2-3 Yaş Sendromu Nedir?

Psk. Esma ŞAHPERİYEVA
Psk. Esma ŞAHPERİYEVA
25 Ağustos 201865 görüntülenme
Randevu Al
2-3 Yaş Sendromu Nedir?

2-3 yaş sendromu süresi anne ve babalar için zorlayıcı bir süreçtir. 2 yaş sendromu "korkunç 2" ile olarak da anılır. Uzmanlar arasında 2 yaş dönemi; bebeklikten çocukluğa geçiş süreci olarak ifade edilerek bu şekilde tanımlanır. 2 yaş döneminde geçiş evresi olduğundan çocuğun bilinç ve duygu dünyasında yoğun iniş çıkışların yaşanması olağandır.

2-3 yaş sendromu olarak nitelendirilen bu dönem bebeğin 2. yaşıyla birlikte başlar ve genel olarak 18 ay sürer, bu süre 24. aya veya 36. aya kadar da devam edebilmektedir. Doğal hali itibariyle bebeklik döneminde annesi, babası ve kendisi arasında ayrım yapamayan bebek hareket alanının doğaçlama olarak genişlemesiyle birlitke etrafını deneyimler. Bu deneyimlemelerin içine yeni yüzler, eşyalar, oyuncaklar da girer. Bebek bu süreçte yürümeye ve konuşmaya da başlar bu süreçteki adımlar bebeğin ilk eğitimlediği davranışlar arasında yer aldığından oldukça önemlidir.

Bu dönemde çocuk her ne kadar bireyselleşme çabası içinde, anne babasından uzaklaşmak istese de annenin yardımına muhtaç olduğunun da farkındadır. Bundan dolayı çocuk başkaldırma ile boyun eğme arasında bocalar durur. Önceleri anne babasına ve diğer yetişkinlere uyum sağlayan, anlayış gösteren çocuk, negatif bir tutum göstermeye başlar ve sözcük dağarcığına eklediği 'hayır', yapmayacağım, yemeyeceğim gibi ret içerikli kelimelerle direnç gösterebilir. 2-3 yaş dönemine özgü gidiş gelişleri anne babalar , tipik olarak tuvalet eğitimi ve beslenmede deneyimler.

Anne babalar için son derece zorlayıcı olabilen bu dönemde çocukta aşırı inatçılık, isteklerini ağlayarak yaptırmaya çalışma, iştah azalması, uyku düzeninde değişme, huysuzluk, elindeki eşyaları veya oyuncakları yere atma, fırlatma, hayır kelimesini sıklıkla kullanma, anne babaya ya da çevresindeki kişilere vurma, saldırma şeklindeki davranış değişiklikleri görülebilir.

Etiketler

2 yaş krizi2 yaş sendromu eyvah çocuğum 2 yaşında!2 yaş sendromu2 yaşındak çocuğun konuşmasını geliştirmek için ne yapılmalı2 yaşında çocuklarda ağlama ve nefes almada güçlük2 yaş sendromu nasıl atlatılır2 yaş sendromu nedir?2 yaş sendromu neden olur2 yaş sendromu her çocukta olur mu2 yaş sendromunda ne yapmak gerekir2 yaş sendromu bir hastalıkmıdır

Yazar Hakkında

Psk. Esma ŞAHPERİYEVA

Psk. Esma ŞAHPERİYEVA

1987 yılında Azerbaycan'in Bakü ilçesinde doğan Psikolojik Danışman Esma Şahperiyeva ilkokul, ortaokul ve liseyi Bakü'de tamamladıktan sonra psikoloji lisans eğitimini Yurtdışın da özel bir Üniversitede yüksek şeref öğrencisi olarak bitirmiştir. Üniversite hayatı sürecinde depresyon tanısı almış hastalar için başlatılan önemli bir sosyal sorumluluk projesi olan "Huzur Projesi" daki etkinliklerde ve projelerde yer almıştır. psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra yine Yurtdışı özel Üniversite de  Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programına başlamıştır ve eğitimini tamamlamıştır. Bu esnada Bakü'de bir kolejde okul psikoloğu olarak çocuk ve ergenlerle çalışmaya başlamıştır. Bilimsel çalışmalarını yurt içi ve yurt dışında kongrelerde sunma olanağı olmuştur ve bu çalışmaları farklı uluslararası dergilerde yayımlanmıştır. Uzmanlığını tamamladıktan sonra Bakü ve Azerbaycanda bir çok eğitim Kolejinde çocuklar,ergenler ve ailelerle çalışmaya devam etmiştir. Okul psikoloğu olarak çalıştığı bu yıllarda hem öğrencilere hem de ailelere yönelik çeşitli konularda seminerler vermiştir. mesleki etik ve ilkelere uygun olarak kişiye özel terapi teknikleri ışığında, yaşantısındaki sorun alanlarıyla başa çıkabilmekte güçlük çeken, mesleki/sosyal işlevselliğinde bozulmalar gerçekleşen, ruh hâlinde belirgin değişiklikler hisseden ve bunları değiştirmek isteyen bireylere psikoterapi ve danışmanlık hizmeti vermektedir. Yapılan seanslarda gizlilik esası, empati ve koşulsuz kabul birinci önceliktir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır