduğu bir psikopatolojik bozukluk türüdür. Anoreksiya nervoza ve Bulimia nervoza, yeme bozuklukları tanı grubunda fiziksel ve ruhsal belirtilerle birleşen en yaygın tiplerdir. Bu iki tip daha çok adolesanlarda görülen ve ölümcül olması açısından özellikle üzerinde durulması gereken hastalıklardır. Anoreksiya Nervoza, zayıf bir vücuda sahip olma isteği ve çabasıyla aşırı kilolu olma takıntısı ve sürekli şişmanlamaktan korkma halidir. Hasta olan birey aslında zayıf ve ideal kilosunda olmasına rağmen aynada kendini şişman olarak algılar. Yanlış algılama sorunu yaşayan anoreksiyalı bireyler, yiyecek alımını sınırlayan aktivitelere girişirler. Kişiler bu aktivitelerin yanı sıra kendilerini kusturabilir, günlerini aşırı egzersizle geçirebilir, idrar söktürücü ve müshil ürünlerle vücut ağırlıklarını kontrol etmeye çalışabilirler.

 

 

 

Bu makale 15 Haziran 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Melisa Yıldız

Şu anda aktif olarak Ankara’da çocuk - ergen - yetişkin ruh sağlığı hizmeti Psikolog Melisa Yıldız 8 haziran tarihinde Marmaris’te doğdu.Lise öğrenimini Marmaris’te tamamlayan Melisa Yıldız hedefleri ve idealleri için yurtdışında psikoloji lisans eğitimini bölüm ikincisi olarak tamamlamıştır.Lisans eğitimi boyunca üniversitede aldığı lisans eğitimi ile yetinmeyip alanında uzman hocaların eğitimlerine katılarak kendini bir çok sertifikasyon programı ile geliştirmiştir.Bir çok klinikte staj yaparak teorik bilgilerini pratik alana aktarma şansı bulmuştur. Yetkinlik kazandığı alanlar;  Bireysel Terapi  Ergen Psikoterapisi Oyun Terapisi  Aile ve Çift Terapisi Çocuklarda Resim Analizi Moxo Dikkat Testi Çocuklarda Değerlendirme Testleri WISC-R Zeka Testi (6-16 yaş) MMPI ve Yetişkin Testleri  Bilişsel Davranışçı Terapi  Şema Terapi  ...

Psk. Melisa Yıldız
Psk. Melisa Yıldız
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube