Gummy smile tedavisinde kullanılan yöntemler

Gummy smile tedavisinde kullanılan yöntemler

Gummy smile diye tabir edilen durum kişinin güldüğü zaman dişetlerinin normalde fazla miktarda görünür olması ve gülüş estetiğini bozması ile ilişkilidir. Sağlığa herhangi bir zararı olmamakla birlikte, estetik açıdan bakıldığında bu durum kişiyi gülmekten alıkoyuyor, özgüvenini zedeliyor ve mutsuz hissetmesine sebep oluyorsa, gummy smile'ın düzeltilmesi oldukça faydalı olacaktır.

Gummy smile tedavisinde çeşitli yöntemler kullanılır. Bu yöntemlerden hangisinin tercih edileceğine, diş hekiminizin oral muayenesi, röntgen incelenmesi sonucu, öncelikle gummy smile'a sebep olan etkenin belirlenir, ona yönelik tedavi seçenekleri hastaya anlatılır ve karar verilir. Örneğin dişetlerinin diş üzerini fazla kapatması gummy smile sebebiyse dişetleri cerrahi olarak veya lazer ile düzenlenerek tedavi edilebilir veya gummy smile sebebi hastanın yüz kaslarının gülerken çok fazla yukarı çekmesinden kaynaklanıyorsa, botoks ile tedavi edilebilir. Bazı durumlarda her iki tedavi seçeneği birden kombine olarak uygulanabilir. Özetleyecek olursak gummy smile için tedavi yöntemlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

1) Lazer ile gingivektomi: Dişlerin görünür olması gereken kısmının büyük bölümünü dişeti kaplamışsa, diş boyları kısa, dişetleri ise gülünce çok fazla görünüyorsa tercih edilebilecek bir seçenektir. Lokal anestezi altında uygulanır. Hasta uygulama esnasında herhangi bir ağrı ve acı hissetmez. Lazer uygulamaları cerrahi yöntemle kıyaslandığında, kanamanın çok az miktarda gerçekleşmesi ve kısa sürede durması, yara iyileşmesinin hızlı bir şekilde gerçekleşmesi bakımından rahatlıkla tercih edilebilecek bir yöntemdir. Uygulama sonrası hasta normal hayatına devam edebilir. Asitli, ekşi, çok sıcak ve soğuk yiyecek ve içecekler yara yerinde sızlama yapabileceğinden birkaç gün kaçınılması önerilir. Bazı durumlarda bir süre sonra dişetleri tekrar dişlerin üzerini kapatabilmektedir. Eğer hekiminiz böyle bir durum öngörüyorsa gize lazer operasyonu sonrası uygulama yapılan dişlere, estetik bonding veya porselen lamina uygulaması yapılarak kalıcılığın sağlanması konusunda önerilerde bulunabilir.

2) Cerrahi yöntemle gingivoplasti: Dişetlerinin klasik yöntemle kesi yapılarak açılması, bazı durumlarda dişlerin etrafındaki kemiğin de kaldırılmasını kapsayan bir yöntemdir. Lazer yöntemine göre yara iyileşmesi daha uzun sürmektedir. Operasyon sonrası ağrı daha fazla olmaktadır. 

3) Botoks: Yüz kasları gülme esnasında dudakları çok fazla yukarı çekiyor ve bu durum gummy smile a sebep oluyorsa buna sebep olan kaslara  botoks uygulanarak dudağin yukarıya kalkması bir miktar engellenmiş olur. Bazı durumlarda lazer veya cerrahi yöntemle kombine olarak uygulanması daha etkili sonuçlar vermektedir.

4)Lip repositioning (dudağı yeniden konumlandırma): Üst dudağın konumunun ağız içerisinden yapılan cerrahi bir işlemle, daha aşağıya alınması sağlanarak gummy smile'ın düzeltildiği yöntemdir. İleri cerrahi bir yöntemdir. Operasyon sonrası istirahat ve iyileşme süreci boyunca yeme ve içmede bazı kısıtlamalar oluşabilmektedir.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Dt. Cansu Bilginer Kılıç

Uzm. Dr. Dt. Cansu Bilginer Kılıç, 1986 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini 2009 yılında başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı'nda başladığı doktora eğitimini de 2017 yılında tamamlamıştır.

Uzm. Dr. Dt. Cansu Bilginer Kılıç, mesleki çalışmalarına şu an Antalya'da bulunan özel muayenehanesinde devam etmektedir.

Etiketler
Diş tedavisi
Uzm. Dr. Dt. Cansu Bilginer Kılıç
Uzm. Dr. Dt. Cansu Bilginer Kılıç
Antalya - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube