Travmayı anlamak

Travmayı anlamak

   Travmatik deneyimler, travmaya bağlı tepkiler oluşturur. Travma, yaşamın ilk devrelerinde olmuşsa, fiziksel, ruhsal, entellektüel gelişimi olumsuz etkiler. Başlangıçta ortaya konan başa çıkma becerileri, uyum belirtilerinin işaretleridir. Ancak sonra  bu uyum belirtileri, hastalık belirtileri haline gelebilmektedir.

Zaman geçtikçe travma yaşayan kişilerin travmatik yaşantıları tekrarlar ve genel işlevlerini bozacak bir biçimde bütünleşmemiş (dissosiye) olarak kalırlar.

  Farkına varmadan, bu kopan parçalar ( duygu, düşünce ve imgeler ) kişinin davranışlarını etkiler. Sosyal destek sisteminin eksik olduğu durumlarda risk daha yüksektir.

   Kendilerine zarar verici olan veya tehlikeli olan nesnelerle - ilişkilere yönelebirler.

   Düşünce süreçleri, kalıcı ilişki kurma kapasiteleri, duygusal ifadelerdeki yetersizlik, saldırganlık gibi alanlarda aksama görülür. Tekrarlayan travmalar yaşayan kişiler “öğrenilmiş çaresizlik”  geliştirebilirler.

  Travmanın yaratmış olduğu  zorlukları azaltmak için  farklı bağımlılık davranışları geliştirerek yüksek kaygılarını kontrol etmeye çabalarlar.

  Bu yaşantılara sahip kişilerin  çoğu, ikincil  ruhsal sorunlar geliştirilebilirler, depresyon, suçluluk duyguları, düşük benlik duygusu, çaresizlik ve umutsuzluk bunlardan sadece bir kaçıdır.

     

 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Merve Tepeli Yürüten

 1976 yılında İstanbul’ da doğdu.  1998 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü’ nü bitirdi.  Kognitif ve Davranışçı Terapiler, Aile ve Çift Terapileri, Cinsel İşlev Bozuklukları ve Tedavileri eğitimlerini tamamladı. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikoloji Laboratuarında 3 yıl boyunca Psikolojik Testler üzerine eğitim aldı.  Sırasıyla Fransız Lape Hastanesi, Anadolu Ruh Sağlığı Merkezi, İsviçre Hastanesi ve Göztepe Şafak Hastanesi'nde Psikolog olarak görev aldı.  Psikoloji çalışmalarının yanısıra,Association For Coaching resmi kurumsal üyesi olan The Coaching Institude tarafından verilen Yaşam Koçluğu, Kurumsal Koçluk ve Yönetici Koçluğu eğitimlerini tamamladı.  Association For Coaching(London) tarafından düzenlenen Embracing Excellence, Ethics in Coaching başlıklı eğitim ve seminerlere katıl ...

Etiketler
Zaman
Psk. Merve Tepeli Yürüten
Psk. Merve Tepeli Yürüten
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube