Varisin ameliyatsız tedavi yöntemleri

Varisin ameliyatsız tedavi yöntemleri

Sağlık alanında dünyada sürekli devam eden Ar-Ge yatırımları ve dev firmaların yüksek kazanç beklentileri sağlıkta sürekli yeni teknolojiler ve yeni tedavi yöntemleri gelişmesini sağlamaktadır.

Örneğin geçmişte genel cerrahi kliniklerinde her gün 1-2 mide ülseri ameliyatı yapılırdı, geliştirilen ilaçlar sayesinde bu mide ülseri ameliyatı neredeyse tarih olmuştur. Benzer şekilde kalp damarı tıkalı kişilerin neredeyse hepsi By-Pass ameliyatıyla tedavi edilirdi ama gelişen stentler sayesinde günümüzde ancak 10 hastadan biri By-Pass ameliyatı olmaktadır, stent konulamayacak kadar ileri olanlar dışında uygulanmamaktadır.

Bu teknolojik gelişmelerden varis hastaları da nasibini almıştır, ve 20-30 yıl öncesine kadar çok ciddi değişiklikler olmuştur hatta o yıllarda rutin yapılan stripping ameliyatı neredeyse tarihe karışmıştır yerini teknolojik ameliyatlar olan damar içinden lazer , damar içinden radyo frekans ve zamk tedavisi gibi yöntemlere ya da çok daha üstün olan ameliyatsız tedavi yöntemlerine bırakmıştır. Bu sayfanın konusu da budur

Ameliyatsız Varis Tedavi Yöntemleri

İki gurup olarak incelenebilir; Damarın içine verilen ilaçlar ve teknolojik yöntemler. Varis ilacı ve çorabı gibi tedavi etmeyip hastayı rahatlatan uygulamalar isim olarak anılmıştır, ayrıntıları başka sayfada yazılmıştır. Damardan İlaç Uygulanarak Yapılan Tedaviler

Skleroterpi

Uzun yıllardan beri uygulanmaktadır, geçmişte daha çok orta kalınlıktakilere uygulanırken günümüzde 2-3 cm çapındaki damarlara dahi başarıyla uygulanmaktadır. Damarın içten olarak yanıp tamamen yok olmasını sağlar.

Köpük Tedavisi

Skleroterapide kullanılan ilacın hava ile köpürtülerek uygulanmasıdır. Aynı madde kullanılır ama köpük haline getirilip uygulanması sayesinde kullanılan ilaç miktarı % 75 azalır. Bu sayede bir seansta daha fazla damara müdahale edilmiş olur. Köpükle yapılan tedaviler skleroterapiyi oldukça azaltmıştır. Sklaroterapide görülen pıhtı oluşumu ve rahatsız edici flebit köpükte daha azdır. İğne girebilecek kadar incelerden çok kalın damarlara kadar hepsi yok edilebilir. Ultrason eşliğinde uygulama da yapılabilmektedir.

Vücut Dışından Uygulanan Cihazlarla Yapılan Tedaviler

Exotherme Lazer

Kılcalların tedavisinde kullanılır. Geliştirilmiş en başarılı lazerdir, cihazın pahalı olması sebebiyle yaygınlaşamamaktadır. Hiç iz bırakmadan iyileşme sağlaması sayesinde özellikle yüzdeki kılcal damar çatlamalrı için mükemmel çözümdür. Aynı şekilde bacaklarda da güvenle kullanılabilmektedir. Genellikle 1-2 seasnta tamamen yok edilebilir. Exotherme lazer ilk kullanıcısı Dr. Hasan Berat Cihan'dır.

İPL Lazer

Işığın taşıdığı ışık sayesinde damarı tahrip ederek tedavi eder. Uzun yıllardır kullanılmaktadır. En öenmli olumsuzluğu çoklu seanslar gerektirmesidir. Özellikle yüz bölgesinde çok dikkatli ounmalıdır yoksa ciddi yanıklara neden olabilir.

Radyo Frekans

Çok ince iğne damara dokundurulur ve radyo dalgaları verirli, verilen radyo dalgaları damarı ısıtarak yok eder. Damara dokunulduğu anda yok olur bu güzel bir sonuçtur ancak 2-3 seans gerektirebilir. En yaygın kullanılan teknolojilerdendir.

Ameliyatsız Varis Tedavisi Üstünlükleri

Yatmayı gerektirmez;
Aynı gün işe dönülebilir
Ameliyat izi kalmaz
İşlem sonrası morluk yok denecek kadar azdır
Tekrar ihtimali düşüktür
Kıl kadar olanlar dahil her tür damarsal sorunu çözer
Daha ekonomiktir
İşlem esnasında minimal acı olur
Her yaşta uygulanabilir
İyileşme tamamlandığında daha önce varisleri olduğunu anlayacak herhangi bir belirti kalmaz

Diğer Uygulamalar

Bu uygulamalar daha çok hastanın şikayetlerini azaltmaya yöneliktir, tedavi etmediği gibi ilerlemesini de engellemez.
İlaçlar (daflon, doxium, venoruton)
Varis çorabı
İstirahat
Masaj
Soğuk su banyosu
Kremler
Doğal Varis Tedavileri

Bunlar tamamen hastayı aldatmaya yönelik ve hiçbir olumlu etkisi olmayan tam tersi zararları olan uygulamalardır.

Sülük yapıştırma

Hacamat
Çaylar

Ameliyatsız Varis Tedavisi Yapılan Klinikler

Bu yöntemler daha çok fleboloji uzmanlarının çalıştığı yerlerde yaygın olarak kullanılmakta ve her hasta için en uygun yöntem veya yöntemler tercih edilmektedir. Klinik seçerken bu uygulamaların olup olmadığı önceden konuşulmalıdır.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Atilla Kaya

Op. Dr. Atilla Kaya, 1961 yılında Malatya’da doğmuştur. İlk, orta ve liseyi Malatya'da bitirerek lisans öncesi eğitimini tamamlamıştı. 1980 yılında üniversitesi sınavını kazanarak Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini başlamıştır ve lisans eğitimini 1986 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanını almıştır. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda ihtisasını tamamlamıştır. Yandal eğitimini Genel Cerrahin’in alt branşı olan Proktoloji (Hemoroid ve Kıl Dönmesi) alanında yapmıştır. Mardin Nusaybin Akarsu Nahiyesi Sağlık Ocağı, Ankara Gölbaşı Belediye Tabipliği, İstanbul Samatya Hastanesi, Ankara Elmadağ Devlet Hastanesi ve Osmaniye Devlet Hastanesi’nde görev yapmıştır. Op. Dr. Atilla Kaya, birçok hastane ve klinikte çalışmıştır. 2006 yılından itibaren ortağı olduğu Medicalart Cerrahi Kliniği'nde çalışmalarını ...

Etiketler
Varis çorabı
Op. Dr. Atilla Kaya
Op. Dr. Atilla Kaya
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube