Çocukluk çağı baş ağrıları

Çocukluk çağı baş ağrıları

Çocukluk çağında baş ağrısı sık görülen şikayetlerden olup 7 yaş civarında %40 ergenlikte %70-80'lere ulaşır. Baş ağrısının akut ya da kronik olması tanısal yaklaşım için önemlidir. Akut baş ağrıları genellikle altında yatan bir sebebe ikincil olarak ortaya çıkar. Ani başlayan baş ağrısı ile birlikte ateşin olması eşlik eden bir enfeksiyon varlığını düşündürebileceği gibi, geceleri uykudan uyandıran özellikle sabahları kusmaların eşlik ettiği başağrılarında kafa içi basınç artışına sebep olabilecek tümör gibi oluşumlar düşünülmelidir. Bunun dışında baş ağrısı ile ortaya çıkan bilinç kaybı, nöbet ya da motor fonksiyon kayıpları kanama ya da inme gibi durumları düşündürebilir.

Kronik başağrılarında baş ağrısının süresi, ağrının şekli ve şiddeti, eşlik eden diğer bulguların varlığı gene primer ve sekonder baş ağrılarını ayırd etmek de önemlidir. Mesela baş ağrısına eşlik eden tansiyon yüksekliği hipertansiyon işareti iken, görme bozuklukları da özellikle başağrısına sebep olabilir.

Birincil baş ağrılarının en çok iki sebebi migren ve gerilim tipi başağrısıdır. Migrende değişen yoğunlukta ve şiddette sıklıkla zonklayıcı şekilde başağrısıdır. Genellikle bu ataklara fotofobi(ışıktan sakınma), fonofobi (gürültüden sakınma), bulantı kusma eşlik eder. Ataklar arasında tamamen ağrısız geçen dönemler vardır. Ailede migren tanlı birilerinin olması önemlidir. Gerilim tipi baş ağrısında ise iki taraflı sıkıştırıcı tarzda ağrı olur. Psikiyatrik rahatsızlıklar, depresyon gibi eşlik edebilir.

Eğer hastanın muayene bulguları ve öyküsünden sekonder başağrısı nedenleri düşünülüyorsa beyin görüntülemesi yapılabilir. Her hastaya EEG çekilmesi gerekli değildir ancak epilepsi ile karışan bazı durumlar da EEG çekimi önerilir.

 

 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ebru Kolsal

Prof Dr. Ebru Kolsal, tıp eğitimini 1999 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamladı. 1999 ile 2004 yılları arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümünde ihtisasını sürdürdü. Prof Dr. Ebru Kolsal, 2005 ile 2008 yılları arasında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana bilim dalında görev yaptı ve yardımcı doçentlik unvanını aldı. Dr. Kolsal, 2008 ile 2011 Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nöroloji bölümünde yandal uzmanlığını tamamladı. Prof Dr. Ebru Kolsal, 2011 ile 2014 yılları arasında Bakırköy Prof Dr. Mazhar Osman Ruh ve Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Nöroloji Kliniği'nde; 2014 ile 2015 yılları arasında Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Nöroloji Kliniği'nde hastalarına hizmet verdi. Halen kendi ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Çocuklarda migren
Prof. Dr. Ebru Kolsal
Prof. Dr. Ebru Kolsal
İstanbul - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube