Sara (epilepsi)

Sara (epilepsi)

Çocukluk çağı nöbetleri çok farklı dönemlerde ortaya çıkabilir. Hatta bazı durumlarda bebek daha anne karnındayken bile nöbet geçirebilir. Nöbet şekilleri ortaya çıktığı yaş gruplarına göre değişebilir. Yenidoğan döneminde nöbetler gözlerde kayma, yalanma, sıçrama, aniden morarma ve solunumun durması, bisiklet çevirme yada boks hareketleri benzeri hareketler olabilir. Biraz daha büyük bebeklerde nöbetler bunlar gibi olabileceği gibi tüm vücudta kasılma ya da herhangi bir uyarı olmadan vücudta sıçrama ve başın öne kapanması şeklinde selamlama nöbetleri dediğimiz nöbetler olabilir. Daha büyük yaş gruplarında ise dalmalar, özellikle sabah saatlerinde artan sıçramalar ya da kasılma ve atmalar olabilir.

Epilepsisi olan hastaların mutlaka düzenli ilaç kullanımına ve düzenli doktor takibine ihtiyaçları vardır. Epilepsili hastalarda normal nörolojik gelişimi değerlendirmek, okul başarısını takip etmek hastalığın gidişatını değerlendirirken önemlidir.Bu çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite sendromu daha fazla görüldüğü unutulmamalı ve bu açıdan hastalar değerlendirilmelidir.

Epilepsi hastaları hayat düzenine dikkat etmelidir. Uykusuz ve aç kalmanın nöbetleri tetikleyebileceği akıldan çıkarılmamalı özellikle ışıkla uyarılan nöbetleri olan hastalar bilgisayardan uzak tutulmalıdır. Hastaların ilaçları aniden kestikleri durumlarda durdurulamayan çok uzun süren hayatı tehdit eden nöbetler ortaya çıkabilir. İşte bu yüzden ilaç uyumu ve ilaç dozlarının atlanmaması çok önemlidir.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ebru Kolsal

Prof Dr. Ebru Kolsal, tıp eğitimini 1999 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamladı. 1999 ile 2004 yılları arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümünde ihtisasını sürdürdü. Prof Dr. Ebru Kolsal, 2005 ile 2008 yılları arasında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana bilim dalında görev yaptı ve yardımcı doçentlik unvanını aldı. Dr. Kolsal, 2008 ile 2011 Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nöroloji bölümünde yandal uzmanlığını tamamladı. Prof Dr. Ebru Kolsal, 2011 ile 2014 yılları arasında Bakırköy Prof Dr. Mazhar Osman Ruh ve Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Nöroloji Kliniği'nde; 2014 ile 2015 yılları arasında Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Nöroloji Kliniği'nde hastalarına hizmet verdi. Halen kendi ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Çocuklarda epilepsi belirtileri
Prof. Dr. Ebru Kolsal
Prof. Dr. Ebru Kolsal
İstanbul - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube