Depresyon nedenleri ve tedavileri hakkında

Depresyon nedenleri ve tedavileri hakkında

   Depresyon insanlarda haftalarca yada aylarca devam eden isteksizlik hali ile, sürekli olarak üzgün olmaya yapılan işlere karşı ilginin azalması, karamsarlığa neden olabilen bir duygu durum bozukluğudur.. Kişi kendini eski halinden çok farklı görür.Davranısları, düşünceleri ve duyguları eskisi gidi değildir. Yaşamında köyü bir olumsuzluk gölgesi vardır.

   
    Depresyon Nedenleri

-sevilen birinin kaybı 
-düşük sosyo ekonomik durum 
-bosanma ya da ayrılma 
-zararlı madde kullanımı  
-Anksiyete bozuklukları  
-Çocukluk ya da ergenlik döneminde yaşanan travmalar 
-Depresyon geçmişine sahip olmak 
-kişilik yapısının depresyon yaşamaya mehilli olması 
-Hormonal değişiklikler 
-Hastaliklar

   
      Depresyon ile Psikoterapi Tedavisi 

Depresyon tedavisinde günümüzde en etkili  psikoterapi  yöntemleri bilişsel davranış Terapisi ( BDT ) ve EMDR terapisi günümüzde en etkili tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır.

    BDT (Bilişsel davranış Terapisi)

Depresyon tedavisinde BDT kontrollü klinik çalışmalarda etkinliği gösterilmiş en iyi psikoterapi türüdür. Hafif ve orta depresyon BDT, orta ve ağır depresyonda ise ilaç tedavisi ile BDT'nin etkinliği klinik çalışmalarla gösterilmiştir. Bdt ile depresyon tedavisi ortalama 10-20 seans arasında süren tedavisi 4 -6 seanslarinda depresif belirgin düzelme görülür..

Tedavide birincil olarak değerlendirme görüşmesi yapılıp, bir formülasyon oluşturulup, depresif duygu durumuyla bağlantılı durumlar, otomatik düşüncelerdeki çarpıtmalar, temel inançlar, bununla bağlantılı erken yaşam olayları hastanın uyum bozucu sayılırları ve stratejileri sıralanır.

    EMDR 

Emdr terapisi, göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme anlamına gelmektedir. Günümüzde bir çok psikolojik kaynaklı rahatsızlığın çözümünde yararlanılan bir terapi tekniğidir. Emdr terapisi ile depresyon tedavisi son derece etkili sonuçlar elde edilmektedir.. Emdr süreci kişiden kişiye göre değişir. Kişinin olayları işleme süreci ve çalışılan depresyon boyutu etkilidir. Terapi, minimum 8 seans gerektiren bir terapidir. Kimi vakalarda 8 seans yeterli olabilirken kimileri 20+seans gerektirir.

Bu makale 25 Kasım 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Barış Çıtrık

Psk.Barış Çıtrık ,lisans öncesi eğitimlerinin ardından lisans eğitimini Bakü  Devlet Üniverisitesi Psikoloji bölümünde tamamlayarak Psikolog unvanını almıştır   Lisan eğitimi sırasında 2018  yılında Emdr Europe tarafından düzelenen egitimde emdr terapi sertifikasını almaya hak kazanmıştır . 2019 yılında TC.Sağlık  Bakanlığı  Adıyaman Eğitim ve Araştırma hastanesinde Psikiyatri yatak hasta kliniği ,Psikiyatri polikliniği ve Psikoloji biriminde staj çalışmaları nı tamamlamıştır. 2019 yılında mem akademi kurumu tarafından düzenlenen Mizaç-Enneagram Temelli Bütüncül  Danışmanlık eğitim sertifikasını almaya hak kazanmıştır .2020 yılında Prof.Dr.Murat Atmaca tarafından düzenlenen BDT (Bilişsel Davranış Terapi) eğitimi sertifikasını  almaya hak kazanmıştır   ve 2020 yılında Kariyer polikliniği tarafından duzenlenen Aile ve Evlilik Terapisi,Cinse ...

Etiketler
Bdt
Psk. Barış Çıtrık
Psk. Barış Çıtrık
Adıyaman - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube