Doktorsitesi.com

Afazili Yakınınızla Nasıl İletişim Kurabilirsiniz?

Uzm. Psk. İlayda Demir
Uzm. Psk. İlayda Demir
30 Mayıs 202347 görüntülenme
Randevu Al
Afazili Yakınınızla Nasıl İletişim Kurabilirsiniz?
Afazili Yakınınızla Nasıl İletişim Kurabilirsiniz?

Afazi ile ilgili birçok yararlı web sitesinde, dil problemi olan kişiyle daha iyi iletişim kurmanız için ipuçları vardır. Aşağıda, dil ve iletişim sorunu olan sevdiğiniz kişiyle daha iyi iletişim kurabilmeniz için birkaç yaygın ipucu verilmiştir:

Dikkat: Afazik kişinin dikkatini önce adını söyleyerek çekin. Sizinle konuşmaya katılmaya hazır olduklarından emin olun.

Göz Teması: İletişim alışverişi boyunca kişiyle göz temasını sürdürün. Göz teması, kişinin dikkatini verip vermediğini, sizi anlayıp anlamadığını veya kafasının karıştığını anlamanıza yardımcı olacaktır. Kişi, onunla konuşurken yüz ifadelerinizden ve beden dilinizden de yararlı bilgiler alabilir (örneğin, konuşurken ağzınızı izlemek, duygularınızı göstermek için gülümsediğinizi veya kaşlarını çattığınızı görmek veya el hareketlerinizi izlemek).

Kısa ve Basit İfadeler: Mümkün olduğunca kısa cümleler kullanmaya çalışın. Gerekli durumlarda kişinin anlaması için önemli olan anahtar kelimeleri tekrarlayın. Eğer ağır işitmiyorsa bağırmayın. Karşınızdaki kişinin bir yetişkin olduğunu ve afazi sebebiyle kırgınlık, kızgınlık veya hayal kırıklığı yaşıyor olabileceğini unutmayın. Bu yüzden karşınızdaki kişi çocukmuş gibi konuşmayın. Afazili kişiyi “aşağılamadığınızdan” emin olun.

Yavaş Konuşun: Konuşmanızı yavaşlatın ve afazik kişinin ne söylediğinizi anlamasına izin verin.

Kapalı Uçlu Sorular (Evet-Hayır Soruları) Kullanın: Evet veya hayır sorularını anlamak ve yanıtlamak afazik kişinin kendini daha rahat ifade etmesine yardımcı olabilir. Soruyu sorduktan sonra kişinin cevap vermesi için tekrarlamanız veya cevap almak için beklemeniz gerekebilir. Sabırlı olun.

Aynı Anda Birden Fazla Soru Sormayın: Afazik kişiyle iletişim kurarken kapalı uçlu soruların faydalı olacağını söyledik. Burada dikkat edilmesi gereken bir başka nokta bu soruları kişiye tek tek sormanızdır. Aynı anda birden fazla soru yöneltilen kişinin aklı karıştırabilir veya aldığınız cevabın hangi soruya ait olduğunu anlamakta siz güçlük çekebilirsiniz. Bir soru bir cevap şeklinde ilerlemek faydalı olacaktır.

İletişim Kurmanın Başka Yollarını Kullanın: Afazik kişi sizi anlamıyorsa, iletişim kurmak için başka yollar kullanılabilir. Örneğin, kişinin daha iyi anlamasına yardımcı olmak için çizimler, jestler, işaret etme, yazma ve yüz ifadeleri kullanmayı deneyebilirsiniz. Kişinin konuşmakta güçlük çektiği zamanlarda iletişim kurmanın bir veya daha fazla alternatif yolunu denemesini de sağlayabilirsiniz.

İyi Bir Dinleyici Olun: Dikkatle dinleyin ve gerekirse afazik kişiden tekrar etmesini isteyin. Ayrıca soruyu onlar için yeniden ifade edebilirsiniz (örneğin, “Sanırım daha fazla kahve istiyorsunuz, doğru mu?”).

Sabırlı Olun: Mümkün olduğunca sabırlı olun ve aranızdaki iletişim alışverişini aceleye getirmeyin. İletişim kurmanız veya sorulara cevap almanız normalden daha uzun sürebilir.

Yardım Sunun: Afazik kişinin cümlelerini yanıtlamamaya veya tamamlamamaya çalışın. Bir kelimede zorlanıyorlarsa veya bir kelimeye takılıp kalıyorlarsa, yardım edin ancak afazili kişi o anda yardım istemiyorsa saygı gösterin.

Umarım yukarıdaki ipuçları size ve yakınınıza yardımcı olur. Ayrıntılı bilgi için bana ulaşabilirsiniz.

Etiketler

Afazi tedavisiAfazi rehabilitasyonuafazili birey

Yazar Hakkında

Uzm. Psk. İlayda Demir

Uzm. Psk. İlayda Demir

Uzm. Psikolog İlayda Demir, deneyimli bir psikolog olarak size hizmet vermeye hazır. Kendisi, lisans derecesini Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde, yüksek lisansını İstanbul Üniversitesi'nde tamamlamıştır. Acıbadem Sağlık Grubu'nda glioblastoma multiform tanılı hastaların davranış ve bilişsel fonksiyonlarını değerlendirmiş ve Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi'nde PSI 405 Psikolojik Testler, PSI 414 Nöropsikolojik Testler ve PSI 415 Nöropsikoloji derslerini vermiştir. Depresyon, travma ve yas çalışmaları gibi konularda uzmanlaşmış olan İlayda, Bilişsel ve Davranışçı Terapiler (BDT) ekolünü kullanarak depresyon, travma, kaygı bozuklukları ve OKB terapisi hizmetleri sunmaktadır. Nörolojik bozukluğu olan hastaların (inme, demans, hidrosefali, epilepsi vb.) bilişsel fonksiyonlarının değerlendirilmesi ve raporlanması konularında uzmanlık eğitimi almıştır. İlayda Demir, psikolojik sorunlarınızı değerlendirmek ve tedavi etmek için size yardımcı olmak için burada.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır