Yaza doğru doya doya zayıflamak için yöntemler ve besinler

Yaza doğru doya doya zayıflamak için yöntemler ve besinler

Diyet denilince akla gelen ilk şey kişilerde aç kalma duygusudur! Yağsız, tuzsuz salata ve üzerine haşlanmış tavuk göğsü ile öğün yapıp veya haşlanmış brokoli, kabaktan tat almaya çalışma ve en kötüsü de bir sonraki öğünü düşünmemek için de kendini fazlasıyla zorlama durumu.. Bir de bunun üstüne sık sık acıkıyor, doygunluk hissi oluşmuyor  ve bir yandan da canın tatlı ve hamur işi gıdaları çekiyor olması!.. Yemezsen stres faktörü artıyor, gergin olup daha çok acıkıyorsun; yersen de suçluluk duygusuna kapılıp, başarısız olduğunu ve harcadığın tüm emeğin boşuna gittiğini düşünüyorsun!. Motivasyonunuz böyle durumlarda ne yazık ki yerlerde olup ve sağlıklı beslenmeden uzaklaşma nedeniniz oluyor.. Eminim ki, bir çok kişinin diyet maceraları bu şekilde oluşmakta ve sonrasında sonlanmakta; kalıcı çözümler ne yazık ki bulamamıştır.

Yaza aç kalmadan, doya doya ve keyifli bir şekilde fit olmak istorsanız eğer bu yazı tam size göre!..

Doya Doya Zayıflamak için "Yeterli ve Dengeli" Beslen

Sağlıklı beslenme, vücudunuz için almanız gereken; süt gurubu, et gurubu, sebze-meyve gurubu, tahıl gurubu gibi; 4 temel besin öğesini gün içinde düzenli bir şekilde alınmasıdır ve bu şekilde vücudun ihtiyacı olan protein, yağ ve karbonhidrat gibi makro besinleri ve vitamin ve mineral gibi mikro besinleri kaliteli kaynaklardan alarak daha çok tokluk hissi kazandırılır. Bu nedenle sağlıklı beslenmede çok şeyden ödün vermeden istediğiniz bir çok besini “yeterli ve dengeli” miktarda tüketebilirsiniz ve doya doya zayıflayabilirsiniz.

Günün altın öğünü kahvaltıyı atlamayın!

Kahvaltı, akşam yemeği ile sabah kahvaltı arasında geçen 12 saatlik süre boyunca düşen kan şekeri düzeyini düzenler ve bu sayede iştahı ve enerjiyi dengeler.  Kahavltı yapan kişiler daha az acıkırlar ve diğer öğünlerde fazla yeme durumunu engeller. Bu sayede altın öğün kahvaltı, kişilerin kilo kontrolü sağlamasında yardımcı olur.

Az az ve sık sık beslen

Kilo kontrolünü başarmanın önemli kısmı düzenli ve dengeli öğünler yemektir. Aç kalmamak için öğün atlamamaya, az az, sık sık şeklinde beslenmeye dikkat ediniz. Günde 3 ana öğün ve 3 ara öğün olacak şekilde beslenmenize zaman ayırın ve öğün saatleriniz 2-3 saat ararlıklarla planlamaya özen gösterin.

Öğünlerinizi Protein ile Zenginleştirin

Proteinlerin sindirimi uzun sürer, gastrik boşalmayı geciktirerek kan şekerini dengeler ve bu sayede sizi daha uzun etkili tok tutar!.. Bu nedenle kahvaltınızda yumurta, peynir, süt veya yoğurt ve ceviz içi olmazsa olmazlarınızdan olmalı; bir öğünde ızgara, fırın ya da haşlanmış olarak pişirilen et, tavuk veya balık veya kurubaklagil  bol salata ile birlikte tüketmeli; eğer bir öğünde sebze yemeği tercih ediyorsanız, 1 kase yoğurt ya da cacık ile öğününüzü proteinle zenginleştirip uzun süre tokluk hissi kazandırabilirsiniz.

Her Öğün Salata Tüketin

Her beslenmede olmazsa olmazlarımızdır sebzeler. Sebze çeşitlerinin zenginleşeceği bu dönemlerde muhakkak her renk ve tattan oluşan sebzelerden salata hazırlayarak liften zengin beslenip uzun etkli tokluk sağlayabilirsiniz.

Tahıllı Ekmeğinizi Diyetinizden Çıkarmayın

Tam tahıllı ekmeklerin içeriğindeki lif, protein ve kompleks karbonhidrat sayesinde uzun süre tokluk hissi verirler. Bu sayede abur cubur tüketme isteğinizi engeller ve kilo vermenizi kolaylaştırabilir.  Tam tahıl tüketenlerin düşük beden kitle indeksine sahip oldukları bilimsel araştırmalar tarafından kanıtlanmıştır.

TOK TUTAN TREND BESİNLER

Kinoa; yüksek oranda protein icermesi ve zengin bir lif kaynağı olması nedeniyle sizi saatlerdir tok tutabilir! Diyet yaparken açlık hissi çok oluyorsa; ister ara öğünlerinizde, ister öğünlerde salatalarınızda kullanarak doya doya zayıflayabilirsiniz!

Chia Tohumu; sıvı malzemeler ile karıştığında şişip jolemsi  kıvam kazandırıp koyulaştıran chia tohumu protein, lif, magnezyum, kalsiyum ve omega-3 açısından zengin olduğundan son zamanların vazgeçilmezi haline geldi. İster suyunuzda bekletip meyveler ile tatlandırabilirsiniz ya da isterseniz süt veya yoğurtta bekletip ve meyve ile tatlandırıp chia pudingi ile diyetinize renk katıp doya doya zayıflayabilirsiniz

Avokado; bilindiği gibi Avokado çok tercih edilen meyvelerden değildir, ama bir çok yararı da olduğu unutulmamalıdır! Omega - 3 yağ asitlerini içermesi ve zengin lif içeriği ile sizi sandığınızdan da fazla tok tutabilir. Öğünlerde salatalarınza kullanabilir veya ara öğünde yağsız süt ve yarım muz ve yarım avokado ile smoothie hazırlıyıp doyurucu bir ara öğün ile keyifle diyetinizi yapabilirsiniz.

Su İçmek Hayattır!

Ek bilgi olarak, öğünlerden  15 - 30 dk önce ve sonrasında içmiş olduğunuz su, metabolizmanızın hızlanmasına ve mide hacmini doldurarak öğünlerde fazla yemenizi engeller. Günlük en az 8-10 su bardağı su tüketimi ile cildinize ışıltı katar, vücudunuzu toksinlerden arındırmasını sağlar ve detoks etkisi gösterir, besinlerin sindirilmesine yardımcı olur, bağışıklığı güçlendirir ve ödem atmasında görev alır. Su içmek, beden sağlığına olumlu etkileri olduğu gibi ruh sağlığınız açısından da güzel sonuçlar gösterir. Yapılan araştırmalarda su içmek ile stres arasındaki ilişki olumlu yönde kanıtlanmıştır. Beden ve ruh sağlığınız ve doya doya zayıflamak için en az 2 lt su içiniz!

Dyt. Cihangir AKCA

 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Deniz Akça

Dyt. Cihangir AKÇA, 20 Ocak 1987 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Lisans eğitimini Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde tamamlamış ve 2011 yılında Diyetisyen unvanı almıştır.

Üniversite eğitimlerinin ardından, Özel Veni Vidi Mamak Hastanesi'nde, Atlantis Sport Center'da, Tatvan Askeri Hastanesi'nde görev yapmış olan Dyt. Cihangir AKÇA, mesleki çalışmalarına Medikalpark Ankara Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Kinoanın faydaları nelerdir
Dyt. Deniz Akça
Dyt. Deniz Akça
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube