Varikosel ameliyatında nelere dikkat edilmelidir?

Varikosel ameliyatında nelere dikkat edilmelidir?

İlk defa Curling tarafından tanımlanan varikosel,  sebebi  net  olarak  bulunamayan bir hastalıktır.  Farklı  sebepler öne sürülmüştür. Testis toplardamarlarının içinde bulunan ve kanın geriye kaçışını önleyen kapakçıklar vardır. Bunların eksikliği kirli kanın aşağı yönde testislere geri kaçmasına neden olur. Bu durum testislerde ısı artışı ve toksik maddelere maruziyete sebep olur . Testisin etrafını kaplayan çok ince deri sayesinde ve diğer birtakım mekanizmalarla testisin ısısı normalde 33 derece civarındadır. Ancak varikoselde bu ısı 35 derecelere yükselmektedir. Bunların etkisi ile testiste hasar meydana gelir. Spermlerin hareket  yetenekleri ve şekilleri bozulur sayıları azalır.Bu durumda kısırlık oluşabilir. Spermiogramı sorunlu olan hastaların dörtte birinde varikosel vardır. Tüm erkeklerin yüzde 12 'sinde görülüyor. Gördüğünüz gibi sık rastlanan bir hastalıktır ve varikosel olduğunu bilmeyen pek çok insan vardır.

Varikoselin tanısı elle muayene edilerek konur. Doppler filmi gerekli durumlarda ve genellikle ameliyat öncesi yapılır.Elle muayene parmaklara  anormal dolgun ve belirginleşmiş damarların ele gelmesiyle teşhis konur Doppler filminde de normalden geniş damarlar(2.7 mm den büyük )  ve/veya  testis damarlarında reflü dediğimiz geri akım ile kendini gösterir.Dediğimiz gibi doppler filmi gerekli durumlarda istenir. Örneğin nüks varikosellerde, eğer varikoselin elle muayenesinde arada kalınmışsa tanıya yardımcı olarak istenebilir.

Varikosel tedavisinin amacı , toplardamarları bağlamak,geride toplardamar bırakmamak ve testis atardamarı ve dallarını korumak , lenf damarlarını korumaktır.Bu amaçlarla açık cerrahi(mikroskopla değil) ,radyolojik damar tıkama gibi yöntemler uygulansa da  varikoselin esas tedavisi mikrocerrahidir. Mikroskop kullanılınca ameliyatın başarı oranı yüzde 50' ye varan oranlarda artmaktadır. Yan etkilerde belirgin azalma izlenir.Testislere su toplanması,testislerde küçülme tekrardan varikosel oluşumu mikrocerrahi dışı yöntemlerde sık olarak görülür. Bunları yaşamamak için deneyimli mikrocerrahi uzmanları tarafından yapılmalıdır.

Mikrocerrahi ameliyat sonucu gebe kalan hasta sayısı belirgin olarak fazladır. Son dönemlerde loop dediğimiz büyütücü gözlüklerle yapılan ve mikrocerrahi diye sunulan vakalara  rastlamaktayız. Bu hastalarda mikroskop kullanılmamıştır . Bu nedenle mikrocerrahi yapılmamıştır.Buna hastalarımızın dikkatini  çekme konusunda değinmek istedim . Loop ile mikroskop farklı şeylerdir. Ameliyattan önce mutlaka bunu sormak gerekir.

Saygılarımla esenlikler dilerim.

 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Levent Türk

 

Op. Dr. Levent Türk , lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak 2006 yılında Üroloji Uzmanı olmuştur.

 

Op. Dr. Levent Türk, mesleki çalışmalarına İstanbul'da bulunan Lim Üroloji Kliniği'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
Op. Dr. Levent Türk
Op. Dr. Levent Türk
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube