Diş çürüğü nasıl tedavi edilir?

Diş çürüğü nasıl tedavi edilir?

Diş çürüğünün çürüme derecesine göre tedavi yöntemleri şunlardır:

Fissür Selant

Diş Dolgusu

Kanal Tedavisi

Diş Çekimi

1.Diş üzerinde sadece renklenme oluşmuş veya pit/fissür dediğimiz anatomik oyuklar var ise, ancak diş çürüğü klinik veya radyografik olarak tespit edilmemiş ise; dişi çürüğe karşı korumak amacıyla dişin çürüğe yatkın bölgeleri  fissür örtücü vey fissür selant denen koruyucu malzeme ile kapatılır.

2.Diş dolgusu diş çürüğü oluştuktan sonra eğer diş çürüğü mine veya dentin dokusuna kadar ilerlemiş ise, ancak diş pulpa (diş sinir ve damarlarının bulunduğu oda) bölümüne kadar uzanmamış veya klinik/radyografik olarak saptanmamış ise dişin çürüğünün temizlendikten sonra oluşan eksik diş kısımlarının diş dolgu malzemeleri ile kapatılması işlemidir.

3.Kanal tedavisi, diş çürüğü veya hasarı diş pulpasına (diş sinir ve damarlarının bulunduğu oda) kadar uzanmış ise bu bölgeninde bakteriler tarafından ele geçirilmiş (enfekte edilmiş) olacağından, diş pulpasının ve kök kanallarının birlikte çıkarılarak temizlenip kök kanalları, pulpa odası ve dişin temizlenen hasarlı bölgelerinin dolgu malzemeleri ile kapatılmasıdır.

4.Diş çürüğü diş pulpasını, kök kanallarını ve çevre dokusu ile kök bölgesindeki kanal tedavisi ile tamir edilemeyecek dokulara kadar uzanmış ve hasar vermiş ise, dişlerde hareket (mobilite) kök dokusu hasarı ve çevre doku hasarı mevcut ise tedavisi mümkün olmayan dişlerde diş çekimi uygulanır.

Bu durumların diş hekimi tarafından değerlendirilmesi sonucu dişe yapılacak olan tedaviye karar verilir. Her çürük dişe her zaman dolgu yapılır veya her zaman kanal tedavisi yapılır demek yanlış olur. Klinik durumlara göre yapılacak olan tedaviye bir diş hekiminin muayenesi ve radyolojik değerlendirmesi sonunda karar verilir.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Sevgin Şen

Dt. Sevgin ŞEN, 2009-2014 yılları arasında Yakın Doğu Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.  Gülüş Tasarımı konsepti ile diş hekimliğinde estetik ve kozmetik tedaviler üzerine yoğunlaşmış, özellikle “Seramik ve Kompozit Laminate Veneer” konusunda kendisini geliştirmektedir. Bursa Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’nda yer alan kliniğinde hizmet veren Dt. Sevgin ŞEN, sağlıklı, estetik ve fonksiyonel ağız ve diş tedavileri uygulamaktadır. Dijital diş hekimliği ve dijital gülüş tasarımı ile İmplantoloji ve cerrahi diş tedavisi hizmetleri de sunmaktadır. Dt. Sevgin ŞEN, İlgi alanlarına yönelik “Uygulamalı Temel İmplantoloji, All on 4 Konsepti, İleri İmplantoloji Teknikleri, Nobel Biocare Sempozyumu, İmplantolojide Modern Yollar” ve “Facial Aesthetics, Gülüş Tasarımında Porse ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Diş çürümesi
Dt. Sevgin Şen
Dt. Sevgin Şen
Bursa - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube