Sonbahar detoksu

Sonbahar detoksu

~~Detoksifikasyon yani sıkça duyduğumuz ismi ile bilinen detoks; vücudumuzda yediğimiz besinlerle, kullanılan ilaçlarla, mevsim geçişleri ve stres gibi çevresel faktörlerle artan toksinleri vücuttan arındırma işlemine denilmektedir. Vücutta artan bu toksik maddeler, oksidatif stres dediğimiz birtakım metabolik sonuçlara neden olur. Bu durum da bağışıklık sisteminin zayıflamasına, sindirim sistemi sorunlarına, hazımsızlık-ödem artışı ve hızla kilo alımı problemlerine, kronik baş ağrısına, uykusuzluk, yorgunluk ve halsizlik gibi bir çok olumsuz sonuçlara neden olmaktadır.

Detoks diyet programları sanıldığı gibi sadece kilo kaybetmeyi sağlayan bir beslenme biçimi değildir. Doğru uygulandığında, vücudumuzun ve organlarımızın fizyolojik çalışma sürecini düzenlemeye yardımcı olarak kronik hastalıklar riskini azalttığı ve de sağlığımızı yenilemeye yardımcı olduğu bilinmektedir.

Detoks diyet programları zor ve disiplin gerektiren bir süreç olduğu için uzun süre kullanımı önerilmektedir. 3 gün, 5gün, 7 gün ve 15 günlük periyotlarla en sık birer ay aralıklı olacak şekilde yapılması daha uygundur. Detoks uygulamak için en uygun zaman dilimi mevsim geçişleridir. Sabah uyanmakta zorlananlar, yakın zamanda beslenme düzenini değişterenler, karbonhidrat tüketimini arttıranlar, çok seyahet edenler, stresli çalışma hayatına sahip olanlar, şişkinlik-gaz ve ödem problemi yaşayanlar, kronik yorgunluk ve halsizlik hissedenler, çok sık yanlış diyet/şok diyet denemesi yapanlar, fazla alkol ve kafein alımı olanlar, hareketsiz bir yaşam sürenler belirli aralıklarla detoksifikasyon uygulaması gereken kişilerdir.

Detoksun yararları olduğu gibi bilinçsiz uygulandığında zararları da olabilir. 18 yaşın altında, kronik bir hastalığı olanlarda, gebe ve emziren annelerde kullanımı uygun değildir. Detoks beslenme programları, bir diyetisyen kontrolünde bireye özgü olarak planlanmalıdır ve günlük besin öğesi ihtiyaçlarımızı karşılayacak düzeyde olmalıdır.

Peki sağlıklı bir detoks programında nelere dikkat edilmelidir ?

•Bol sıvı tüketin. Ödemin ve toksinlerin vücudunuzdan atılması için en az 2.5-3 litre su için.


•En az 5 porsiyon taze sebze-meyve tüketin.


•Kafein ve alkol içeren içeceklerden uzak durun.


•Yüksek antioksidan içeren besinleri tercih edin. (kivi, kereviz, maydanoz, dereotu, turunçgiller, brokoli başta olmak üzere)


•Kefir, yoğurt gibi besinlere yönelerek doğal probyotik tüketimini arttırın.


•Basit karbonhidrattan uzak durun. Bunu yerine yüksek lif içeren ve zengin b vitamini kaynağı kurubaklagil, tam taneli tahıl ürünleri gibi kompleks karbonhidratlrı tercih edin.


•3 saatten daha uzun süre aç kalmayın. Sizi tok tutacak protein içeren ara öğünler oluştararak en az 6 öğün beslenin.

NARLI KİNOA SALATASI (glutensiz)

Tarif: 4 kişilik

1 porsiyonu; 388.8 kkal

MALZEMELER:

•1 orta boy doğranmış salatalık


•1 adet yeşil ya da kırmızı biber, ince doğranmış


•1 su bardağı pişmemiş kinoa


•½ su bardağı nar taneleri


•½ su bardağı beyaz peynir(isteğe bağlı tofu, lor)


•½ su bardağı küçük parçalar halinde çam fıstığı


•2 yemek kaşığı taze nane, kıyılmış


•1 adet limonun suyu


•¼ su bardağı zeytinyağı


•Tuz, karabiber


•1 diş kıyılmış sarımsak

HAZIRLANIŞI:

Kinoaları bir tavaya ekleyin ve ısıtıp hafif patlamış bir yapı oluşmasını bekleyin. Isınan kinoaların üzerine 2:1 oranında su ekleyin. Ağzı kapalı olarak 15 dakika pişirin. Pişen kinoaları dinlenmeye bırakın.

Geniş bir kapta salatalıkları, nar tanelerini, biber parçalarını, beyaz peyniri, çam fıstıklarını (yağsız tavada rengi kızarana kadar soteleyebilirsiniz) ve kıyılmış naneleri karıştırın. Küçük bir kapta ise sarımsağı, zeytinyağını, limonu, tuz ve karabiberi çırparak iyice karışmasını sağlayın. Son olarak tüm malzemeleri karıştırın. Salatanız hazır, afiyet olsun.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Huma KARABULUT

Dyt. Huma KARABULUT, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 2012 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm'ünde başladığı eğitimini 2016 yılında başarıyla tamamlayarak Diyetisyen Unvanı almıştır.

Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi, Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi, Onkolojji Hastanesi, Erişkin Hastaneleri, ve Dyt. Merve TIĞLI, Nfit Beslenme ve Diyet Merkezi, Ankara Liv Hospital, Koru Hastanesi gibi bir çok kurumda danışan kabulü yapmış olan Dyt. Huma KARABULUT, mesleki çalışmalarına Ankara'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Diyetisyen
Dyt. Huma KARABULUT
Dyt. Huma KARABULUT
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube