Aile içi şiddetin çocuk üzerinde ki etkileri

Aile içi şiddetin çocuk üzerinde ki etkileri

ŞİDDET NEDİR? 

Şiddet, güç ve baskı  uygulayarak insanların bedensel  veya ruhsal  açıdan zarar görmesine  neden olan bireysel veya toplu hareketlerin tümüdür.  Şiddet, dört başlık altında incelenebilir: 1. Fiziksel  Şiddet 2. Psikolojik  Şiddet 3. Cinsel  Şiddet 4. Ekonomik Şiddet 1.FİZİKSEL  ŞİDDET:  Kişilerin  bedenine  yönelik  olan  ve  yine  kişilerin  bedensel  olarak zarar görmesine  yol açan  şiddettir. Bedensel  şiddet; tekme-tokat atmak, dövmek, el-kol bükmek, yumruklamak,  saç çekmek,  ısırmak ve tükürmek, kafasını  duvara  çarpmak şeklinde olmaktadır.  2. PSİKOLOJİK  ŞİDDET:  Kişilerin bedensel veya kişilik  özellikleri kullanılarak, baskı  kurularak, duyguları kullanılarak istemediği davranışlarla karşı  karşıya bırakılmasıdır. Korkutmak, tehdit etmek, aşağılamak, reddetmek, onların  öz güvenini sarsmak amacıyla yapılan her türlü sözlü ve fiili tutum ve davranış  biçimleri, psikolojik şiddet türlerindendir. Özellikle  küfür,  küçümseme,  hakaret, isim takma ve tehdit  gibi sözlü  şiddet türleri, her  şeyden önce öz  güveni, şahsiyeti ve  itibarı  yok  etmeye  yarayan çok  etkili  fakat tehlikeli  bir  yöntemdir. Diğer  taraftan, fiili  olarak  gösterilen bazı  tavır  ve tutumlar da  kişilerin  psikolojik  yönden  olumsuz olarak  etkilenmelerine  sebebiyet vermektedir. Örneğin, çocuklardan bazılarını  çok sevmek ve önemsemek, bazılarını  da  ihmal  edip bazı  haklardan  veya imkânlardan mahrum etmek ve gereksiz yere cezalandırmak bu tür fiili psikolojik şiddetlerdendir. Bunun yanında, çocuğun  kendi  geçimini kendisinin sağlamasına  mecbur  bırakmak,  evin  giderlerini çocuğun üzerine yüklemek,  çalışan çocukların kazandıkları  paranın tümünü elinden almak veya eve para  getirmeyen çocuklara dayak atmak çocukların ihmal edilmesinin ötesinde istismarın en kötü örneklerindendir. 3. CİNSEL  ŞİDDET:   Çocukların cinsel  yönden istismar edilmesi ve  cinsel  tacize  uğraması, Cinsel  istismar, çoğu zaman çocukların rızası  olmadan, ya  ikna etmek, ya  değişik  yöntemlerle kandırmak ya  da  tehdit etmek  suretiyle gerçekleşebilmektedir.  4.EKONOMİK  ŞİDDET:  Ekonomik gücün  kullanılarak kişilerin yaşamını  devam ettirebilecek  maddi  gücünün elinden alınmasıdır. 

AİLE  İÇİ  ŞİDDET NEDİR? 

Aile içi  şiddet bir kişinin  eşine,  çocuklarına, anne babasına, kardeşlerine ve/veya  yakın akrabalarına yönelik uyguladığı  her türlü saldırgan davranıştır. Bu tanıma  sadece  kaba kuvvet içeren davranışlar değil aşağılamak, tehdit etmek, ekonomik özgürlüğünü kısıtlamak  ve yoksun bırakmak  gibi  şiddet gören kişinin kendisine  olan saygısını, kendisine ve  çevresine olan  güvenini azaltan, korku duymasına  sebep olan pek  çok davranış  da girer. 

AİLE  İÇİ  ŞİDDETİN ÇOCUK ÜZERİNDEKİ  OLASI ETKİLERİ

Uyku  bozuklukları  ve kabuslar  
Gelişimsel gecikmeler  
Davranışlarda gerileme, tuvalet eğitimi alan çocuğun yeniden yatağını ıslatmaya başlaması gibi.  
Sinirli  olması  ve  içe kapanması
Baş, karın ağrısı  gibi psikosomatik hastalıklar, 
Evde ve/veya  okulda saldırgan davranışlar, konuşma  ve suça  yönelme eğilimi, 
Alkol, sigara, madde bağımlılığı  eğilimi, 
Hayvanlara  eziyet etme, 
Evden kaçma gibi  davranış  problemleri,  
Kaygılı ya da korku dolu olması, 

AİLE  İÇİ  ŞİDDETİN UZUN DÖNEMDEKİ  ETKİLERİ 
Ebeveynlerinin davranışlarını model alabilirler. Şiddet davranışları kuşaktan kuşağa aktarılır.  Kişisel ilişkilerinde  şiddete başvuran kişilerin  çoğu çocukken aile içi  şiddete tanık olmuş  ya da istismar edilmiş çocuklardır.  


AİLE İÇİ ŞİDDETİN ÇOCUĞUNUZ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİ AZALTMAK İÇİN NELER YAPABİLİRSİNİZ? 

Çocuğunuzun  her  şeyin farkında  olduğunu  bilin:  Çocuklar kendilerine  şiddet uygulanmasa veya  şiddet onların yanında gerçekleşmese bile evdeki şiddeti hissederler ve bundan etkilenirler.  Çocuğunuzla  şiddeti konuşun:  Çocuğunuzla  şiddet konusunda konuşmaya  karar verdiğinizde onun  sizinle  bu konuyu konuşmak istemeyebileceğini veya cevaplamakta  oldukça zorlanacağınız sorular sorabileceğini baştan kabul edin. Kısaca durumu ve  ailenin bu  durumdan nasıl etkilendiğini anlatın. Sorularına açık ve doğru cevap verin. Detaylara girmeyin. Bazı  çocuklar sizi üzmemek için  şiddet hakkında konuşmak istemezler ve üzüntülerini, korkularını, kızgınlıklarını içlerine atarlar. Sizinle duygularını paylaşması için onu cesaretlendirin, ama konuşmak istemiyorsa zorlamayın. Onu  dinleyin ve  duygularını  kabul  edin:  Çocuğunuz sizinle duygularını  paylaşırsa onu ilgi ve  anlayışla dinleyin.Yargılamayın, eleştirmeyin ve duygularını geçiştirmeye çalışmayın.Çocuklar genellikle evdeki şiddetten kendilerini sorumlu tutarlar. Suçluluk duygusu çocuğu derinden yaralayabilir. Çocuğunuza bunun onun suçu olmadığını açık bir şekilde belirtin. Çocuğunuz  şiddet nedeni ile size de kızgın olabilir ve sizi suçlayabilir. Bu normal bir tepkidir. Savunmaya geçmeden dinlemeye çalışın.Söylediklerini dikkate alacağınızı ama  şiddetin, nedeni ne  olursa olsun kesinlikle yanlış bir davranış olduğunu belirtin. 
Çocuğunuza  şiddet kullanmamayı  öğretin:  Bazı  çocuklar  şiddet uygulayan ebeveyni  tarafından  şiddet kullanmaya teşvik edilir. Onlara  şiddet kullanmamayı  öğretmek önemlidir. Çocuğunuza  şiddetin  kabul edilemez ve yanlış  bir davranış  olduğunu anlatır, kız ve erkek çocuklarınız arasında ayırım  yapmayarak  ona kadın ve erkek rolleriyle ilgili sağlıklı  bir bakış  açısı  kazandırır, kızgınlığınızı  ondan  çıkartmaya  kalkışmazsanız onun da  şiddeti doğal bir olaymış  gibi görmesinin önüne geçebilirsiniz.
Çocuğu  aracı  olarak kullanmayın:  Çocuğunuzun sizinle eşiniz arasında  arabuluculuk  yapmasını  ya  da taraf tutmasını  istemeyin. Arabuluculuk küçük bir  çocuk için  oldukça ağır bir görevdir. Eşler kendi aralarında anlaşamasa bile  çocuk her iki ebeveynini de  sever. Eğer kendisi tercih ederse ve güvenli  bulursa bu konuda yaşadığı  üzüntü, gerginlik ve  diğer duyguları  şiddet gösteren ebeveynine anlatabilir. Bu konuda çocuğunuzu siz zorlamayın.  Şiddete maruz kalırsanız çocuğunuzun sizi korumasını  istemeyin. Kendinizi korumak sizin görevinizdir. Şiddet sırasında çocuğunuz da yaralanabilir. Ayrıca sizi koruyamadığını düşünürse suçluluk duyabilir. 
Güven  verin:  Çocuğunuza evde  yaşanan  şiddet hakkında yardım alabileceğiniz  kişiler olduğunu ve gerekirse yasal yollara başvurabileceğinizi anlatarak, güven verin. Gerektiğinde  çocuğunuzun  öğretmeni ile  konuşun:  Öğretmen  şiddetin etkileri ile baş  etmesinde çocuğunuza destek ve anlayış gösterebilir. Evdeki  şiddet nedeniyle çocuğunuzun okuldaki davranışları  da  değişmiş  olabilir. Öğretmen, durumdan haberdar olursa  çocuğunuzun  davranışlarıyla  ilgili daha doğru  bir anlayış geliştirebilir. Çocuğunuza konuyu öğretmeni ile  konuştuğunuzu söylemeniz  ise, ondaki şiddeti gizli tutmanın yol açabileceği gerginliği azaltabilir.  
Korunmayı  öğretin:  Çocuğunuza evdeki  şiddet tehlikeli  boyutlara varacak  olursa neler  yapması  gerektiğini öğretin.

ANNE BABALARIN BİLMESİ  GEREKENLER: 
Çocuklar,  yetişkinlerin bakımına ve  korumasına  muhtaçtırlar ve  hiç bir  şekilde  fiziksel istismara maruz kalmamaları  gerekmektedir.
Ne yaparsa yapsın, hiç bir çocuk dövülmeyi  ya da  istismar  edilmeyi hak etmez ve bu tür bir davranıştan öğrenebileceği hiç bir olumlu  ders  yoktur. Çocuğun  öğrenebileceği tek  şey,  bunun bir sorun çözme  yolu olduğudur.
Çocuklar  doğruyu yanlışı  ebeveynlerini taklit  ederek bulurlar. Eğer siz ona vurursanız, o da  başka  birine vurmanın yanlış  olmadığını  düşünecektir.  Pek  çok  yetişkin, bunu terbiye vermenin bir  yolu  olarak görse de fiziksel ceza çocuğa zarar verir ve ciddi hasarlara yol  açabilir. 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Pedagog Gülşen Yıldırım

Çocuk Gelişim Uzmanı / Dil-Konuşma Bozuklukları Uzmanı/ Oyun Terapisti Gülşen YILDIRIM; Marmara Üniversitesi Çocuk Gelişimi Eğitimi Bölümü'nde başladığı lisans eğitimini 2001 yılında tamamlamıştır. Hemen ardından Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi'nden lisansüstü derecesini almıştır. Çalışma hayatına ZİÇEV'de (Zihinsel Yetersiz Çocuklar Eğitim Vakfı) başlamış olan Pedagog Gülşen YILDIRIM, özel gereksinimli çocuk ve aileleri ile pek çok eğitim çalışmaları yapmıştır. 2003 yılı itibariyle TODEV'de (Türkiye Otistiklere Destek ve Eğitim Vakfı) otizm spektrum bozukluğu, yaygın gelişimsel bozukluk ve asperger sendromu tanılı çocuklar ve aileleriyle Prof. Dr. Barış Korkmaz ve Çocuk Psikiyatristi Dr. Behiye Alyanak danışmanlığında bireysel eğitim uzmanı olarak çalışmıştır. Pedagog Gülşen YILDIRIM, özel eğitim çalışma ...

Etiketler
Çocuk
Uzm. Pedagog Gülşen Yıldırım
Uzm. Pedagog Gülşen Yıldırım
İstanbul - Pedagoji
Facebook Twitter Instagram Youtube