Derideki yüzeyel lezyonların çıkartılması (kist, kitle, skar dokusu ve yabancı cisim)

Derideki yüzeyel lezyonların çıkartılması  (kist, kitle, skar dokusu ve yabancı cisim)

Deri lezyonlarının alınması, ölü dokuların alınması, önceden mevcut bazı küçük izlerin düzeltilmesi, küçük yaraların ve küçük kesilerin kapatılması, apse boşaltılması, cilt ve cilt altında kitle oluşturan yabancı cisim ve lezyonların (kist ve kitleler) tanısı ve tedavisi amacıyla yapılan işlemler gibi ağır cerrahi işlem gerektirmeyen müdahaleler küçük müdahale ameliyatı kapsamındadır.

Birçok kitlenin bilinen en iyi tedavi yöntemi cerrahi olarak çıkartılmasıdır. Tümörle beraber bir miktar sağlam doku da nüks olasılığını azaltmak için güvenlik şeridi olarak çıkartılabilir.

Uygun hastalar lokal anestezi altında muayenehanede ameliyat edilir. İşlemden 1 saat önce lokal kremlerle lezyon ve çevresi uyuşturulur. Uyuşukluk sağlandıktan sonra genellikle uygulama yapılacak bölgenin antiseptik solüsyonlarla temizliği yapılır, sonrasında bu bölgenin daha uzun süreli ve daha etkili lokal anestezik maddelerle uyuşturma işlemi yapılır. Çocuğun tam olarak o bölgeyi hissetmediğinden emin olunduktan sonra kitle çıkarılır ve yara dudakları değişik dikiş ve tedavi yöntemleri ile onarılır ve pansuman yapılır. Bu pansuman çoğu zaman kapatılarak yapılmakla birlikte bazı durumlarda pansumanın açık tutulması gerekebilir. Biyopsi amacıyla çıkarılmış dokular mutlaka patoloji laboratuarına yollanır ve bunların sonuçları alındıktan sonra tanı kesinleşir. Kitlenin yerleştiği alan, büyüklüğü, komşu olduğu hayati ve fonksiyonel dokular, kitlenin cinsi gibi faktörler kitlenin çıkarılmasından sonra oluşacak açıklığı belirler. Dikişlerin alınması: Yüzde 4-5.gün, saçlı deride 5 – 7. gün, gövdede 7. gün, kol ve bacaklarda 7- 10. gün, ayaklarda ise 10-14. gündür.

Bu yöntemlerle kliniğimizde çıkarttığımız kist ve kitleler: Dermoid kistler, epidermoid kistler, pilomatriksomalar kötü skar dokuları, lipomlar, dermatolojiden tanı amaçlı gönderilen hastalar, siğiller, memede fibroadenomlar, derialtı yabancı cisimler, yaralanmaya bağlı cilt kesileri

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. İrfan Karaca

Prof. Dr. İrfan KARACA, 12 Ocak 1954 yılında İzmir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1978 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1984 yılında tamamlayarak Çocuk Cerrahisi Uzmanı olmuştur. Trabzon Numune Hastanesi'nde 5 yıl süreyle görev yapan Prof. Dr. İrfan KARACA, Doğu Karadeniz’in ilk Çocuk Cerrahı olarak çok sayıda doğumsal ve edinsel ameliyatı gerçekleştirerek minik bedenleri sağlığına kavuşturmuş, 1991 yılında Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği’nde Prof Dr Erol MİR’in yanında Şef Yardımcısı olarak göreve başlamıştır. Yine aynı hastanede 1999-2001 yılları arasında Şef Vekili olarak görevine devam etmiş, 2001-2011 yılları arasında “Klinik Şefi” ünvanı ile görevini sürdürdü ve 6 Aralık 2004 yılında “Ço ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
whatsapp
instagram
Etiketler
Deri
Prof. Dr. İrfan Karaca
Prof. Dr. İrfan Karaca
İzmir - Çocuk Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube