Ünlülerin diyet sırları gerçekten sağlıklı mı?

Ünlülerin diyet sırları gerçekten sağlıklı mı?

Gün geçmiyor ki ülkemizden veya yurtdışından bir ünlünün uyguladığı diyet programı ile ilgili bir haber basına yansımasın… Peki tüm metotlar doğru mu ve herkes için uygun mu? Beslenme stratejilerinin ve beslenme programlarının kişiye özel düzenlenmesi gerektiği unutulmamalı.  Herkesin sağlık durumunun ve kan bulgularının farklı olduğu es geçilmemesi gereken bir nokta. Herhangi birinin uyguladığı bir yöntemin veya beslenme programının uygulanması sağlıkla ilgili kötü sonuçlar da doğurabilir.

YURTİÇİNDEN DİYET HABERLERİ – KİM NASIL ZAYIFLIYOR?

SEZEN AKSU: Mısır püskülü suyunu haşlayıp sabah aç karnına içiyor.

Değerlendirme: Mısır püskülü, vücuttan fazla suyu yani ödemi uzaklaştırıcı etki gösterir. Yani metabolizma hızlandırma özelliği yoktur. Bunun dışında mısır püskülü çayı ile verilen kilo, yağ dokusundan değil vücut suyundandır. Aşırı miktarda tüketilen mısır püskülü çayının böbrek fonksiyonları üzerinde olumsuz etkisi olabilir. Unutulmamalıdır ki, ilaçla zehiri ayıran tek fark dozdur.

DENİZ SEKİ: Günde iki öğün soğan, lahana ve maydanoz haşlayıp suyunu içiyor.

Değerlendirme: Bu üç sebzenin de kilo verdirme gibi bir özelliği söz konusu değil. Sadece maydanoz, aynı mısır püskülü gibi vücuttaki ödemin uzaklaştırılmasında etkili. İki öğün hiç besin tüketmeden sadece sebze suyu içmek, günde 1000 kalorinin altında kalori alınmasına sebep olur. Karbonhidrat, protein, vitamin ve minerallerden oldukça fakir olan bu düzen, uzun süre boyunca uyguladığı takdirde sanatçının kas kaybetmesine, böbrek sorunları yaşamasına ve vitamin-mineral yetersizliğine bağlı sağlık sorunları yaşamasına neden olabilir.

YURTDIŞINDAN DİYET HABERLERİ – KİM NASIL ZAYIFLIYOR, KİM NASIL FORM TUTUYOR?

JENNIFER LOPEZ: Greyfurt Ekstresi kullanıyor.

Değerlendirme: Birkaç bilimsel çalışma greyfurdun, zayıflama üzerinde olumlu etkileri olabileceğini gösterse de, hala kanıtlanmış bir durum değil. Sadece greyfurt ekstresi kullanarak kilo vermek mümkün değildir. Zayıflamanın tek yolu, günlük kalori alımının azaltılması ve günlük fiziksel aktivitenin arttırılmasından geçer. Jennifer Lopez'in bu taktiği; bir beslenme programı ve düzenli egzersiz ile desteklediğini düşünüyorum.

CINDY CRAWFORD: Yemeklerden önce aç karna sirke içiyor.

Değerlendirme: Sirkenin, kan şekerinin daha kontrollü yükselmesine yardımcı olduğu ve bu nedenle tatlı isteğini azaltmada etkili olabileceğine dair bilimsel veriler olsa da, sirkenin bu etkisi tam olarak kanıtlanabilmiş değildir. Ayrıca aç karna sirke tüketmek, sirke asidik bir yapıda olduğundan ötürü mide sağlığına zarar veebilir.

VİCTORİA BECKHAM: Öğünde 300 kaloriyi, günde 1000 kaloriyi aşmıyor.

Değerlendirme: Bir kadının ana öğün başına 300 kalori tüketmesi yetersiz sayılamaz, fakat Victoria Beckham'ın günlük aldığı kalori miktarı oldukça düşük. Günlük aldığı kalori miktarına bakıldığında, Victoria Beckham'ın günlük vitamin, mineral, protein ve yağ ihtiyacını karşılaması çok zor. Bu da uzun dönemde sağlık sorunları ile karşılaşabileceğini gösteriyor. Önceki dönemlerde yoğun kas kaybı yaşadığı gündeme gelmişti, uzun dönemde günde 1000 kalori ile bu çok olağan bir durum.

 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Gizem Şeber

Etiketler
Ünlülerin diyet sırları gerçekten sağlıklı mı
Dyt. Gizem Şeber
Dyt. Gizem Şeber
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube