Ağrı kesiciler tam aksine baş ağrılarını artırabilir!

Ağrı kesiciler tam aksine baş ağrılarını artırabilir!

Toplumda çok az insan vardır ki hayatında bir defa bile baş ağrısı yaşamamış olsun… Öyle ki toplumda bu şikayetin oranı % 90′lara varabilmektedir. Yoğunluğumuz ve hayat hızımızdan dolayı, temel ihtiyaçlarımızı bile görmek için ayırabildiğimiz vaktin çok az olduğu bir dönemde yaşıyoruz. Bu durumda en basit çözüm” Bir ağrı kesici alayım da kısa yoldan bitsin bu ızdırap ” gibi gelmektedir. Halbuki asıl yanlış bu noktadan sonra başlamaktadır.

Toplum içerisinde en sık görülen Baş Ağrısı türleri olan Gerilim Tipi Baş Ağrısı ve Migrende gelişigüzel ağrı kesici kullanımı işi daha da zora sokmaktadır. Fazla ağrı kesici alımı sonrası kişi farkına bile varamadan ağrı sıklığı artabilmekte ve artık ağrılar ağrı kesici ile iyileşemez duruma gelmektedir. Bu durumda fazla ağrı kesici kullanımı da kendi başına bir baş ağrısı nedeni oluşturmakta ve artık ilaçlara karşı direnç kazanılmaktadır. Bu  noktaya varmadan durumu çözümlemek için bu konuda belli bir bilinç düzeyinde olmakta fayda var.

Örneğin kişi eğer ayda iki veya daha fazla ağrı kesici alma ihtiyacı duymaya başlamışsa konunun uzmanı bir hekime görünmelidir. Sonrasında ise periyodik takipler çok önemlidir. Her hasta kendisine göre bir seyir izler ve genellikle Baş Ağrılarının tedavisi kişiye özel olarak oluşturulur. Belli kriterler eşliğinde gerek duyulduğu halde bizim ”Profilaktik Tedavi” dediğimiz tedavi uygulanır ve böylece hastanın atak sıklığı ve ağrı kesici alma oranları düşürülür.

 Durumun çözümü çok zor bir hale gelmeden fark edilirse önlemi alınabilir. Verilen ilacı kontrolsüz kullanmak da durumu zora sokabilir. Her hekime göre değişmek koşuluyla önceleri daha sık (Duruma göre 10 gün sonra veya 3 hafta sonra), sonraları ise aralıklar seyreltilerek takibe devam edilir. Baş ağrılarının durumuna göre yine hekim tarafından ilaç kesilmesine karar verildiğinde bu işlem kademeli olarak yapılır. Ailemizde Migren öyküsü varsa bizlerde olma sıklığı normal popülasyona oranla daha fazladır. Hepimiz genlerimizin bize mirası olan bir bedende yaşıyoruz. Bilinçli davranmak sağlıklı nesiller gelişmesinde önemlidir. Hepinize sağlıklı bir ömür diliyorum!

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Sevda Sarıkaya

Etiketler
Baş ağrılarının nedeni ve ilaç kullanımı
Dr. Öğr. Üyesi Sevda Sarıkaya
Dr. Öğr. Üyesi Sevda Sarıkaya
İstanbul - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube