2( iki) yaş sendromu nedir ? bu dönemde neler yapılmalı?

2( iki) yaş sendromu nedir ? bu dönemde neler yapılmalı?

Bu yaş, anne- babaları en zorlayan dönemlerden biridir. 2 yaş civarında, oldukça hareketlenen, söz dinlemeyen çocuğunuzun ağlama krizlerini azaltmak ve davranışlarını olumlu bir şekilde yönetmek mümkün.

2 yaş sendromu ismi üzerinde bir problem gibi algılansa da, aslında bu yaştaki çocuklarda istenilen bir durumdur. Çünkü; çocuğunuz bu dönemde kendini ortaya koymayı öğreniyor. Bir birey olmaya çalışıyordur.

Bu dönemde sorunlar, ebeveynin genellikle büyüdüğünü ve birçok şeyi anladığını fark ettiği çocuğuna fazla uyarı vermesinden ve ona bir şeyler öğretmeye çalışmasından kaynaklanır.

Bu yaştaki çocuklar, fazlaca enerjiye sahiptir. Çevresindeki her şeyi merak eder. Onlara dokunmak ister. Zihinsel gelişimi için; evde tehlike yaratabilecek şeyleri ortadan kaldırıp çocuğunuzun güvenliğini sağladıktan sonra onu özgür bırakmanız, enerjisini boşaltmasına yardımcı olmanız önemlidir. Unutmayın; her dokunduğu şey ona bir şey öğretir. Algılarını güçlendirir. Bu nedenle onu mümkün olduğunca engellememeye özen gösterin. Her engel; bir kriz (2 yaş sendromu dediğimiz şeyi) ortaya çıkarabilir.

Bu yaştaki çocuklar; fazlasıyla dürtüseltir. İlk bireyselleşme başladığı için; inattır. İnatlaşma;  iki yaşında normal (olması gereken) bir gelişimsel özelliktir. Aklına geldiği şekilde hareket etmek ister ve siz engellediğinizde buna tepki gösterir. Ağlayabilir, çığlık atabilir, size vurmak isteyebilir.

İşte size yine bir kriz daha.. (2 yaş sendromu dediğimiz davranışlardan biri daha..)

Bu krizi çözmek için yapmanız gereken ilk şey; çocuğunuzun sizinle inatlaşmasını, “sizi dinlemeyen bir çocuğunuz olduğu” şeklinde yorumlamamanızdır.

İnat yapıda bir çocuğunuz olduğu için değil, bu yaşın gelişiminin bir özelliği olduğu için bu davranışı yaptığının farkında olun.

Sizinle inatlaştığında; (istediği şey karşısında) mümkün olduğunca ona uyumlu olun ve istediğini yapın.

Yapmasını istemediğiniz veya tehlikeli bir durum karşısında ise; ona “HAYIR” demek yerine oyunla dikkatini başka bir yöne çekmeye çalışın.

Bu yaşın; dikkat süresi oldukça kısadır. Bu aşamada yaratıcılığınızı (veya onun sevdiği farklı bir şeyi) kullanarak; yapmasını istemediğiniz şeyden dikkatini uzaklaştırabilirsiniz. Mesela; sevdiği bir şarkıyı açıp “Aaa!.. Bak sevdiğin şarkı çalıyor!..” diyerek dikkatini dağıtabilirsiniz. Sevdiği bir oyuncakla da bunu başarabilirsiniz.

Genellikle anne babalar bu durumlarda; çocuğunun “HAYIR” ı öğrenmesini ister. Bu disiplini onda geliştirmeye çalışır.

Oysa ki; 2 yaş civarında bu kontrol henüz gelişmemiştir. Evet, çocuğunuz neye hayır dediğinizi bu dönemde anlar, kısa bir süre size uyum gösterse de sonrasında “HAYIR, OLMAZ, YAPMA” dediğiniz şeyi yeniden yapmak ister. Bunun sebebi; gelişimsel olarak dürtüsel bir dönemde olmasıdır. Yaramaz bir çocuk olmasından değildir.

Disiplin eğitimi; 3-,3.5 yaş sonrasında yavaş yavaş başlar. Çocuğa sınırlarının neler olduğunu, neleri yapıp neleri yapmaması gerektiğini bu yaşlarda öğretebilirsiniz. Çocuklar, bu yaş döneminde ondan istedikleriniz üzerinde bir kontrol geliştirebilecek gelişimsel düzeye sahiptir. 2 yaş bu eğitimi vermeye çalışmak için erkendir.

2 yaş dönemi sendromunu engellemek için en önemli ipuçlarından biri; ÇOCUĞUNUZUN GÜN İÇİNDE ENERJİSİNİ BOŞALTABİLECEĞİ ALANLAR YARATMANIZ VE ONUNLA BOL HAREKETLİ OYUNLAR OYNAMANIZDIR.  

Enerjisini yeterli düzeyde atamayan, “yapma, koşma, atlama” uyarılarıyla sıklıkla karşılaşan (engellenen) çocuklar daha öfkeli olur.

Adım adım gelişim setlerinde sizi yönlendiren hareketli oyunları uygulayarak enerjisini boşaltmasına yardımcı olabilirsiniz.

2 yaş sendromu normal bir dönemdir ve geçicidir. Kalıcı olmaması için; onunla çatışma yaşamamaya özen gösterin. Cezalandırıcı olmayın. Şefkatli ve anlayışlı olmaya özen gösterin.

Sağlıklı günler..

Bu makale 1 Kasım 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  Eda Gökduman

Klinik Psikolog Eda Gökduman, 2001 yılında On Dokuz Mayıs Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun olmuştur. Gelişim Üniversitesinde Klinik Psikoloji Yüksek Lisans eğitimini başarı ile bitirmiştir.   Çocuk, ergen ve yetişkin psikolojisi  ile ilgilenmektedir.  İlişki ve evlilik danışmanlığı hizmetleri vermektedir.  İlk klinik çalışmalarını Uzman Psikiyatrist Dr. Orhan Aykanat ile yürütmüştür.  Uzun yıllar, yetişkin psikiyatristleri, çocuk psikiyatristleri, çocuk doktorları ve kadın doğum uzmanları ile ortak klinik çalışmalarda bulunmuştur.  Turkcell Global Bilgi, Arkas Holding, Hürriyet Gazetesi, Hugo Boss, Lcw, Bosch, İlbak Holding, Ergo Sigorta, Doğuş Holding, Eczacıbaşı, Milupa, Digitürk, Temsa, Alman Hastanesi, Türk Telekom, Unicef, Photoworld/ Canon, Mikado  birlikte çalıştığı kurumsal firmalardan bazılarıdır. 2009 yılı ...

Etiketler
Çocuk gelişimi
Klinik Psikolog  Eda Gökduman
Klinik Psikolog Eda Gökduman
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube