ANNELERİN GENÇ KIZLARI İLE İLİŞKİLERİ VE ÇATIŞMALARI

Psk. Duygu Yakupoğlu
Psk. Duygu Yakupoğlu
24 Mayıs 2016174 görüntülenme
Randevu Al
ANNELERİN GENÇ KIZLARI İLE İLİŞKİLERİ VE ÇATIŞMALARI

Çocukluktan yetişkinliğe geçilirken ara bir dönemin içerisinde bulunan yani ergenlik döneminde olan genç kızlar bir önceki çocukluk dönemine göre farklılık göstermeye başlarlar. Önceki dönemde annesini model alan, annesi ne söylerse ne isterse doğruluğunu sorgusuz kabul edip istenileni yapan ve annesine hayranlıkla bağlı olan genç kız artık yavaş yavaş kendisini keşfetmeye başlar. Çevresi ve arkadaşlarının fikirleri, eleştirileri ve doğruları onun için daha önemli olmaya başlar.

Genç kız artık kendi istediklerini yapmayı ister fakat annesi de kızının iyi olmasını istediğinden kendisinin söylediklerini yapmasını ister. Böylelikle genç kız ile annesi arasında çatışmalar başlar. Genç kızın bu değişimlerine karşı anneler çocuklarının kendi kontrollerinden çıktıklarını düşünür ve hemen önlem almak isterler ve kızını dışarıdaki olumsuzluklara karşı korumaya çalışırlar.

Annelerin kızlarıyla genellikle çatışma yaşadığı konular; genç kızın dış görünümüne derslerinden daha fazla önemsemesi, evde annesiyle vakit geçirmekten çok sürekli dışarıya çıkmak için izin almaya çalışması ve dışarıya çıktığı zamanlarda da annesini belirlediği saate uymaması, evdeyken uzun süre internette kalması ve telefonla uzun görüşmeler yapması, odasını toplamaması, annesine ev işlerinde yardımcı olmamasıdır. Bunların yanında başka bir önemli çatışma ise genç kızın arkadaş seçimleridir. Genellikle anne kızının seçtiği arkadaşları ve arkadaş ortamını beğenmez.

ANNELER BU DÖNEMDE KIZLARIYLA NASIL BİR İLİŞKİ İÇERİSİNDE OLMALIDIR?

Öncelikle anneler kızları için daima bir modeldir bu unutulmamalı, çocukta istemediği davranışları anne kendisi de yapmamalıdır. Anne kızını kendisine benzetmeye çalışmamalı, çocukların anne babalarının küçük kopyaları değil, birer birey olduklarını bilmelidirler. Anne kızlarını bir hata yaptığında suçlayıcı tavırlardan kaçınmalıdır. İyi bir dinleyici olunmalı, anlattıkları göz teması kurularak dinlenmelidir. Kızlarıyla kaliteli zaman geçirilmeli, birlikte yapmaktan zevk alacağınız aktiviteler planlanmalıdır. Sağlıklı ve iyi bir iletişim kurmak gerekir ve iletişim kurarken geçmiş hatalar sık sık hatırlatılmamalıdır, iyi bir iletişim kurmak demek çocukla arkadaş gibi olmak demek değildir. Bu da Eleştirmeden, yargılamadan yanlarında olduğunuz belli edilerek ve birer anne baba olduğunuzu unutmadan bu sınırlar belirterek mümkün olacaktır. Anne kızlarının planlarına saygı duymalıdır, destek olmalı gerekirse yön göstererek destek olmalıdır. Anne kızlarına yapamayacağı sözler vermemelidir bu çocuğun hayal kırıklığına uğramasına neden olur.

Psikolog Duygu Yakupoğlu

Etiketler

Anne kız ilişkisiAnne kız arası ilişkiAnne kız çocuğu anlaşmazlığıAnne kız ilişkisi hakkındaAnne kız ilişkisi nasıl olmalıAnne kız ilişkisinde neler olur

Yazar Hakkında

Psk. Duygu Yakupoğlu

Psk. Duygu Yakupoğlu

Duygu Yakupoğlu lise eğitimini İstanbul da Bakırköy Anadolu lisesinde tamamlamıştır. Lisans eğitimini İstanbul Aydın Üniversitesi Psikoloji bölümünde burslu olarak bitirmiş, aynı zamanda lisans eğitimine devam ederken ikinci üniversite olarak Sosyal Hizmetler bölümünü okumuştur. Lisans eğitimlerini tamamladıktan sonra psikolojik test eğitimleri almıştır. Lisans eğitimi sırasında pek çok yerde staj görmüştür. Bakırköy ruh ve sinir hastalıkları hastanesinde sabahları poliklinik ve serviste visitlere katılıp, öğleden sonraları hastaları gözlemlemiş ve seanslara gözlemci olarak katılmıştır. Şizofreni ve borderline kişilik bozukluğu, paranoid kişilik bozukluğu gibi birçok kişilik bozuklukları bunun yanında majör depresif, bipolar gibi birçok duygu durum bozuklukları tanısı almış hastaları da görme ve onlarla çalışma fırsatı yakalayarak stajını tamamlamıştır. Bir sonraki stajını Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, gelen danışanların seanslarına ve psikolojik test uygulamalarına gözlemci olarak katılmış, danışan değerlendirmelerinde bulunmuştur. Bu hastanede depresyon, panikatak, anksiyete, bipolar, obsesif-kompülsif bozukluk, uyku bozuklukları, dikkat eksikliği ve hiperaktivite gibi tanıları alan danışanlar ile çalışmıştır. Bakırköy Adalet Sarayında Aile mahkemelerinde bulunmuş, boşanmış ya da boşanmak üzere olan eşlerin çocukları ile çalışmış ve seanslara gözlemci olarak katılmıştır. Bunların yanı sıra Reem Nöropsikiyatri merkezinde Dr. Mehmet Yavuzun nöropsikolojik muayenelerine katılmış, klinikte bulunan psikologlar ile danışan değerlendirmeleri yapmıştır ve kliniğe gelen danışanlara psikolojik testler uygulamıştır. Klinikte EEG, EMG, TMS, MAGNOTERAPİ gibi tedavi yöntemlerinde gözlemci olarak bulunmuş ve uygulamada eşlik etmiştir. Psychother psikolojik danışmanlık merkezi kadrosuna dâhil olmadan önce Mehmet Akif Ersoy Hastanesinde özel bir proje içerisinde hasta ve çalışan ilişkilerini, diyaloglarını iyileştirmeye yönelik çalışmalar yapmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır