Anlatmak ve okumak nasıl iyileştirir?

Okurken ve anlatırken kendi gerçeğimizi kendimiz yaratırız.

Anlatmak ve okumak nasıl iyileştirir?

K​iminle ne konuşursak konuşalım her zaman kendimizle konuşuruz.  Biz psikolojik danışmanlar, bunu bildiğimiz için çok fazla konuşmayız; sorduğumuz sorularla danışanı konuşturmaya çalışırız. Amacımız, danışanın daha önce farketmediği bir gerçekle dil sayesinde iletişim kurmasıdır. Danışan kendisi hakkındaki gerçekleri başkasından değil, kendi anlattıklarını dinleyerek farkeder. Bazen danışan hikâyesini/gerçeğini anlatırken kendince güzelleştirir, birleştirir ve daha inandırıcı hale getirir. Anlattıkça yeniler ve yenilenir.

Kitap okurken de bu böyledir. Kitabı değil kendimizi okuruz. Çünkü okurken, kaç kere okumuş olursak olalım, ilk seferinde de her seferinde de daha önce farkına varmadığımız bir gerçeği ortaya çıkarırız ve kendimizle iletişim kurarız. Aslında kendimizde olmayan hiçbir şeyi bir başkasından veya bir kaynaktan öğrenemeyiz. Okumak kendi içimizde bulunan bir şeyi bilinç düzeyine ve gün yüzüne çıkarmaktır. Okurken ve anlatırken kendi gerçeğimizi kendimiz yaratırız. 

Bu makale 28 Mart 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Dan. Maya Akça

Maltepe Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans mezunudur.. Mersin Üniversitesi’nde aynı alanda yüksek lisans eğitimime devam etmektedir. ✓Pozitif Psikoterapi, EFT, Oyun Terapisi, Dikkat ve Zeka Testleri, Psikolojik Testler, Mesleki Rehberlik, Kariyer ve Eğitim Danışmanlığı, Çocuklarla Resim Analizi ve Aile Danışmanlığı konusunda eğitimler aldı ve çalışmalar yapmışyıt. 3 sene özel okulların farklı kademelerinde okul psikolojik danışmanı olarak çalışmıştır. ✓Çocuk/Genç/Yetişkin her yaştan danışanlarla pozitif psikoterapi ekolü temelli çalışmaktadır. ✓Çocuklarla Oyun Terapisi, çocuk resimleri ve analizleri, zeka ve dikkat testleri, okul olgunluğu çalışmaları, öğrenme sürecinde güçlük veya dikkat/odaklanma sorunu yaşayan öğrencilerle dikkat ve düşünme becerilerini geliştirecek uygulamalar yapmaktadır. ✓Öğrencilik hayatla ...

Etiketler
Hikaye
Psk. Dan. Maya Akça
Psk. Dan. Maya Akça
Mersin - Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube