Şeffaf plaklarla telsiz ortodonti tedavisi

Şeffaf plaklarla telsiz ortodonti tedavisi

Ortodontik tedavi çapraşık dizilime sahip olan dişleri ve çenesel bozuklukları tedavi etmeye yarayan diş hekimliğinin bir dalıdır. Ortodontik tedavi farklı şekillerde yapılabilmektedir. Bunlardan başlıcaları hareketli apareyler ile braket ve tellerin uygulandığı sabit ortodontik tedavidir. Ancak gerek sosyal yaşamda gerekse iş yaşamında yarattığı olumsuz intibadan ötürü çoğu birey diş teli ve braketlerin kullanıldığı klasik ortodontik tedaviden kaçınmaktadır. Günümüzde bu ihtiyaca yönelik olarak görünmeyen şeffaf plaklarla ortodontik tedavi seçenekleri giderek artmaktadır.

Her türlü diş çapraşıklığı şeffaf plaklarla düzebilir mi?

Çoğu dişsel dizilim bozukluğu ve çapraşıklık şeffaf plak tedavisiyle başarılı bir şekilde sonuca ulaşmaktadır. Ancak çok ileri ve karmaşık boyuttaki dişsel bozukluklarda klasik ortodontik tedaviye başvurmak zorunda kalabiliyoruz.

Şeffaf plaklar dışarıdan birisi tarafından görünür mü?

Yapıldığı materyal çok ince ve saydam olduğu için dışarıdan çoğu kişi tarafından ayırt edilmezler.

Şeffaf plak çok pahalı bir tedavi seçeneği midir?

Şeffaf plak tedavisi, klasik ortodontik tedaviye göre daha estetik, özel ve dijital yöntemlere dayanan bir tedavi yöntemidir bu nedenle ücretleri klasik ortodontik tedaviden daha yüksektir. Geçtiğimiz yıllarda şeffaf plak tedavisini yalnızca yurtdışı kaynaklı belli üreticiler tarafından temin ederek uygulayabiliyorduk. Bu durum da klasik ortodontik tedaviye göre fiyatların oldukça yüksek kalmasına sebep oluyordu. Ancak günümüzde şeffaf plaklar yerli firmalar tarafından da üretilmektedir. Hastanın yerli veya yabancı şeffaf plak firması tercihine göre ücretler değişiklik göstermektedir. Bununla beraber tedavide kaç plak kullanılacağı, tedavinin ne kadar uzun süreceği, sadece alt veya üst çeneye uygulanması da ücretleri değiştirmektedir. En sağlıklı değerlendirmeyi doktorunuz sizi muayene ettikten sonra yapacak ve bilgilendirecektir.

Tedavi olmaya karar verirsem süreç nasıl işliyor?

Öncelikle doktorunuz sizi muayane eder ve eğer varsa çürük, enfeksiyon, diştaşı gibi problemlerinizin tedavisini yapar. İster klasik diş teli ile ortodontik tedavide ister şeffaf plak tedavisinde; çapraşıklık ve yer darlığında, yer kazanmak amaçlı bazı dişlerin çekilmesi veya diş aralarından ufak aşındırılmalar yapılması gerekebilir. Bu uygulamalar hastanın diş sağlığını, çiğneme fonksiyonunu ve estetiğini olumsuz yönde etkilemeyecek sınırlarda özenle yapılır. Diştaşı, çürük ve enfeksiyon gibi diğer tüm tedavileri tamamlanmış sağlıklı bir ağızda ortodontik tedaviye başlanabilir. Şeffaf plakları için öncelikle hekiminiz sizden panoramik diş filmi alır. Bununla beraber ağız içi ve dışı fotoğraflarınız ve dişlerinizin ölçüleri üretim merkezine gönderilir. Bu veriler ışığında üretim merkezi bize üç boyutlu dijital bir tedavi planı sunar. Bu tedavi planı tahmini olarak bize tedavinin kaç plakta sonlanacağı, kaç hafta süreceği, tedavi tamamlandığında dişlerin nasıl görüneceği konusunda görsel ve teknik anlamda bilgi verir. Dijital planlama onaylandıktan sonra ise plak 3d scanner yardımıyla kişiye özel olarak üretilir ve hekime ulaştırılır. Daha sonra plak kullanımı hakkında hastaya bilgi verilir ve plakları teslim edilir. Hekimin belirttiği sürelerde hastanın düzenli kontrol takipleri yapılır.

Tedavi bittikten sonra dişlerim tekrar eski haline döner mi?

Tedavi tamamlandıktan sonra dişlerin mevcut pozisyonlarını korumak amaçlı sabitleme plakları veya ön dişlerin görünmeyen tarafına yapıştırılan retainer teli kullanılmalıdır. Bunlar dişlerin tekrar eski pozisyonlarına dönmesine engel olur tedavinin sürekliliğini sağlar. Doktorunuzun talimatları süresince bu apareylerin de kullanılması ortodontik tedavinin olmazsa olmazıdır.

Şeffaf plak tedavisinin, klasik diş teli takılan ortodontik tedaviye göre avantajları nelerdir?

Günümüzde birçok kişi ihtiyacı olduğu halde diş tellerinin görüntüsü nedeniyle ortodontik tedaviden kaçınmaktadır. Şeffaf plaklar dışarıdan farkedilmezler ve daha estetik bir görünüm sağlarlar. Diş telinin bir diğer dezavantajı, tellerin etrafında gıda artıklarının çok fazla birikmesi ve temizliğinin zor olmasıdır. Şeffaf plaklar yemek yerken ve diş fırçalırken çıkarılabildiği için temizliği çok daha kolay ve daha hijyeniktir. Aynı zamanda şeffaf plaklar bilgisayar destekli bir tedavi süreci sunduğu için diş hareketleri üzerinde daha hassas ve kontrollü uygulamalar yapılmasını sağlar. Şeffaf plakların dişleri hareket ettirme mekanizması diş tellerinden farklı çalışmaktadır. Aynı anda birçok eksende diş hareketi uygulayabilir. Bu da şeffaf plaklarla tedavi sürecinin daha hızlı tamamlanmasını sağlar.

Şeffaf plaklarla ortodonti tedavisi her yaşta uygulanabilir mi?

Yaş kısıtlaması olmadan genç, yaşlı herkese uygulanabilen bir tedavidir. Ancak hastanın plak kullanımı için yeterli el becerisine sahip olması gerekir. Bu nedenle 12 yaşından küçük bireylerde kullanımı genellikle tavsiye edilmez.

Bu makale 3 Temmuz 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Dt. Cansu Bilginer Kılıç

Uzm. Dr. Dt. Cansu Bilginer Kılıç, 1986 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini 2009 yılında başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı'nda başladığı doktora eğitimini de 2017 yılında tamamlamıştır.

Uzm. Dr. Dt. Cansu Bilginer Kılıç, mesleki çalışmalarına şu an Antalya'da bulunan özel muayenehanesinde devam etmektedir.

Etiketler
Plak
Uzm. Dr. Dt. Cansu Bilginer Kılıç
Uzm. Dr. Dt. Cansu Bilginer Kılıç
Antalya - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube