Aç olan mideniz değil ruhunuz!

Aç olan mideniz değil ruhunuz!

Yemeği hem besin hem de duygusal dalgalanmalarımızı gideren bir doyum aracı olarak kullanırız. Fiziksel açlık enerji ihtiyacımızın karşılanması için oluşan açlıktır. Fiziksel açlık hissettiğinizde ihtiyacınız olan besin öğelerini yeterli miktarda tükettiğiniz zaman, yemeği “yakıt” olarak kullanmış olursunuz. Buna karşılık, duygularınızı bastırmak için, aç olmadan yemeğe yönelme alışkanlıklarınız var ise, yemeği bir “araç” olarak kullanıyorsunuz demektir. Buna duygusal açlık denir.

Üzüldüğünüzde iştahınız kesilir ya da pasta veya böreğe yönelirsiniz.

Yalnız hissettiğinizde boğazınızdan lokma geçmez ya da hemen bir hamburgerciye veya kebapçıya koşarsınız.

Çok yediğiniz halde doygunluk hissetmezsiniz.

Sürekli bir şeyler atıştırmak istersiniz

Tok olduğunuz halde atıştırmak istersiniz

Sık sık acıkırsınız

Gece uykudan uyanıp buzdolabına koşarak bir şeyler yemek istersiniz

Sıkıldıkça yemek yersiniz

Duygusal açlık fiziksel açlık tarzında algılanıp aşırı yemeye sebep olabilir.
Çeşitli problemler, stres kişiyi aşırı yemeye itebilir. Bu durum fazla kilo alınmasına, alınan kilolar da kişinin stresini arttırarak fazla yemesine neden olur. Bu durum kişinin içinden çıkamadığı kısır döngü oluşturur. Bazı bireyler için yemek yeme olumsuz duygulardan kurtulmanın veya olumlu bir duygu hissetmenin temel yoludur.
“Yediğim zaman mutlu oluyorum”

“Canım sıkıldığında bir şeyler yiyorum ve daha iyi hissediyorum”

Duygusal yemede meydana gelen sadece geçici bir rahatlamadır. Uzun vadede birey pişmanlık, suçluluk ve olumsuz duygular yaşamaktadır.

Aç olan mideniz değil ruhunuz. Ruhunuzu beslemeye ve doyurmaya çalışın.

Eğer kötü hissettiğinizde buzdolabı sizi kendine çekiyorsa, buzdolabı yerine hemen bilgisayarınızı açıp ideal kilosuna ulaşan insanların başarı hikayelerini okuyun veya en yakın parka çıkıp biraz yürüyün. Bunlar yoğunlaşan duygularınızı dağıtmaya yardımcı olacaktır.
Buzdolabına gitme zamanlarınız çok ise stresinizi azaltmak için bir evcil hayvan besleyebilirsiniz.
Egzersiz duygusal açlığı yenmenizde yararlıdır. Duygusal açlık hissettiğinizde en az 10-15 dakikalık yürüyüş programları oluşturun.
Her şey sevgi ile başlar. Sevdiğiniz bir şeye değer verirsiniz. Kendinizi severseniz kendinize değer verirsiniz. Kendinizi severseniz güzel bir bedene sahip olmayı hak ettiğinizi düşünürsünüz. Bedeninize değer verirsiniz.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Başak Bingöl

Tıp eğitimini Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamladıktan sonra Klinik Biyokimya alanında uzmanlık eğitimini başarıyla tamamlayan Uzm. Dr. Başak Bingöl, modern tıbbın yanı sıra akupunktur, mezoterapi, hacamat ve hipnoterapi gibi tamamlayıcı tıp uygulamalarında da derinlemesine bilgi sahibidir. Bilimsel temellere dayanan bu yöntemlerle hastalarının fiziksel, zihinsel ve ruhsal dengelerini sağlamalarına katkıda bulunmaktadır. Akupunktur ile vücudun enerji dengesini düzenlemeyi amaçlayan tedaviler sunarken, mezoterapi ile cilt sağlığını ve yenilenmeyi destekleyen uygulamalar yapmaktadır. Aynı zamanda hacamat ile vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olurken, hipnoterapi ile zihinsel ve duygusal sağlık üzerinde etkili çözümler geliştirmektedir. Bu bütüncül tedavi yaklaşımları, Uzm. Dr. Bingöl’ün hastalarına sunduğu bireyselleştirilm ...

Etiketler
Duygusal açlık
Uzm. Dr. Başak Bingöl
Uzm. Dr. Başak Bingöl
İzmir - Akupunktur
Facebook Twitter Instagram Youtube