Ramazanda gizli kalorilere dikkat!

Ramazanda gizli kalorilere dikkat!

'' Ramazan' da sahurda, iftarda ve sahur - iftar arasındaki ara öğünlerimde yediklerime çok dikkat ediyorum; ama bir türlü kilo veremiyorum, bir de üstüne kilo alıyorum '' mu diyorsunuz? O zaman yediğiniz yemekleri ve içtiğiniz içecekleri tekrar gözden geçirin derim. Çünkü farkında olmadan kalori bombası gıdaları tüketiyor olabilirsiniz!

Gizli Kalorileri Nasıl Alıyoruz?

Sınırsızca Tüketilen Ramazan Pidesi: Bir bütün pide 450 gram olup 18 dilim ekmeğe yani 1240 kaloriye eşdeğerdir. Ramazan ayı tabi ki pidesiz olmaz. Ancak oruç tutan tutmayan herkese tavsiyem tükettiğiniz pide avuç içi ölçünüzü geçmesin.

İftardan Hemen Sonra Ayaküstü Tüketilen Yiyecekler: İftarımızı yaptıktan sonra masadan kalkar kalkmaz farkında olmadan canımız bir şeyler daha atıştırmak ister. Yediğimiz yemeğin vücudumuzda tam olarak hazmedilmesini beklemeden ayaküstü bir şeyler atıştırmaya devam eder ve yanında soğuk içecek içeriz. Bu tarz alışkanlıklar fazla kalori almamıza neden olur. İftardan sonra başka şeylerle uğraşmak bu durum için çözüm olabilir.

Meşrubat ve Meyve Suları: İftarda ve sahurda yemeklerin yanında tükettiğimiz meşrubat ve meyve suları kilo aldırıyor. Örneğin; 250 ml bir elma suyu 110 kalori ve 26 gram şeker içerirken, aynı miktardaki asitli bir içecek 105 kalori ve 26,5 gram şeker içermektedir. Dolayısıyla meyve suları meyvenin değil, şekerli içeceklerin eşdeğeri olarak kabul edilebilir. Yani anlaşılacağı gibi meşrubatlarla farkında olmadan aldığımız yüksek orandaki şeker ve kalorinin önüne geçmek için; bu içeceklerin yerine su, maden suyu veya ayran tercih etmeliyiz.

Televizyon Karşısında Tüketilen Yiyecekler: İftardan sonra sevdiğimiz bir programı izlerken yanımıza sevdiğimiz, kalorisi yüksek yiyecek / içecekleri alır ve televizyon karşısında farkında olmadan limitsizce yeriz.
Bu duruma maruz kalmamanız için; yanınıza ara öğün olarak 1 su bardağı süt / 1 kase yoğurt  ve 2 porsiyon meyve almanızı öneririm. Haftanın 2 günü ara öğün olarak, 1 porsiyon sütlü tatlı veya 2 top dondurma yiyebilirsiniz. 

Light Olarak Tüketilen Ürünler: Light ürünler sıfır kalorili ürünler demek değildir. Light ürünlerin enerjisi azaltılmıştır ve bu ürünlerin de kalorisi vardır.  Daha az kalori içeriyor diye bu ürünleri sınırsızca tüketmemiz doğru bir beslenme şekli değildir. Bu ürünleri fazla tükettiğimiz zaman kilo alırız. Örneğin; 1 paket diyet bisküvi yediğimiz zaman 2 dilim ekmek tüketmiş oluruz. Nasıl olsa diyet ürün tüketiyorum diye bu bisküvilerden 2 paket yediğimizde 4 dilim ekmek tüketmiş oluruz. Bu nedenle bu ürünleri de belirli miktarlarda tüketmeliyiz.

Gizli Yağ İçeren Besinler: Salata sosları, mayonezler, hamur işleri, kekler, börekler, çikolatalar, cipsler gibi besinler gizli yağ içerirler. Bu yiyecekleri tüketmeden önce gizli yağ analizi yapın. Nasıl mı? Yediğimiz yiyecekler yumuşaksa, ağzımızda kolayca dağılıyorsa ve elimizde yağ bırakıyorsa bu tür yiyecekler gizli yağ ve kalori içeriyor demektir. Bu yiyecekler yerine daha sert, yenmesi zor olan yiyecekleri tercih etmeliyiz.

Çay ve Kahve: Ramazan ayında gün içerisinde çay ve kahve tüketemediğimiz için; iftar ve sahur arasında çok fazla çay - kahve tüketme eğiliminde oluruz. Ancak her içtiğimiz çay ve kahvemize koyduğumuz şeker kilo artışına sebep olur. Çayınıza ve kahvenize koyduğunuz her 2 küp şeker 1 dilim ekmek demektir. Bu nedenle çayınız ile kahvenizi şekersiz, kahvenizi mümkünse kafeinsiz tüketmenizi öneririm.  

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Nadide Gizem Tarakçı

Uzm. Dyt.Nadide Gizem TARAKÇI, Trabzon'da doğmuştur. Trabzon Anadolu Lisesi'nden mezun olduktan sonra 2011-2015 yılları arasında İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde Beslenme ve Diyetetik Lisans eğitimini tamamlamış ve Diyetisyen unvanı almıştır. Üstün başarısından dolayı üniversite son sınıfta %100 başarı burslu olarak Yüksek Lisans Eğitimine başlamış ve 2016 yılında eğitimini tamamlayarak  Diyetisyen unvanı almıştır. Uzmanlık Tez Konusu Türkiye'de ilk olup, Amsterdam-Hollanda'da 2-4 Mart 2017 tarihleri arasında gerçekleşen ''4th International Conference on Nutrition&Growth'da Poster Presentation'' olarak yayınlanmıştır.2017 yılında İstanbul Medipol Üniversitesi'nde Doktora Eğitimine devam etmektedir. Üniversite Eğitimi boyunca; Ersoy Hastanesi(Elektif),Medipol Mega Hastaneler Kompleksi(Erişkin-Çocuk),T.C Hayda ...

Etiketler
Ramazanda neler yemeliyiz
Uzm. Dyt. Nadide Gizem Tarakçı
Uzm. Dyt. Nadide Gizem Tarakçı
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube