Şüphe sizi gerçeğe götürecek ilk adım: çocukta cinsel istismar

Şüphe sizi gerçeğe götürecek ilk adım: çocukta cinsel istismar

Cinsel istismar son derece örseleyici kısa ve uzun vadede fiziksel ve ruhsal tahribata yol açan vahim bir olaydır.

Cinsel istismara uğrayan bireylerin uzun veya kısa vadede bu probleme özgü belirli ruhsal sorunlar yaşama riski olduğu belirtilmektedir. Kısa vadeli etkiler istismarın hemen sonrasında ortaya çıkan, sürekli olmayan ve yaşa bağlı olan etkilerdir. Uzun vadeli etkiler ise kişinin yetişkinlik dönemine kadar süren ya da yetişkinlik döneminde ortaya çıkan ve süreklilik gösteren etkilerdir.

İstismarın uzun ya da kısa vadede sonucunu etkileyen başlıca faktörler istismarın türü, süresi, sıklığı, istismar sırasında gösterilen şiddet ve verilen sözel mesajlar, çocuk ve saldırgan arasında ki yaş farkı, kurbanın istismara uğradığı zamanki yaşına istismarcının yakınlık derecesine göre değişmektedir.

İstismara uğramış bireylerin çok büyük bir kesiminin psikolojik sorunlar yaşadığı araştırmalarla kanıtlanmıştır.

Özellikle parçalanmış aile yapısı, anne baba arasında yaşanan şiddetli geçimsizlik, ekonomik sorunlar, çocukta Zeka Geriliği ve DEHB (dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu) tanısının olması cinsel istismar için risk faktörü olarak belirlenmiştir.

Özellikle çocuğun ilgi e sevgi gereksiniminin karşılanmıyor olması çocuğun istismara uğraması için başka bir risk faktörüdür.

İstismar sonrası bireylerde özellikle Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Depresyon, Kaygı ve Korku Bozuklukları, Kendine zarar verme davranışları, madde kötüye kullanım öyküsü ve cinsellik ile ilgili olumsuz tutum ve davranışlar, ilişkisel sorunlar gözlemlenebilir.

Bütün bunların yanı sıra çocuk cinsel istismara maruz kalmış ise belli davranışlar sergileyebilir.

Özellikle; Uyku ve yeme bozuklukları, anneye aşırı bağlanma anne olmadığı zamanda huzursuzluk göstergesinde bulunma, sürekli kabuslar görme, içe kapanma, alt ıslatma, kaka kaçırma, parmak emme gibi regresif davranışlar sergileme, karanlıktan ve yabancılardan korkma, fiziksel temasa aşırı tepki verme gibi davranışalar sergileyebilir.

Bunların yanı sıra çocukta farklı yaşına uygun olmayan cinsel davranışlar ya da cinsel konuşmalar gözlemek mümkün olabilmektedir. Oyunlarda veya resimlerinde uygun olmayan cinsel temalar göstermesi çocuğun istismar sonrası sergilediği davranışlar arasındadır.

Küçük çocuklarda özellikle iki çocuğun oral ve cinsel bölgeyle ilgili eylemlerde bulunması önemlidir. İstismar yönünden şüpheli bir harekettir. Şüphe bu durumlarda sizi gerçeğe yönlendirecek önemli bir adımdır.

Bu tarz çocuklarda cinsellikle ilgili sık mastürbasyon, sürtünme davranışları da görülebilir. Fakat bunları normal cinsel gelişim basamağından ayırmak önemlidir. Çocukta mastürbasyon yapma davranışı normaldir. Bunu sık yapması cinsel istismar için şüphe uyandırmaktadır.

 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Zeynep Kaya

Psikolog Zeynep Kaya, Ankara Ufuk Üniversitesi'nde psikoloji eğitimini tamamladı ve ardından İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde BDT yönelimli Uygulamalı (klinik) Psikoloji bölümünde yüksek lisans eğitimine başladı. Eğitimi sırasında Ankara Çankaya Belediyesine bağlı Gündüz Bakım evleri, Ankara Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi Psikiyatri servisi, Özel Boylam Psikiyatri hastanelerinde klinik stajlarını tamamladı ve eğitim hayatı boyunca bir çok kongreye katıldı,16. Ulusal Psikoloji Kongresinde Evliliğe Bakış açısının günümüzde uğradığı değişimi baz alan araştırmasını sundu, kendisi halen akademik çalışmalarına devam etmektedir. Psikolog Zeynep Kaya'nın aile danışmanlığı eğitimi, cinsel işlev bozukluğu eğitimi, oyun terapileri eğitimi, çocuklarda görülen uyum ve davranış bozuklukları, çocuk resimlerini yorumlama, çocuk değerlendirmesinde ...

Etiketler
Zeka artırıcı besinler
Uzm. Psk. Zeynep Kaya
Uzm. Psk. Zeynep Kaya
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube