Soda ve maden suyu aynı mı?

Soda ve maden suyu aynı mı?

Halk arasında soda ve maden suyu aynı şey olarak bilinir, fakat iki içecek birbirinden farklıdır. Maden suyu, mineral açısından zengin doğal bir yer altı suyudur. Soda ise, normal içme suyuna karbondioksit gazı eklenmesi ile oluşan gazlı yapay bir içecektir. İçerisinde mineral bulundurmaz. Bu nedenle sağlık açısından tercihimiz her zaman maden suyundan yana olmalıdır.

NEDEN MADEN SUYU?

VÜCUDUMUZ İÇİN GEREKLİ MİNERALLERİ İÇERİR.

Maden suları başlıca sodyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, flor, bikarbonat, sülfat ile bunların yanında demir, bakır, çinko gibi bir çok mineral içeriyor. Bu mineraller vücudumuzdaki görevleri açısından önemli metabolik değerlere sahiptir.

Maden suyunun içerdiği mineraller aynı zamanda güçlü hafıza için gerekli olan minerallerdir. Bu durum beyinde elektrotların etkili bir şekilde çalışmasını sağlar. Maden suyu kişinin hafıza faaliyetlerini ve konsantrasyonunu arttırmaya yardımcı olur, zihinsel uyanıklığı arttırarak zihin yorgunluğunu giderir.

Kemik ve diş sağlığında da etkili bir mineral olan kalsiyum kaynağı maden suları; çocukluk ve ergenlikteki kemik oluşumlarını desteklemekte, hamilelikte artan mineral ihtiyacı ile kemik ve diş kayıplarının engellemekte, yaşlılıkta ise osteoporoz (kemik erimesi) riskinin azaltılmasında etkili olmaktadır.

MİDEYİ RAHATLATIR.

Hızla yemek yerken yutulan hava midede spazmlara neden olduğunda, maden suyunun içeriğindeki bikarbonat, gaz sirkülasyonunu tetikleyerek rahatlamayı sağlar. Aynı zamanda bazik yapısı midenin asiditesini düşürerek, rahatlamasına yardımcı olur.

ALZHEİMER’I ÖNLER.

Maden suyu, içinde bulunan zengin mineral sayesinde Alzheimer'a neden olan alüminyumun etkisini ortadan kaldırıyor hafıza kaybını önleyip, alüminyum fazlalığı ile ortaya çıkan bunamayı engelliyor.

İYİ BİR SPORCU İÇECEĞİDİR.

Spor yaparken terle birlikte oldukça fazla sıvı ve elektrolit kaybı yaşanır. Bu kaybı yerine koymak için maden suyu iyi bir seçenek. Spordan sonra maden suyunu sade olarak veya ayranla karıştırarak içebilirsiniz.

PEKİ GÜNDE NE KADAR MADEN SUYU TÜKETMELİYİZ?

Yapılan araştırmalara göre günde tüketmemiz gereken tuz miktarı 5 gram iken ülkemizdetüketilen tuz miktarı 18 gramlara kadar çıkmıştır. Bu da beraberinde yüksek tansiyon,böbrek hastalıkları ve ülser gibi hastalıklara zemin hazırlamaktadır. Ayrıca fazla sodyum alımı idrarla kalsiyum atılımına sebep olduğu için ileride kemik erimesi problemleriyle karşı karşıya kalınabilir. Bu yüzden maden suyu tüketirken de ölçülü davranmak gereklidir.

Amerikan Obezite Birliği, sağlıklı bireyler için maden suyu tüketimini 600 mililitre olarak belirlemiştir. Sağlıklı insanlar günde iki şişe, kilolu kişiler bir şişe içebilir.

Maden suyu seçimi yapılırken, düşük sodyum, yüksek magnezyum ve kalsiyum içerikli olanlar tercih edilmelidir.

Kalp hastalığınız ve tansiyon probleminiz varsa doktorunuza danışmadan tüketmeyiniz.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Yağmur Gökkaya

Etiketler
Soda
Dyt. Yağmur Gökkaya
Dyt. Yağmur Gökkaya
Kocaeli - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube