Akut apendisit cerrahi tedavisi

Akut apendisit cerrahi tedavisi

Apendiks karın sağ alt kısmında kalın bağırsağın hemen başlangıcında yer alan bir kör bağırsak çıkıntısıdır. Savunma hücrelerinden (lenfoid doku) zengindir. Bu hücrelerden salgılanan immunoglobulin A sayesinde bağırsak enfeksiyonlarına karşı koruyucudur. Hatta kanser gelişimini azaltıcı etkisi olduğu da öne sürülmektedir. Apendiks iç yüzeyinden yapılan salgı kalın bağırsağa dökülür. Apendiks salgısı, bir tıkaç nedeniyle ki bu tıkaç çoğunlukla fekalit dediğimiz sertleşmiş gaita parçalarıdır, bağırsağa akamadığında apendiks içinde birikir; bu birikim sonucu oluşan basınç artışı apendiksin kan dolaşımında bozulmaya neden olarak kangren ve enfeksiyona yol açar. İşte bu enfeksiyona akut apandisit denilmektedir.

Akut apandisit en sık onlu ve yirmili yaşlarda görülmesine karşın her yaşta görülebilmektedir. Her yaş grubunda karın bölgesiyle ilgili acil cerrahi müdahalelerin en sık sebeplerinden biridir. Yaşamları boyunca onbeş kişiden biri akut apandisite yakalanmaktadır.

Şikâyet ve bulgular:

Karın ağrısı: Genellikle önce göbek çevresinde başlar ve zamanla karın sağ alt kısmına yerleşir.

Hazımsızlık, şişkinlik

İştahsızlık

Bulantı, kusma

İshal

Kırgınlık ve ateş

Fizik muayenedeki en önemli bulgu karın sağ alt kısmında bastırmakla hissedilen ağrıdır ki biz buna hassasiyet diyoruz.

Yapılan kan tetkiklerinde enfeksiyonun göstergesi olarak kan lökosit seviyesinde genellikle bir artış tespit edilmektedir.

Akut apandisit düşünülen bir hastada ilk istenen tetkik ultrasonografidir. Diğer bulgularla birlikte ultrasonografi de akut apandisit tanısını destekliyorsa ilave bir incelemeye gerek yoktur ve tanı konulmuş olur. Ultrasonografinin yetersiz kaldığı durumlarda bilgisayarlı tomografi veya manyetik rezonans görüntüleme yöntemlerinden birisinden yararlanılabilir.

Akut apandisit acil tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Çünkü tedavi edilmediği takdirde iltihap ilerleyebilmekte, apse oluşmasına neden olabilmekte ve hatta halk arasında apandis patlaması denilen tıp dilinde perfore apandisit veya apandisit perforasyonu dediğimiz tablo ortaya çıkarsa hayati tehlike oluşturabilmektedir.

Akut apandisitte uygulanan tedavi yöntemi, apandektomi dediğimiz iltihaplanmış apendiksin cerrahi olarak alınmasıdır. Uygun hastalarda laparoskopik apandektomi adı verilen kapalı yöntem tercih edilmektedir. Laparoskopik yöntem sayesinde ameliyat sonrası ağrı daha az olmakta, ameliyat yeri enfeksiyon oranı düşmekte ve hastanede yatış süresi kısalmaktadır. Son zamanlarda yapılan çalışmalar göstermiştir ki antibiyotik tedavisi, hastalığın erken evresinde, seçilmiş hastalarda ameliyat yerine uygulanabilecek alternatif tedavi şekli olabilir. Ancak ameliyatın başarı şansı %100 iken, hangi hastada-hangi antibiyotik vb. gibi standartları halen oluşmamış antibiyotik tedavisinin iyileştirme oranı ancak %70’tir. Antibiyotik tedavisi ile izlenen hastalarda iyileşmeme, hatta perforasyon gibi komplikasyonlar oluşabilme riski vardır ve bu durumda acil cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Bu nedenle akut apandisit tedavisinde hâlihazırda öncelikle seçilmesi gereken yol cerrahi tedavidir.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Mesut Yaşar ATLI

Doç. Dr. Mesut Yaşar ATLI, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1985 yılında Hacettepe Üniversitesi (İngilizce) Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1992 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1992-1998 yılları arasında yine Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ,  Medicana International Ankara Hastanesi'nde ve Özel Ankara Koru Hastanesi’nde görev yapmış olan Doç. Dr. Mesut Yaşar ATLI, mesleki çalışmalarına 2018 yılından beri Özel Muayenehanesi’nde devam etmektedir.

Etiketler
Karın ağrısı
Doç. Dr. Mesut Yaşar ATLI
Doç. Dr. Mesut Yaşar ATLI
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube