Vitamin d: güneş ışığı vitamini

Vitamin d: güneş ışığı vitamini

Bir vitamin eksikliğinden neler mi olur; bakalım neler oluyor. D vitamini eksikliği dünya genelinde sık görülmektedir. Vücudun D vitamini sentezleyebilmesi için güneşle temas etmesi ve D vitamininden zengin besinlere ihtiyacı vardır. Vitamin D eksikliği pandemisinin sebebi ise yaşam tarzı ve çevresel faktörlerdir. Hava kirliliği gibi çevresel faktörler güneş ışığına engel oluşturduğu için D vitamini eksikliğine yol açar.

D vitamini eksikliği önemli bir halk sağlığı sorunudur. Eksikliği birçok kronik hastalıkla ilişkilidir. Yapılan araştırmalar D vitamini eksikliğinin kalp hastalıkları, kanser, depresyon , kemik kırıkları, otoimmün hastalıklar ve tip 2 diyabet hastalığıyla ilişkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca obez bireylerin de D vitamini seviyleri  düşük bulunmuştur. Vitamin D eksikliği olan hastaların D vitamini düzeyleri olması gereken aralıklara geldiğinde mortalitenin (ölüm oranı ) azaldığı görülmüştür.

Güneş ışınları deriyle temas etmesi sonucu D3 vitamini sentezlenir. D2 vitamini ise besinlerin içerisinde yer alır. D vitaminin vücuttaki temel görevleri arasında kalsiyum ve fosfor seviyelerini ayarlamak da vardır. D vitamini eksikliğinde kalsiyumun sadece %10-15’i ve fosforun %60’ı absorbe edilir.

D vitamini içeren besinler arasında balıklar, yumurta, morina balığı karaciğer yağı, tereyağ (doğal) ve mantarlar vardır.

Günde 20-30 dakika doğru güneşlenerek D vitamini sentezlenebilir. D vitaminin sentezlenebilmesi için güneşin tepede dik olduğu saatler yani UVB ışınlarının geldiği zamanlar tercih edilmelidir. Ayrıca güneş kremi kullanılmamalıdır! D vitamini yağda çözünün bir vitamindir; güneş kremi sürüp güneşlendikten sonra duş almak bütün D vitaminini beraberinde götürür. Koyu ten rengine sahip kişiler beyaz tenli kişilere göre daha fazla güneşlenmelidirler.

D vitamini eksikliği bulunan risk grupları:

-Bariyatrik cerrahi geçirmiş hastalar

-Malabsorbsiyon Sendromu olan hastalar

-Nefrotik Sendromu olan hastalar

-Antikonvülzan ve glikokortikoid ilaç kullanımı olan hastalar

-Obezler

-Emziren kadınlar

-Yaşlılar

-Yeteri kadar güneşlenemeyen kişiler

-Koyu ten rengine sahip kişiler

*Birçok araştırma D vitamininin kanserle ilişkisini göstermiştir; özellikle de kolorektal kanserle ilişkisi bulunmuştur. Health Professionals Follow-up Study (HPFS) araştırmasına baktığımızda D vitamini yüksek olanlar düşük olanlara göre daha az kolon kanserine yakalanmıştır.

*Framingham Heart Study ise D vitaminin düşük olanların yüksek olanlara göre daha fazla kalp hastalıklarına yakalandıklarını göstermiştir.

*Obez bireylerde D vitamini seviyesinin düşük bulunması, artmış kanser riskinin potansiyel mekanizmaları ile ilişkili bulunmuştur. Obez bireylerin kilo vermesi sonucu D vitamini seviyelerinin normale geldiği görülmüştür.

*D vitamini eksikliği depresyonla doğrudan ilişkilidir. Depresyon hastalarında D vitamini seviyesi oldukça düşüktür. D vitaminin eksikliği depresyona yol açmaktadır.  Norveç’te yapılan bir araştırma depresyonlu hastaların D vitamini ile tedavisi sonucu semptomların gerilediği görülmüştür.

*Parkinson hastalığının gelişiminde kronik D vitamini eksikliğinin de rol oynadığı düşünülmektedir. Mini-Finland Health Survey sonuçları bize düşük D vitamini seviyesinin Parkinson gelişimine yol açabileceğini göstermektedir.

*D vitamini vücudun kalsiyumu absorbe etmesine yardımcı olur ve kemik sağlığı için önemlidir. D vitamini ayrıca kas gücünü arttırarak sakatlıkları önler. Birçok araştırma düşük D vitaminin yaşlılarda kırık ve yere düşme riskini arttırdığı göstermiştir. Bu demek olmuyor ki yaşlı bireylere yüksek doz D vitamini takviyesi yapılmalıdır. Birçok meta-analizin sonucu yaşlı bireylerde D vitamini takviyesinin fayda değil zarar sağladığını göstermiştir.

* Düşük D vitaminin ayrıca multipl skleroz(MS), romatoid artrit ve otoimmün tiroid hastalığı ile ilişkisi bilinmektedir.

Görüldüğü üzere D vitamini sağlık için oldukça önemli ama daha da önemli olan D vitaminini doğal yolardan karşılamaya çalışmaktır. Hiçbir supplementi bilinçsizce kullanmamak lazım; bu vitamin-mineral dahi olsa bilinçsiz kullanımın fayda değil zarar vereceği unutulmamalıdır. Yeteri kadar güneşlenen ve D vitamininden zengin beslenen sağlıklı kişilerin D vitamini supplementi kullanması gerekmez. Yukarıda saydığım bazı sağlık sorunlarında D vitamini takviyesi gerekebilir ama bunun için mutlaka bir uzmana danışmak lazım. Bilinçsizce kullanılan yüksek doz D vitamini suppelementlerinin hayatı tehdit edici sorunlara yol açabileceği unutulmamalıdır. İlk önce D vitamini doğal yollardan karşılamaya çalışmak gerek. Güneş gören muhteşem bir ülkede yaşıyoruz, bunun değerini bilelim. Bunun dışında yukarıda saydığım D vitamininden zengin besinleri beslenme programınızdan eksik etmemeye çalışın.  Güneşli Günler…

Diyetisyen Tuğba Cici

KAYNAKLAR

-Melamed ML, Michos ED, Post W, Astor B. 25-hydroxyvitamin D levels and the risk of mortality in the general population. Arch Intern Med. 2008;168:1629–37.

-Wang TJ, Pencina MJ, Booth SL, Jacques PF, Ingelsson E, Lanier K, et al. Vitamin D deficiency and risk of cardiovascular disease. Circulation. 2008;117:503–11.

-Harvard School of Public Health Nutrition Source. Vitamin D and health. [Last accessed on 2010 Aug 30].

-Jorde R, Sneve M, Figenschau Y, Svartberg J, Waterloo K. Effects of vitamin D supplementation on symptoms of depression in overweight and obese subjects: Randomized double blind trial. J Intern Med. 2008;264:599–609.

-Knekt P, Kilkkinen A, Rissanen H, Marniemi J, Sääksjärvi K, Heliövaara M. Serum vitamin D and the risk of Parkinson disease. Arch Neurol. 2010;67:808–11.

-Keegan, Raphael-John H. et al. “Photobiology of Vitamin D in Mushrooms and Its Bioavailability in Humans.” Dermato-endocrinology 5.1 (2013): 165–176. PMC. Web. 13 Dec. 2016.

-Matsuoka LY, Ide L, Wortsman J, MacLaughlin JA, Holick MF. Sunscreens suppress cutaneous vitamin D3 synthesis. J Clin Endocrinol Metab. 1987;64:1165–8.

-Mason C, Xiao L, Imayama I, Duggan CR, Bain C, Foster-Schubert KE, et al. Effects of weight loss on serum vitamin D in postmenopausal women. Am J Clin Nutr. 2011;94:95–103.

-Hintzpeter B, Scheidt-Nave C, Müller MJ, Schenk L, Mensink GB. Higher prevalence of vitamin D deficiency is associated with immigrant background among children and adolescents in Germany. J Nutr. 2008;138:1482–90.

-Wortsman J, Matsuoka LY, Chen TC, Lu Z, Holick MF. Decreased bioavailability of vitamin D in obesity. Am J Clin Nutr. 2000;72:690–3.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Tuğba Cici

Dyt. Tuğba CİCİ, lisans öncesi öğrenimini Neuenmarkt-Wirsberg Grund und Hauptschule'de (Almanya), Markgraf Georg Friedrich Gymnasium'de (Almanya) ve Hamdi Bozbağ Anadolu Lisesi'nde tamamlamştır. Ardından İstanbul Bilim Üniversitesi Beslennme ve Diyetetik başlamış olduğu lisans eğitimini 2014 yılında tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra başlamış olduğu Acıbadem Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik yüksek lisans eğitimine hala devam etmektedir. Mesleki çalışmalarına Vital Fulya Plaza'da bulunan özel merkezinde devam eden Dyt. Tuğba CİCİ, üniversite eğitimi süresince ve sonrasında pek çok mesleki kongre, eğitim ve seminere katılmıştır. Ayrıca kendisi iyi derecede Almanca, İspanyolca ve İngilizce bilmektedir. Dyt. Tuğba CİCİ'nin katılmış olduğu eğitim, konferans ve seminerlerden bazıları şöyledir; ...

Etiketler
Vitamin d eksikliği
Dyt. Tuğba Cici
Dyt. Tuğba Cici
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube