Anal fistül ve tedavisi

Anal fistül ve tedavisi

Perianal apse anüsün çevresindeki ciltte iltihap toplanmasıdır, fistül ise makatla (anüs) ile cilt arasında iç kısım ile dış kısmı birleştiren bir yol oluşmasıdır. Genellikle bir yaş altında daha sık görülür. Erkek çocuklarda kız çocuklara göre daha fazladır. Bebeklerde genellikle huzursuzluk, ateş, dışkılama esnasında ağlama gibi yakınmalar olur. Fistül ve apse anüse çok yakın kısımlarda oluşur. Daha büyük çocuklarda daha derin apseler oluşur ve bağırsağın makata uzak kısımları ile ilgili olabilir. Yaygınlığına göre ve hastanın ek bulgularının olup olmamasına göre antibiyotik tedavisine başlanabilir. Büyük çocuklarda perianal apse ve fistül gelişimi başka bir hastalığa bağlı olmaksızın gelişebileceği gibi birçok ciddi hastalıkla da birlikte ortaya çıkabilir. Bu nedenle büyük çocuklarda cerrahi tedaviye ve yara bakımına ek olarak laboratuvar ve radyolojik çalışmalar da gerekebilir.

Bu hastaların tedavisi cerrahidir, apse olgunlaşmışsa ve içindeki iltihap yumuşamışsa üzerinden küçük bir kesi yaparak içindeki iltihap boşaltılır, içi temizlenir ve pansuman ile kapatılır. Apse tedavisinden sonra, apse tekrarlayabilir veya hastaların üçte birinde olduğu gibi perianal fistül gelişir. Fistül gelişen veya tekrarlayan apse yakınması olan hastalarda ameliyat gereklidir. Fistül açıklığından ilerletilen bir metal çubuk ile anüs ile ilişkili olan yol saptanır. İki teknik vardır. Birincisinde fistül yolu açılıp temizlendikten sonra pansuman ile kapatılır, çoğu zaman yara dudakları dikilmez, yaranın kendi kendine kapanması beklenir (fistülotomi). Genellikle 10-14 gün arasında perianal bölgedeki ameliyat alanı iyileşir. İkinci teknikte yolu tamamen sonlandığı anal bezlere kadar takip edilip çıkartılır (fistülektomi). Açık bırakılacağı gibi birkaç geçici dikişte atılabilir. Tekrarlama olasılığı daha zayıftır ama daha geç iyileşir (ortalama 4-6 hafta). Son zamanlarda Lazer ile de tedavi edilmektedir. Bu teknikte hem çevre dokulara daha az zarar verilmekte hem de estetik açıdan daha iyi sonuçlar elde edilmektedir.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. İrfan Karaca

Prof. Dr. İrfan KARACA, 12 Ocak 1954 yılında İzmir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1978 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1984 yılında tamamlayarak Çocuk Cerrahisi Uzmanı olmuştur. Trabzon Numune Hastanesi'nde 5 yıl süreyle görev yapan Prof. Dr. İrfan KARACA, Doğu Karadeniz’in ilk Çocuk Cerrahı olarak çok sayıda doğumsal ve edinsel ameliyatı gerçekleştirerek minik bedenleri sağlığına kavuşturmuş, 1991 yılında Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği’nde Prof Dr Erol MİR’in yanında Şef Yardımcısı olarak göreve başlamıştır. Yine aynı hastanede 1999-2001 yılları arasında Şef Vekili olarak görevine devam etmiş, 2001-2011 yılları arasında “Klinik Şefi” ünvanı ile görevini sürdürdü ve 6 Aralık 2004 yılında “Ço ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Anal fistül
Prof. Dr. İrfan Karaca
Prof. Dr. İrfan Karaca
İzmir - Çocuk Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube