Acır bir yanımız: kayıp ve yas

Acır bir yanımız: kayıp ve yas

Kayıpların olmadığı bir yaşam mümkün değildir. Henüz doğarken bile annemizin sıcacık ve güvenli karnını kaybederek başlıyoruz hayata. Ancak her kayıp başka bir kazanca dönüşür zamanla; tıpkı doğum sonrası anneyi ve dünyayı tanımaya dönüşümü gibi. Bazı kayıplar aniden beklenmedik bir anda gelir ve ruhsal bir örselenmeye neden olur. Bu örselenme bir sonuçtur ama bu sonuç içimizde yaşanacak bir süreci başlatır: Yas!

Yas mana olarak negatif bir duygu olsa da kaybedilenden sonra yeni bir yaşama başlangıç içermesi bakımından olumludur aslında. Bir süreliğine güvende olma, umut etme duygularımızı sekteye uğratsa da bir ağacın sonbaharda yapraklarını döküp ilkbahar da yeniden yeşermeye durması gibidir insanın bu sekteye uğrayan duyguları. İnsan bir daha toparlanamayacağını zanneder yas sürecinde ve istemsiz olarak kaybına dair düşünce üşüşmeleri yaşar zihninde, uykuları bölük pörçük olur. Ancak altı aydan iki yıla kadar kaybedilene duyulan bağa göre uzar yas süreci ama mutlaka son bulur. Dünyanın boğuştuğu covid-19 onulmaz kayıplar yarattı hayatlarımızda, ancak tarihsel süreç her acının bir sonu geldiğini göstermiştir. Yasların sonu var ve bunu ancak yastan çıkanlar görür. Bu insanlar daha da güçlenmiş olarak dönüşürler.

Bu makale 25 Ekim 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Psk.  Özlem Şener

Akademisyen/Psikolojik Danışman/Psikodramatist Şener Sakarya Üniversitesi’nde lisans eğitiminin ardından, İstanbul Ticaret Üniversitesi Psikoloji Bölümünde Yüksek Lisansını tamamlamıştır. Aynı zamanda, İstanbul Psikodrama Enstitüsünde sekiz yıl süren Psikodrama terapi eğitimini 2010 yılında tamamlayarak mezun olmuştur. Bu sırada bireysel ve çocuk psikodraması ve aile ağacı eğitimlerini de tamamlayarak eğitim aldığı enstitüde çocuk ve aile gruplarında psikodramatist olarak çalışmıştır. Ardından dil eğitimi için gittiği Ottowa Üniversitesi’nde (Kanada) psikoloji derslerini takip etmiş, eş zamanlı olarak orada iki yıl boyunca Boys and Girls Clup, Community Centre ve Retirement Home gibi merkezlerde çocuklarla ve yetişkinlerle gönüllü çalışmalar yapmıştır. Daha sonra Türkiye’ye dönen Şener, İstanbul Üniversitesinde Psikolojik Danışmanlık v ...

Etiketler
Anksiyete
Doç. Dr. Psk.  Özlem Şener
Doç. Dr. Psk. Özlem Şener
Bartın - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube