Yas

Yas

Ölüm ile karşılaşma evrensel bir durumdur. Her canlı eninde sonunda herşeyin öldüğü gerçeğini kabullenmeyi öğrenir. Bizler de kendi sonumuza doğru ilerlerken çok sayıda kayıp yaşarız. Ölümü çok farklı biçimlerde yaşarız; Evcil bir hayvanın ölümü, yaşlı yakınlarımızın ölümü, aile bireylerinden birinin ölümü ve diğer sevdiklerimizin ölümü.

Freud' a göre ölüm ve yas reaksiyonu şu aşamalardan geçmektedir.

Ölenin ardından yaşanan ilk reaksiyon inkar safhasıdır. Bu süre, ölümün nasıl olduğu, beklenen bir ölüm olup olmadığı, ya da ölene hissedilen duygusal bağlantıya ve öleni "kaçıncı yaşımızda" kaybettiğimize göre değişmektedir.

Bu  dönemden sonra kabullenme süreci ve suçlu arama davranışı baş gösterir. Bu süreçte kimi yüksek sesle kendini aklar, diğerlerini suçlar, kimi içine çekilir ve kendini suçlayıp suçlamamak arasında gider gelir.

Buraya kadar olan safhalar "akut dönem" olup, fırtına yatıştığında herkes kendi içine çekilir ve muhasebesini yapmaya başlar. Bu dönemde ölene karşı yaşanan duygusal çatışmalar süreci belirler. Ölenle belirgin ruhsal çatışması olanlar bu süreci daha zor ve daha uzun sürede atlatmaktadırlar. Zamanla duygular yatışır ve yas reaksiyonu sona erer.

Yas Evreleri:

1)      Şok ve İsyan; direnç, inkar, yadsıma, öfke, sıkıntı, gerginlik,hesaplaşma, suçluluk

2)      Yüzleşme ve Kabullenme; keder, suskunluk, çöküntü, üzüntü, acı

3)      Başetme ve Uyum; gelişim, güçlenme ve olgunlaşma

KOMPLİKASYONLU  YAS (Uzamış Yas Reaksiyonu)


Bireyler, yas süreçlerini sağlıklı bir şekilde tamamlayamadıkları zaman "komplikasyonlu yas" durumu ortaya çıkar. Bu durumda birey,  kaybettiği kişi hakkında acı hissetmeden konuşamaz. Bazen basit bir olay, şiddetli keder durumunun tetiklenmesine yol açabilir.

Ölmüş olan yakınının eşyalarını ortadan kaldırmak istemez.

Kaybettiği kişinin ölüm öncesinde yaşadığı belirtileri ,kendinde hissetmeye başlayabilir.

Arkadaşlarından ve ailesinden uzaklaşır veya hayat tarzında ciddi değişiklikler yapar.

Ölmüş olan yakının,  bazı huy kalıplarını bilinçsiz bir şekilde taklit etmeye başlar.

Dikkatsiz ve kendine zarar vermeye yönelik davranışlar içine girer.

Kaybettiği yakınını hatırlatan herşeyden uzak durmaya çalışır.

Tüm bu belirtilerin varlığı,  uzamış yas reaksiyonu tanısını  alabilmesi için kayıptan sonra iki ay gibi bir sürenin geçmesi gerekmektedir. Belirtilerin devam etmesi durumunda profesyonel destek almak önem kazanmaktadır.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Merve Tepeli Yürüten

 1976 yılında İstanbul’ da doğdu.  1998 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü’ nü bitirdi.  Kognitif ve Davranışçı Terapiler, Aile ve Çift Terapileri, Cinsel İşlev Bozuklukları ve Tedavileri eğitimlerini tamamladı. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikoloji Laboratuarında 3 yıl boyunca Psikolojik Testler üzerine eğitim aldı.  Sırasıyla Fransız Lape Hastanesi, Anadolu Ruh Sağlığı Merkezi, İsviçre Hastanesi ve Göztepe Şafak Hastanesi'nde Psikolog olarak görev aldı.  Psikoloji çalışmalarının yanısıra,Association For Coaching resmi kurumsal üyesi olan The Coaching Institude tarafından verilen Yaşam Koçluğu, Kurumsal Koçluk ve Yönetici Koçluğu eğitimlerini tamamladı.  Association For Coaching(London) tarafından düzenlenen Embracing Excellence, Ethics in Coaching başlıklı eğitim ve seminerlere katıl ...

Etiketler
Freud
Psk. Merve Tepeli Yürüten
Psk. Merve Tepeli Yürüten
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube