Diş beyazlatma (bleaching) nedir? nasıl uygulanır? dişlere zararlı mıdır?

Diş beyazlatma (bleaching) nedir? nasıl uygulanır? dişlere zararlı mıdır?

                                                         

       Güzel bir gülüşe sahip olmak, rahatça ve özgüvenle gülümsemek hepimizin arzu ettiği bir duygu. Kim beyaz ve göz alıcı bir gülüşe sahip olmak istemez ki? Dişler ve çevre dokuları yüzdeki estetik algısında önemli bir role sahip. Dişlerimizde meydana gelen sararma ve koyu renklenmeler de bizim gülüş estetiğimizi bozan ve kimi zaman bizi özgüvenle gülümsemekten alıkoyan bir problem haline gelmekte. Bu yazımızda dişlerimizin neden sarardığı ve lekelendiği, bunun çözümlerinden biri olan diş beyazlatma tedavisine değineceğiz.

        Dişlerimiz eğer koyu ve sarı bir renge sahipse bunun çeşitli nedenleri olabilir. Genetik olarak her birimizin sahip olduğu kendine özgü bir diş renk tonu vardır. Bu renk kimimizde daha beyaz kimimizde daha sarı veya kahve tonlarında olabilir. Genetik faktörler dışında dişlerimiz çevresel faktörler nedeniyle de renklenirler. Koyu renkli gıda ve içecekler tüketmek (örneğin; çay, kahve, kola, vişne, çikolata, şalgam vb.), sigara kullanımı gibi faktörler de dişlerimizde renklenmeye sebep olur.

Dişlerde oluşan renklenmeler ve lekelenmelerden bazıları, diş yüzeyine plakla beraber yapışık şekildedir ve profesyonel diş temizliği sonrasında ortadan kalkar. Ancak diş minemizde gözle görünmeyen çok küçük gözenekler bulunmaktadır ve bunlar renk pigmentlerinin dişin derin tabakalarına geçmesine ve diş renginin koyulaşmasına sebep olurlar. Bu renklenmeler diş temizliği ile giderilemezler ancak profesyonel diş beyazlatma uygulamaları ile giderilebilmektredir. Diş beyazlatma (bleaching) uygulamaları temel olarak, kimyasal ajanlar kullanılarak, mine yüzeyindeki gözenekleri genişleterek beyazlatıcı ajanın dişin derin tabakalarına ulaşması ve oradaki renklenmeleri gidermesi şeklinde bir uygulamadır. Diş hekimi tarafından ve talimatlara uygun olarak uygulandığında diş sağlığına zararlı hiçbir yan etkisi bulunmamaktadır.

Diş hekiminin önerilerine uyulduğu ve düzenli diş temizliğine gidildiği takdirde dişler uzun bir süre beyazlığını koruyacaktır. Çok yoğun sigara kullanan ve çay kahve tüketimi çok yüksek olan bireylerde geri dönüş daha hızlı olabilmekte bu nedenle yılda 1 hatırlatıcı doz beyazlatma tedavisi uygulanarak beyazlığın kalıcılığı sağlanabilmektedir.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Dt. Cansu Bilginer Kılıç

Uzm. Dr. Dt. Cansu Bilginer Kılıç, 1986 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini 2009 yılında başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı'nda başladığı doktora eğitimini de 2017 yılında tamamlamıştır.

Uzm. Dr. Dt. Cansu Bilginer Kılıç, mesleki çalışmalarına şu an Antalya'da bulunan özel muayenehanesinde devam etmektedir.

Etiketler
Diş doktoru
Uzm. Dr. Dt. Cansu Bilginer Kılıç
Uzm. Dr. Dt. Cansu Bilginer Kılıç
Antalya - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube