Yeni yılda yeni kararları olmalı insanın

Yeni yılda yeni kararları olmalı insanın

30 kilo verirsem yeter…

20 kilo verirsem yeter…

10 kilo verirsem yeter..

5 kilo fazlam var daha fazlaya gerek yok …

Her insanın yeni yıldan umduğu beklediği arzu ettiği bir takım şeyler vardır. Bazen bunları gerçekleştirmesine hayat enerjisi yeterli değildir, bazen hayat koşulları yeterli değildir, bazense hiçbir sebep yokken insan yapamaz hale gelir..

Herhangi bir şeyi istemek = başarı elde etmek midir sizce?

Tabiî ki değildir..

Başarılı olmanın sırrını hepimiz çok iyi biliriz aslında bu sebep ile başarılı olmak bir sır değildir.. Maalesefki bu yazının sonunda elimi şıklatıp kilo vermenizi sağlayamayacağım fakat en azından sizin için davranış motivasyonu sağlayabileceğime inanmaktayım..

Yukarıdaki cümleler akıp gidiyor evet, peki ya davranış benim için ne demek?

Sorun yaratan bileşenler içerisinde bireyin doğrudan doğruya en fazla değiştirmenin elinde olduğu alandır.. En çok yanılgıya sebep olan durum nasıl hissettiğimizi değiştirebileceğimize olan inançtır. Kişiler öncelikle nasıl hissettiğini değil de nasıl davrandığını değiştirebileceğini bilmelidir.

Kişi davranış değişikliğini nasıl sağlayabilir?

Rahatsızlık duyduğu; örneğin, yemek yeme davranışını azaltarak ve farklı etkinliklerini arttırarak sağlayabilir.

Amaç : Bireye haz ve başarı yaşantılarını arttırarak sadece mutluluğu yemek ile elde etmesinin yanlış olduğunu gösterebilmektir.

Bu durumu daha rahat başarabilmek adına birey kendisine bir etkinlik çizelgesi hazırlayabilir. Etkinlik çizelgesi içerisinde birey şu konulara değinmelidir;

Hafta boyunca her gün yapılan işler,

Bu işlerden ne kadar hoşlanıldığı,

Kendisini ne kadar başarılı bulduğu,

Etkinlik çizelgesinin yararı varolan durumun saptanmasını ve her an ben açım düşüncesinin ortadan kaldırılmasını sağlamaktır.

Yapılması zorunluklu etkinlikler,

Hazza dönük etkinlikler,

Bu çizelge kesinlikle objektif bakış açısı ile hazırlanmalıdır ve hazırlandıktan sonra etkinlikler planlanmalıdır..

Etkinlik Planlama ise şu şeklide yapılmalıdır;

Temel amaç haz ve başarı yaşantısını arttırmak olmalıdır,

İleriki günlerin her birini tek tek planlamak bireyin istemediği ortamlarda bulunmak zorunda olmasını engellemektedir. Örneğin diyette olan bir birey sosyal hayatını yemek buluşmaları olarak değil daha farklı sosyal faaliyetler olarak düzenlemelidir. (tiyatroya, sinemaya, doğa yürüyüşlerine gitmek vb.) Fakat bu faaliyetler bireyi yemek buluşmaları kadar tatmin edebiliyor olmalıdır. Bu sayede birey etkinlik planına her geçen gün daha fazla uymak isteyecektir.

Tatmine yönelik yapılan her faaliyette unutulmaması gereken en önemli ayrıntı kişinin etkinliğe başlamadan önce başlangıçta daha ortamda bulunmadan 100 puan üzerinden ne kadar hoşlanacağını ve bulunduktan sonra NE KADAR HOŞLANDIĞINI 100 üzerinden puanlamasıdır. Bu puanlama gerçekçi beklentiler içerisinde devam edilmesini sağlayacaktır. Bu notlar gün sonunda sakin bir ortamda gözden geçirilmeli ve eski davranışlar ile karşılaştırılmalıdır.

Birey;

Plana uymazsa,

Yaptıklarından çok az doyum sağlarsa süreci gözden geçirmelidir,

Bunu yapmaktaki amaç; sonuç elde etmek değildir, süreci daha iyi yönetmeyi ve sonuca ulaşacak yolda dengenin sarsılmamasını sağlamaktır..

Sonuca ulaşmaktaki hatalı davranışları farkına varmalı ve bunlar ile yaşamayı öğrenmeliyiz..

Karar verdiğinizde ertelemeyin! Biriktirmeyin! Vazgeçmeyin!

Yaşamdaki her hedef o hedef giden adımlardan oluşmaktadır,

Kişi adımları görmeksizin yalnızca hedefe odaklanırsa kendisini çaresiz hisseder. Bu sebep ile amaç sağlıklı beslenmenin sonunda ulaşılacak kilo kaybı olmalıdır.

Her zaman karşıdan konuşmak ve tavsiye vermek çok kolaydır. Böyle düşünmekte tabiî ki çok haklısınız, fakat naçizane birkaç önerim olacak; yılın son gününde yeni başlangıçlarınızda yannızda olabilmek adına..

Ertelenen diyetlerinizin listesini yapın,

Neden kilo vermek istediğinizi öncelik sırası ile not edin,

Adım adım zihninizde diyette olduğunuzu zamanları canlandırın,(duygu, düşünce ve davranışlarınızı)

Olumsuz düşüncelerinizi tespit edin ve not edin.

YENİ YILDA HERŞEYİN GÖNLÜNÜZCE

OLMASI DİLEKLERİ İLE..

Uzm. Klinik Psikolog- Bariatrik Psikolog

Merve PEHLİVAN

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Erol Vural

Op. Dr. Erol Vural, 1974 yılında Kırşehir'de dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul eğitimini Kırşehir Cacabey İlköğretim Okulu'nda tamamlayan Dr. Vural lise eğitimini ise Ankara Aydınlıkevler İnönü Anadolu Lisesi' nde aldı. Tıp eğitimine 1992 yılında  Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlayan Dr. Vural, 1998 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. İhtisasını Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi bölümünde sürdüren Dr. Vural, uzman doktor unvanını almasının ardından mecburi hizmetini 2004 yılında 2 yıl süreyle Erzurum Palandöken Hastanesi'nde gerçekleştirdi. Ardından İsveç Karolinska Üniversitesi'nde klinik fellowship olarak Obezite ve Metabolik Cerrahi alanında çalıştı. Sonraki mesleki yaşantısında İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde ve Esenyurt Devlet Hastanesi' nde görev yapan Dr. Vural, 2 ...

Etiketler
Şişmanlık cerrahisi
Op. Dr. Erol Vural
Op. Dr. Erol Vural
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube