Anaokulu seçerken
3 yaşından itibaren çocukların sosyalleşme ihtiyaçları doğmaktadır. Bu süreçte de aileler bir anaokulu seçim sürecine girerler. Bu zaman dilimi esnasında ailelerin kafalarında bazı soru işaretleri belirmesi oldukça doğaldır.
*Anaokulu seçerken dikkat edilmesinde fayda olan belli başlı başlıklara özen göstermemiz gerekmektedir.
*Öncelikle evinize mümkün olduğunca yakın bir anaokulu seçmeniz hem çocuğunuz hem de sizin konforunuz için en iyisi olacaktır. Aksi takdirde serviste uzun saatler yollarda geçen saatler, okul gibi formal ve zorlayıcı bir ortama alışmak durumunda kalan çocuğunuz için zorlayıcı olabilir.
*Okullarla görüşmeden önce eğitim kadrosunu araştırmanız iyi olacaktır. Anaokulunda alanında uzman bir eğitim kadrosu, çocuğunuzla nasıl ilgilenileceği hakkında fikir verecektir.
*Bir anaokulu psikoloğu var mı? Kriterler arasında çoğu zaman gözden kaçsa da, kadroda uzman bir çocuk psikoloğunun bulunması, çocuğunuzun ve sizin yaşayacağı sorunlarla daha kolay başa çıkmanızı sağlayacaktır.
*Okulda bir sağlık uzmanı var mı? Çocuğunuzun güvenliği açısından olası sorunlara müdahele etmesi için oldukça gerekli bir kriter.
*Sınıf mevcudu sayısı da anaokulu seçimi esnasında ailelerin dikkat etmesi gereken kriterlerdendir. Sınıflarda kaç kişinin olduğu, bir öğretmene kaç kişi düştüğü gibi soruları baz alabilirsiniz.
*Tercih ettiğiniz bir eğitim sistemi var mı? Örneğin; Montessori, Reggio Emilia… Eğer sıcak baktığınız ve kendinize yakın hissettiğiniz bir eğitim sistemi varsa, buna öncelik verebilirsiniz.
*Önceliğiniz sosyal faaliyetler mi? Bu beklentinize göre, sosyal faaliyetlere önem veren kurumlara öncelik vermeniz daha doğru olacaktır.
*Yabancı dil eğitimi veriyorlar mı? Araştırmalar, dil eğitimine küçük yaşlardan itibaren aşina olan çocukların, ileriki zamanlarda dil eğitiminde daha başarılı olduklarını gösteriyor.
*Hijyene yeterince önem veriyorlar mı? Bu konu gerçekten özellikle titiz olunması gereken konulardan biri. Özellikle günümüzde pandemi koşullarında, temizlik ve dezenfekte işlemlerinin gereken sıklıkta yapılıyor olmasına özen gösterin.
*Beslenme düzenleri hakkında bilgi sahibi olun. Fikir sahibi olmak için bir günün yemek listesini isteyebilirsiniz. Bu şekilde çocuklarınız için hazırlanan yemek listesinin dengeli bir biçimde dağılıp dağılmadığını görebilirsiniz.
Bunların dışında belki de en önemlilerden biri, kurum ve kurumda görüştüğünüz kişilerle elektriğinizin tutması. Tüm kriterlere uyup, kuruma karşı olumlu bir tutum edindikten sonra kurumda görüştüğünüz kişilerle karşılıklı uyum sağlamanız, kurumu iyice benimsemenize yardımcı olacaktır.