Sofraları ve sağlığımızı renklendiren baharatlar

Sofraları ve sağlığımızı renklendiren baharatlar

Mutfağımızı zenginleştiren, yemeklerimize birbirinden güzel kokular ve lezzetler katan, sofralarımızı renklendiren baharatların sağlığımız üzerinde de etkili olduğunu biliyor musunuz? Baharatları sadece yemeklere aroma katan ürünler olarak görmekten vazgeçip madalyonun öteki yüzünü incelemeye ne dersiniz?

Baharatların tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Eski Roma İmparatorluğu’nda bile baharatlar yaygın olarak kullanılmaktaydı. Günümüze kadar gelen süreçte baharatlar sadece tat ve koku için değil; aynı zamanda besinleri saklamak ve korumak amacıyla ve iyileştirici güçleri nedeniyle de sıklıkla kullanılmışlardır.

Tarçın: Tatlılarda, keklerde ve pastalarda daha sıklıkla tercih edilen, salebimizi süsleyen tarçının sağlık üzerinde de birçok faydası vardır. Vücutta iltihaplanmayı azalttığına dair bilimsel kanıtlar vardır. Ayrıca kan şekeri üzerinde gösterdiği etkiler son derece önemlidir. İnsülin adı verilen ve vücutta kan şekerinin dengelenmesinde başlıca rol oynayan hormonun salgılanması üzerinde etkileri olduğundan ötürü şeker hastalarına günde 1 tatlı kaşığı kadar tüketmeleri önerilmektedir. Günde 3 tatlı kaşığından fazla tüketilmesinin şeker hastalarında kan kolesterol seviyelerini yükseltebileceği bilinmektedir.

KÖRİ: Tavuk yemeklerine ve pilav çeşitlerine lezzet vermekte kullanılan körü tozu aynı zamanda iyi bir demir minerali kaynağıdır. Bu nedenle demir anemisi olan kişilerde sıklıkla kullanılabilir. Bazı bilimsel araştırmalar, köri tozunun çeşitli kanser türlerine karşı vücudu koruduğunu, yaşlanmayı geciktirdiğini ve sindirimi kolaylaştırdığını göstermiştir.

KARABİBER: Birçok yemekte taze veya toz olarak kullanılan karabiber, dilimize değdiği anda mucizeleri başlar. Dilimizde yer alan tat tomurcuklarını uyarmaya başlayan karabiber aynı zamanda midede sindirimin kolaylaşmasını sağlar. Barsaklarda gaz oluşumunu ise azatlığına dair bilimsel kanıtlar mevcuttur. Antioksidan ve antibakteriyel özelliğe sahiptir.

ZERDEÇAL: Hint safranı olarak da bilinir. İltihap azaltıcı etkinliği ile bazı rahatsızlıklar açısından olumlu etki yaratabileceği düşünülmektedir. Çeşitli kanser türlerine karşı antioksidan özelliği ile koruma sağlayabileceğine dair bilimsel kanıtlar mevcuttur. Manganez ve demir mineralinden zengin olan zerdeçal, aynı zamanda yüksek oranda B6 vitamini ve potasyum içerir.

KARANFİL: Karanfil taneleri sadece nefesimizin güzel kokmasını sağlamaz. Aynı zamanda ağızda bakteri üremesini azaltır. Bu yararı antibakteriyel özelliğinden kaynaklanır. Manganez, omega-3 yağ asitleri ve magnezyumdan zengindir. Bazı bilimsel çalışmalar, düzenli karanfil tüketiminin mide kanserine karşı koruma sağlayacağını belirtmektedir.

ZENCEFİL: Keskin tadı ile seveni ve sevmeyeni çok olan zencefilin sağlık üzerinde birçok faydası vardır. Zencefil tüketimi özellikle bulantısı ve kusması olan gebelere önerilir. Bunun nedeni, zencefilin bulantı ve kusmayı azaltıcı etkisinin olmasıdır. Aynı zamanda gaz problemlerini çözmekte yardımcı olur. Bazı bilimsel çalışmalar kalın barsak kanserine karşı koruma sağlayabileceğini göstermektedir. Ayrıca soğuk algınlığı durumunda zencefil tüketimi hastalığa bağlı dengesiz terlemeyi ve üşümeyi engelleyebilir.

DİYETİSYENE GİTMEYE VAKTİNİZ Mİ YOK?

            Bitmek bilmeyen raporlar, toplantılar, iş yemekleri derken sağlığınızı ihmal etmeye başladıysanız üzülmenize gerek yok. Eğer kendinize vakit ayırıp diyetisyeninizle görüşmeye gidemiyorsanız teknolojinin nimetlerinden yararlanabilirsiniz. Online diyet imkânı ile siz diyetinize gidemiyorsanız diyetiniz bilgisayarınıza gelsin. Online diyet hakkında ayrıntılı bilgi almak için internet sitemi ziyaret edebilirsiniz.

 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Gizem Şeber

Etiketler
Renk
Dyt. Gizem Şeber
Dyt. Gizem Şeber
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube