Tırnak batması tedavileri

Tırnak batması tedavileri

Ayakta tırnak batması kadınlarda daha sık olmak üzere her iki cinste de görülür. Tırnaktaki batmanın düzeyine göre değişen bir şekilde kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler. En sık ayak başparmağında görülür. Tırnağın kenarı parmak yan taraf cildi altına doğru ilerleyerek dokuda reaksiyona ve ileri aşamalarda iltihaba sebep olur. Tırnak vücut tarafından yapılır ama vücut için yabancı maddedir işte reaksiyon bundan ortaya çıkar. Tırnağın büyüyerek ilerlemesini sağlayan kısım köktür ve yatak denilen kısım üzerinden büyür. Kök tırnak batması tedavisi yapılırken çok önem arz eder.

Tırnak Batması Neden Olur

Tırnağı derin kesmek

Kenarlarını kıvrık kesme

Dar ayakkabı giymek

Topuklu ayakkabı giyme

Parmağı bir yerlere çarpma

Pedikür yaparken köşeleri fazla almak

Tırnak Batması Belirtileri

Ortaya ilk çıkan ağrıdır, bir süre ağrıdıktan sonra şunlar da eklenir;

Parmakta şişme

Tırnak yanında et çıkması

Cerahat akması

Kızarıklık

Kötü koku

Kanama

Tırnak Batması Tedavisi Hangi Bölüm

Genel cerrahi branşına girer anca bazı ortopedi uzmanları da ilgi duyar ve tedavi ederler. Bunun dışında çok hafif düzeyde yani başlangıç düzeyinde olanlar ayak bakımı yapan yerlerde de tedavi edilmektedir. Tabiki işin doğrusu bu tür sorunlarda uzman doktordan hizmet almaktır.

Tırnak Batması İçin Krem

Ne yazık ki hiçbir işe yarama ihtimali olmayan bazı kremler kozmetik ruhsatıyla piyasaya verilmekte ve hastalar aldatılmaktadır. Kremin batan kısma ulaşması mümkün olmadığı için iyileştirme şansı da yoktur. Bu tür kozmetik ya da bitkisel adı altında satılan ürünlerden uzak durun yoksa doğru tedavinizi geciktirirsiniz. Soğan ya da haşlanmış soğan gibi uygulamalar da yetersiz kalır.

Tırnak Batması Tedavi

Tırnak battıktan sonra ilaçla tedavisi zordur ama ilk dönemler batan kısım hijyene dikkat edilerek biraz yukarı kaldırılabilirse tırnak normal kanalına girip hastalık ilerlemeden durabilir.

Hastalığın düzeyine göre şunlar uygulanabilir;

Tel Tedavisi

Bu iş için geliştirilmiş basit aparatlarla tırnağın batık alanına yaylı veya benzeri mekanizması olan bir çengel takılır yayın germe gücüyle batık kısım günler içinde zahmetsiz bir şekilde battığı battığı yerden çıkar ve düzelir.

Tırnağın Kökünden Tümüyle Çekilmesi

Geçmişte uygulanan ve başarısızlığı ve iyileşmenin aylarca sürmesi sebebiyle artık terk edilmiştir. Daha çok askeriye gibi hasta yoğunluğunun çok fazla olduğu hastanelerde uygulanır.

Tırnak Batması Ameliyatı

En başarılı tedavi seçeneğidir. Parmak uyuşturulur, batan kısım köküyle birlikte alınır. Tırnağa yeni bir şekil verilmiş olur. Tecrübeli ellerde başarısı % 100 yakındır. 3-5 gün ağrı olabilir ve birkaç gün işe ara vermek gerekebilir.

Korunma

Bütün hastalıklarda olduğu gibi korunma önlemleriyle hastalığın oluşmasını engellemek en mantıklı  yaklaşımdır. Bunun için keserken dikkatli olunmalı derin kesilmemeli, uç kısmı dar ayakkabılar yerine rahat ayakkabılar giyilmeli, yüksek topuklu ayakkabı giyileceksa uç kısmı açık olanlar yercih edilerek baş parmak serbest tutulmaya çalışılmalıdır. Batmayı düşündürecek bulgular çıkmaya başladıysa uzman görüşü alınmalıdır.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Atilla Kaya

Op. Dr. Atilla Kaya, 1961 yılında Malatya’da doğmuştur. İlk, orta ve liseyi Malatya'da bitirerek lisans öncesi eğitimini tamamlamıştı. 1980 yılında üniversitesi sınavını kazanarak Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini başlamıştır ve lisans eğitimini 1986 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanını almıştır. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda ihtisasını tamamlamıştır. Yandal eğitimini Genel Cerrahin’in alt branşı olan Proktoloji (Hemoroid ve Kıl Dönmesi) alanında yapmıştır. Mardin Nusaybin Akarsu Nahiyesi Sağlık Ocağı, Ankara Gölbaşı Belediye Tabipliği, İstanbul Samatya Hastanesi, Ankara Elmadağ Devlet Hastanesi ve Osmaniye Devlet Hastanesi’nde görev yapmıştır. Op. Dr. Atilla Kaya, birçok hastane ve klinikte çalışmıştır. 2006 yılından itibaren ortağı olduğu Medicalart Cerrahi Kliniği'nde çalışmalarını ...

Etiketler
Tırnak batması
Op. Dr. Atilla Kaya
Op. Dr. Atilla Kaya
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube