Tüp mide ameliyatı sonrası beslenme

Tüp mide ameliyatı sonrası beslenme

1. AŞAMA: Açık Sıvı ( Berrak) Diyet

Berrak sıvı diyet ameliyat sonrası 1-2 gün boyunca verilir. Azar azar ve sık aralıklarla bir yemek kaşığı ile her saat ortalama 100 ml sıvı verilmelidir. Sıvının miktarı ağırlıklı olarak su olmalı ama beraberinde; berrak tanesiz ve unsuz (az yağlı) et suyu, tavuk suyu, şekersiz-tanesiz kompostolar, açık-şekersiz bitki çayları (ıhlamur, rezene, papatya),elma suyu, portakal suyu tüketilebilir. Berrak sıvıları tolere edebiliyorsanız bir sonraki gün yarı sıvı diyete geçebilirsiniz. 

2. AŞAMA: Tam Sıvı Diyet
Tam sıvı diyet ameliyat sonrası 2.-14.gün boyunca verilir. Berrak sıvı diyette önerilen bütün içecekler, light ayran, yağsız süt, light kefir, sulu kıvamda yoğurt ve ya probiyotik yoğurt, süzülmüş(az posalı) çorbalar, sıvılarla birlikte toz protein destekleri tüketilmelidir. Sıvıları, küçük miktarlarda tüm güne yayarak tüketmek çok önemlidir. Özellikle gazlı içeceklerden( kola, fanta, soda, gazoz) ve yüksek kalorili meyve sularından uzak durmalıyız. Mide hacminizin hiçbir zaman eskisi gibi olmadığını unutmayın! Mideniz gerginlik hissettiğinde beslenmeye ara vermelisiniz.Ameliyattan sonraki ilk birkaç haftada çocuklar için olan çiğnenebilir vitamin-mineral desteklerini kullanın. Daha sonra isterseniz tablet formundaki multi vitaminlere geçebilirsiniz. İlaçların sıvı veya çiğnenebilir formları tercih edilebilir.

3. AŞAMA: Püre – Yumuşak Diyet
Püre edilmiş diyet ameliyat sonrası 3.-4.hafta boyunca verilir. Artık mide keseniz iyileşmiş durumdadır. Yumuşak ve yarı-katı gıdaları rahatlıkla tolere edebilirsiniz. Öğünlerde öncelikle protein içeren gıdalara odaklanın, yağ ve şeker oranı yüksek ve sindirimi zor olan yiyeceklerden kaçının. Tam sıvı diyette izin verilen bütün içecekler, rafadan yumurta, ezilmiş yağsız peynir, meyve püresi ve püre edilmiş yiyecekler, bebek mamaları tüketilebilir.Üçüncü haftadan sonra ufak porsiyonlarda deneme yaparak sebze çeşitlerini haşlanmış veya buharda pişirilerek püre şeklinde yiyebilirsiniz. Günde 3-4 kere 100ml lik püre yeterli gelecektir. Beslenmenize ilave ettiğimiz bazı gıdaları rahatlıkla tolere edemeyebilirsiniz. Bu durum karşısında endişenmeyin. Tüketilen besinlere karşı ön yargılı olmayın, ilerleyen dönemde tekrardan tüketmeyi deneyin.
Eğer pürelenmiş yiyecekleri tolere etme sorunu yaşıyorsanız:
1.Yeme hızınızı yavaşlatmayı deneyin.
2.Porsiyonu azaltın. 

4. AŞAMA: Katı Diyet
5.haftadan itibaren her seferinde bir katı gıda tolere durumuna göre denenerek yavaş yavaş beslenmemize eklenebilir. Her lokma en az 15-20 kez çiğnenmeli ve katılarla sıvılar asla birlikte alınmamalıdır.
• Vücudunuzun tepkisini ölçmek için her seferinde bir yeni gıda ekleyin.
• Poşu kolay kolay geçemeyen topaklar oluşturmaya meyilli olduklarından ekmeği en son ekleyin.
• Bu aşamada kırmızı et, çiğ sebzeler ve kabuklu çiğ meyveleri yavaş yavaş ekleyebilirsiniz.
• Tüm gıdaları çok iyi çiğnemeyi ve eğer gerekliyse öğünlerde sadece az miktarda sıvı tüketmeyi unutmayın.
Midenizin alışma döneminde olduğunu unutmayın. Eğer çok hızlı yemek yerseniz , ya da yeterince çiğnemeden yerseniz , şişkinlik ve bulantı veya kusma gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Ameliyattan yaklaşık üç ay sonra sınırlamalar kalkmıştır. Kırmızı et, çiğ sebze ile çiğ meyve yiyebilirsiniz. İyi çiğnemek kaydıyla tüm katı yemekleri yiyebilirsiniz. Şeker ve tatlılardan, kremalı çorba, sos, tereyağı, kızarmış gıdalar ve fast food gibi yüksek yağlı gıdalardan da kaçının.

Obezite Cerrahi Sonrası Altın Kurallar

** Proteini, karbonhidrat ve yağlardan önce tercih edin

Günlük beslenmemizde en az 60 gr protein alınmalıdır. Beslenme aşamalarımıza göre protein içerikli besinlere yer vermeliyiz. Kırmızı et yerine; süt ve süt ürünleri, yumurta, balık, yumuşak tavuk ve hindi eti, soya ürünleri tercih edilmelidir.

**Ayak üstü atıştırmayı bırakın
Televizyon karşısında, ayak üstü, başka bir işle uğraşırken yemek yemekten kaçının. Bu şekilde yediğimizin miktarın kontrolünü sağlamakta zorlanırsınız. Yemeği yediğimiz süre 20 dk dan az olmamalıdır. Bu durum bulantı ve kusmanın oluşmasını önleyerek ve tokluk hissinin oluşmasını sağlayacaktır.

**Küçük lokmalar tüketin
Yiyecekler küçük miktarda yenildiğinde mide poşunda azalan yer kullanışlı hale gelecektir ve çiğneme ile hassas yeni açılan midenin tıkanması önlenecektir.

**Yağlı yiyeceklerden uzak durun
Yiyeceklerinize yağı göz kararı değil ölçerek ilave edin. Porsiyona düşen yağ miktarı 5 g dan fazla olan yiyeceklerden uzak durun. Yağlı yiyecekler sınırlandırılmalı( margarin, mayonez, krem peynir, kremalı yiyecekler...) Günlük 3 porsiyondan fazla tüketilmemeli.( 1 tatlı kaşığı = 10 ml =1 porsiyon ) Yağ içeriği için etiket okumayı alışkanlık edinin.Günde en fazla 35 g yağ almayı hedefleyin.

**Uzun Süreli Açlıktan Sakının
Beslenmenizde günde en az 3 ana öğün ve 1-2 protein ağırlıklı ara öğüne yer vermelisiniz. Dört saati geçen açlık süreleri bir sonra ki öğünde çok fazla yeme isteği doğuracağı gibi metabolizmanızında yavaşlamasına neden olacaktır.

**Midenizi biz, tabağınızı siz küçültün
Porsiyon kontrolü sağlamak ve yemek yerken göz doygunluğu oluşturmak adına yemek yediğimiz tabakları küçültelim. Fazla yememek için yemeğe başlamadan önce yiyecek ve içeceklerinizi ölçün.

**Kendinizi dinleyin
Dolgunluk ve doygunluk hissettiğinizde, yeme ve içmeyi sonlandırın. Nasıl olsa ameliyat oldum, isteğimi sınırsızca yiyebilirim gibi düşüncelere son verin. Midenizi "yeniden eğittiğinizi" unutmayın. Çok hızlı yerseniz, çok fazla çiğnemezseniz ve çok fazla yerseniz rahatsızlık duymanız kaçınılmazdır.
Yeni bir başlangıç yapın ve sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzınız haline dönüştürün.
Ameliyattan önce ve sonra hasta belli miktarlarda düzenli egzersiz düzenine hazır olmalıdır. Bu, beklenmesi gereken kilo kaybını arttırır ve tekrar kilo almayı engeller.

 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Erol Vural

Op. Dr. Erol Vural, 1974 yılında Kırşehir'de dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul eğitimini Kırşehir Cacabey İlköğretim Okulu'nda tamamlayan Dr. Vural lise eğitimini ise Ankara Aydınlıkevler İnönü Anadolu Lisesi' nde aldı. Tıp eğitimine 1992 yılında  Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlayan Dr. Vural, 1998 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. İhtisasını Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi bölümünde sürdüren Dr. Vural, uzman doktor unvanını almasının ardından mecburi hizmetini 2004 yılında 2 yıl süreyle Erzurum Palandöken Hastanesi'nde gerçekleştirdi. Ardından İsveç Karolinska Üniversitesi'nde klinik fellowship olarak Obezite ve Metabolik Cerrahi alanında çalıştı. Sonraki mesleki yaşantısında İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde ve Esenyurt Devlet Hastanesi' nde görev yapan Dr. Vural, 2 ...

Etiketler
Obezite tedavisi
Op. Dr. Erol Vural
Op. Dr. Erol Vural
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube